Meškali 60 rokov! Doručili listy, ktoré mohli úplne zmeniť dejiny či osudy zopár ľudí

Občas sa stane, že objavíme dávno zapotrošenú a zabudnutú vec a potešíme sa jej viac, ako by bola nová. O to viac ohromujúca je udalosť z Litvy, kde po desaťročiach doručili stratené listy.

30.03.2022 07:00
debata

Ako uviedla agentúra Reuters, na bývalej pošte v litovskom Vilniuse objavili osemnásť listov zo 60. a 70. rokov minulého storočia. Stalo to úplne náhodou, keď sa v budove v lete búral múr.

Majiteľ budovy Jurgis Vilutis pre agentúru Reuters povedal, že si myslí, že niekdajší pracovník pošty pravdepodobne hľadal v listoch peniaze a ukryl ich.

Keď sa listy našli, Vilutis sa obrátil na poštu, ktorá sa rozhodla, že sa pokúsi vypátrať príjemcov, hoci po 60 rokoch.

Listy boli od priateľov alebo príbuzných, ktorí sa odsťahovali z Litvy, ktorá bola v tom čase súčasťou Sovietskeho zväzu.

Po mesiacoch hľadania adresátov – keďže názvy ulíc a čísla sa zmenili – pracovníci pošty vo Vilniuse minulý mesiac konečne doručili niekoľko z 18 listov, uvádza agentúra Reuters.

Našlo sa päť adresátov a v niektorých prípadoch pracovníci pošty doručili listy až deťom pôvodných adresátov.

„Cítili sme morálnu povinnosť to urobiť,“ povedala agentúre Reuters Deimante Zebrauskaite z litovskej pošty. Pre niektorých to bolo akoby našli odkaz z minulosti vo fľaši vylovenej z mora.

Jedna z adresátov, Genovefa Klonovska, dostala list od kamaráta z Poľska, ktorý bol opečiatkovaný v roku 1970, keď mala Klonovska 12 rokov.

Súčasťou listu bola ručne vyrobená farebná ruža a dve papierové bábiky, uviedla agentúra Reuters.

„Myslela som si, že si zo mňa niekto robí žarty,“ povedala Klonovská, dnes šesťdesiatnička.

Klonovska si nepamätá svojho priateľa a myslí si, že ich vzťah sa skončil, keď Klonovska neodpovedala na tento list, uviedla agentúra Reuters.

Stratené listy boli možno bezvýznamné, ale možno by niekomu zmenili život. Čo ak bol medzi pisateľmi aj nejaký zaľúbenec, ktorý nikdy nedostal odpoveď na svoje vyznanie, a láska sa tak nemohla naplniť?

Čo ak by celé generácie nejakej rodiny teraz vyzerali úplne ináč, a to len vďaka chybe či chamtivosti jedného poštového úradníka, ktorý zamiešal osudmi neznámych ľudí…?

ostrov, more, dovolenka, voda, palmy, exotika, most, kúpanie, slnko, relax, opaľovanie, slnenie, moré nebo, obloha, samota, súkromie Čítajte viac Umelé ostrovy - luxus, či nevyhnutnosť na prežitie? Nutná budúcnosť, či ekokatastrofa? zámok Buchlovice Čítajte viac Buchlov má múmiu, v Buchloviciach sa písali dejiny a v Modrej je tunel pod jazerom žena, počítač, notebook Čítajte viac Zbohom, kancelária! Toto sú top miesta na prácu pre digitálnych nomádov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #listy