Najväčšie štvorcové námestie Slovenska nájdete na Gemeri. Kde sú ďalšie?

Slovenské mestá sa môžu pochváliť celým spektrom historických centier, ktorých srdcom je námestie. Niekde má tvar obrovskej šošovky, napríklad v Košiciach, inde je obdĺžnikovité či štvorcové. Viete, ktoré mesto sa môže pochváliť najväčším štvorcovým námestím na Slovensku?

16.03.2022 07:00
debata

Priestranné námestie, ktoré zhora vyzerá takmer ako dokonalý rovnostranný útvar. Jeho štruktúra, ako ju poznáme dnes, začala vznikať už v 15. storočí. Vitajte metropole horného Gemera – v Rožňave, stredovekom centre baníctva a hutníctva.

Slávne námestie obkolesujú meštianske domy, uprostred je „ostrovček“. Dominujú mu viaceré stavby, ktoré návštevník neprehliadne – radnica, biskupský palác, niekdajšia banská komora a renesančná strážna veža, ktorú „stráži“ pomník patrónky chudobných, Františky Andrássyovej, z roku 1905.

Unikátne rožňavské námestie, ktoré si získalo prvenstvo v kategórii „najväčších štvorcových námestí Slovenska“, ba dokonca aj v strednej Európe, môžete obdivovať práve z vyhliadkovej pavlače strážnej veže.

Ďalším príkladom mesta, ktoré má v centre štvorec, je námestie v historickom centre Žiliny. Oficiálne sa volá Mariánske, ale miestni ho niekedy volajú aj príznačne Štvorcové námestie. Námestie veľké asi 100 krát 100 metrov je od roku 1987 vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Inak je žilinské námestie typické aj domami s poschodiami vysunutými na arkádach a pod nimi sú priestory, ľudovo nazývané „laubne“, kde kedysi pracovali remeselníci.

Takmer štvorcový pôdorys má aj Hlavné námestie v bratislavskom Starom meste. Prvý záznam o pomenovaní Hlavného námestia je z roku 1373, keď sa nazývalo Forum, teda Trh, usporadúvali sa tu trhy, zábavy, popravy aj korunovačné pochody. V 16. storočí pribudla Maximiliánova fontána, ktorá vyriešila problém s nedostatkom pitnej vody.

Štvorcový tvar námestia by ste našli aj v Prievidzi – na sídlisku Píly, kde sa rozprestiera Námestie Jozefa Cígera Hronského, ktoré je centrom mestskej časti.

zlodej, krádež, lúpež, prenasledovanie, prenasledovateľ, zlodej, okradnutie, okradnutá Čítajte viac Dávate si pozor? Youtuberka odhalila, ako vás na ulici ošmeknú podvodníci fotografka, fotky, fotoaparát, fotenie, snímky, dievča, turistka, cestovanie, obrázky, foťák, dovolenka, schody Čítajte viac Kvíz: Spoznáte slovenské mestá na fotografiách?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rožňava #námestie