Utiekol z jednej vojny, skočil rovno do druhej. Teraz uteká s deťmi z Ukrajiny do Poľska

Adžmal Rahmání odišiel pred rokom z Afganistanu v domnení, že nájde mier na Ukrajine. Teraz ale znova uteká pred vojnou s tisíckami ďalšími ľuďmi.

06.03.2022 07:00
debata (1)
Beňatina, jazero Čítajte viac Východné Slovensko má svoje Plitvické jazero. Aj s veľrybou

Na poľskom hraničnom priechode čaká s manželkou a dvoma deťmi na autobus, ktorý ho odvezie do neďalekého poľského mesta Přemyšl.

Okrem Ukrajincov utekajú pred ruskou inváziou z Ukrajiny aj stovky ľudí ďalších národností, ktorí na Ukrajine pracovali alebo študovali. Sú medzi nimi Afganci, Maročania, Indovia, Ekvádorci či Nepálci, napísala agentúra AFP.

„Utiekol sme pred jednou vojnou a ocitol sa v druhej,“ povzdychol si Rahmání pri čakaní na hranici s manželkou Minou, jedenásťročným synom a sedemročnou dcérkou.

„Pracoval som desať rokov pre NATO na medzinárodnom letisku v Kábule,“ dodal štyridsaťročný Afganec. Z vlasti odišiel vlani v lete krátko predtým, než krajinu opustili aliančné jednotky na čele s Američanmi a vlády sa tam opäť ujalo radikálne islamistické hnutie Taliban.

„Mal som výhražné telefonáty, v ktorých hrozili smrťou mojim deťom. Povedal som to v práci, ale nikto mi nepomohol,“ dodal. A tak utiekol na Ukrajinu, jedinej krajiny, ktorá ho prijala, povedal.

Keď Rusko napadlo Ukrajinu, opustil Rahmání Odesu a s rodinou sa vydal na asi tisíckilometrovú cestu k poľskej hranici. Posledných 30 kilometrov šli pešo, pretože na ceste sa vytvorila dopravná zápcha.

„Keď sme dorazili na hranicu, bola veľká zima,“ uviedol Rahmání.

let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Najpokrokovejšie aerolínie: Ukrajinské letušky vymenia opätky za tenisky

Dcérke nebolo dobre, tak ich vzala cez hranice sanitka. „Mali sme šťastie, na hranici bolo vyše 50-tisíc ľudí,“ povedal. „Čakali tam matky s malými deťmi a kuframi, kým na ne príde rad,“ dodal.

Adžmal Rahmání a jeho rodina majú teraz, rovnako ako ostatní utečenci bez poľských víz, dva týždne na podanie oficiálnej žiadosti kvôli pobytu, vysvetlil Tomasz Pietrzak, právnik z mimovládnej organizácie Ocalenie.

Podľa neho je to nereálna lehota vzhľadom na rastúci počet utečencov. „Poľsko bude musieť túto legislatívu rýchlo upraviť,“ dodal Pietrzak.

Rahmání neskrýva obavy o budúcnosť svojej rodiny, prvé hodiny v Poľsku ho ale povzbudili. „Prijali nás veľmi dobre, ľudia sú veľmi milí, usmievajú sa na nás, deťom dávajú cukríky,“ popísal s tým, že je to „dobrá dávka energie pre to, čo príde“.

spolubývajúca, kamarátka, žena, hádka Čítajte viac Žene hrozia 2 roky väzenia a pokuta 115-tisíc. Spolubývajúcu urazila cez WhatsApp
1 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Afgánci