Kyjev má najhlbšiu stanicu metra: Bývala pýchou mesta, dnes je úkrytom pred bombami

Štandardne sa tunely metra nachádzajú niekoľko desiatok metrov pod zemou. Občas však geológia regiónu - močiare, rieky, príliš kamenisté vrstvy pôdy - prinúti inžinierov zaryť hlbšie. Príkladom je aj stanica kyjevského metra Arsenalna, ktorá drží rekord ako najhlbšie položená.

01.03.2022 07:00
debata (3)

Stanica Arsenalna, na trase metra Sviatoshynsko-Brovarska, sa nachádza závratných 105,5 metra pod povrchom. Ak by sme urobili vertikálnu šachtu s takouto dĺžkou a spustili do nej celú sochu Matka Vlasť, ktorá sa týči nad Kyjevom, stále by hore ešte ostali 3 metre priestoru.

Do stanice Arsenalna vedie eskalátor, na ktorom cestujúci museli stráviť neuveriteľných 5 minút.

Neobvyklá hĺbka tejto stanice je dôsledkom geografie Kyjeva. Vchod do nej leží na vrchole strmého údolia vedľa rieky Dneper, ktorej vysoké brehy sa týčia nad zvyškom mesta.

Nasledujúca stanica, Dnipro, leží tesne nad úrovňou terénu v blízkosti brehu rieky; potom sa linka metra ponorí do zeme pod vysokými brehmi Dnepra.

Aby sa predišlo prudkému zostupu, stanica Arsenalna musela byť postavená na rovnakej úrovni, čo si vyžadovalo, aby vchod do nej bol na vrchole brehu, viac ako sto metrov nad ňou.

Petrohrad a Moskva

Druhou najhlbšou stanicou metra na svete sa môže pochváliť petrohradské metro, ktoré je zároveň jedným z celkovo najhlbších systémov metra na svete. Metro popod Petrohrad je zároveň najhlbšie podľa priemernej hĺbky všetkých staníc.

Najhlbšia stanica petrohradského systému, Admiraltejskaja, sa nachádza 86 metrov pod zemou. Petrohradské metro má tiež jedny z najdlhších eskalátorov na svete, presahujú 130 metrov.

Tretia najhlbšia stanica metra na svete sa nachádza v Moskve. Park Pobedy leží 84 metrov pod zemou.

Ďalšie hlboké stanice metra na svete:

  • Washington Park v Portlande, v Oregone, v Spojených štátoch amerických. Nachádza sa v hĺbke 79 metrov a je najhlbšou tranzitnou stanicou v Severnej Amerike.
  • Stanica Hampstead na sieti londýnskeho metra sa nachádza 58,5 metra pod úrovňou terénu. Je to najhlbšia stanica londýnskeho metra.
  • Stanica Náměstí Míru pražského metra je najhlbšou stanicou metra v Českej republike. Leží 53 metrov pod povrchom.
čínsky múr, čína Čítajte viac Čína pokorila rekord: Olympionici sa vozia vlakom 100 metrov pod zemou popod Čínsky múr čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Stanica uprostred obytnej budovy a ďalšie bizarnosti čínskej MHD. Veď sa pozrite... tiene, tunel, duch, tunel, človek, chôdza Čítajte viac Európa dostala najdlhšiu pešiu lávku sveta, meria pol kilometra a vstup stojí 12 eur

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #metro #Ukrajina