Nie sú tu žiadne doláre, neviem, čo mám robiť! Takto vyzerá ruská panika a honba za tvrdou menou

"Keby som mohol teraz hneď opustiť Rusko, urobil by som to. Ale nemôžem odísť z práce," hovorí Andrej. Nemohol by si potom dovoliť platiť v Moskve hypotéku po tom, čo sa zvýšili úrokové sadzby.

12.03.2022 07:00
Rusko, Moskva, Červené námestie, Foto: ,
Červené námestie v Moskve. Ilustračné foto.
debata (68)

Milióny Rusov, ako je on, začínajú cítiť následky západných ekonomických sankcií, ktorých cieľom je krajinu potrestať za inváziu do susednej Ukrajiny, napísal spravodajský server BBC.

„Mám v pláne si čo najrýchlejšie nájsť nových zákazníkov v zahraničí a odísť z Ruska s peniazmi, čo som si šetril na prvú splátku,“ dodáva 31-ročný dizajnér.

„Mám tu strach. Polícia zatýka ľudí za to, že sa odvážili prehovoriť proti ‚straníckej línii‘. Hanbím sa, aj keď som tých, ktorí sú pri moci, nevolil,“ dodal.

Rovnako ako v prípade ďalších ľudí, s ktorými BBC hovorila, nie je jeho plné meno uvedené kvôli osobnej bezpečnosti. Tiež niektoré krstné mená boli z tohto dôvodu zmenené.

Aralské jazero, loď, vrak, púšť, piesok Čítajte viac Aralské jazero – jedna z najväčších ekologických katastrof Sovietskeho zväzu

Sankcie, ktoré boli uvalené na Rusko, sa označujú za ekonomickú vojnu. Ich cieľom je izolovať krajinu a vyvolať v nej hlbokú recesiu.

Západní predstavitelia dúfajú, že tieto bezprecedentné opatrenia prinútia Kremeľ k zmene myslenia. Zatiaľ však sankcie narušujú život predovšetkým obyčajným Rusom, ktorí sledujú, ako sa im ich úspory topia pred očami.

Sankcie proti niektorým ruským bankám zahŕňajú ich odrezanie od platobných kariet Visa a Mastercard a následne aj od Apple Pay a Google Pay.

Tridsaťpäťročná moskovská projektová manažérka Darja povedala, že kvôli tomu nemôže používať metro.

„Vždy platím telefónom, ale jednoducho to nefungovalo. Rovnaký problém malo aj niekoľko ďalších ľudí. Ukázalo sa, že turnikety prevádzkuje banka VTB, na ktorú sa vzťahujú sankcie, a nemôže prijímať Google Pay a Apple Pay. Musela som si namiesto toho kúpiť kartu do metra,“ dodala s tým, že z rovnakého dôvodu nemohla zaplatiť v obchode.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ #anexia Krymu #vojna na Ukrajine