Pokračovanie článku: Nie sú tu žiadne doláre, neviem, čo mám robiť! Takto vyzerá ruská panika a honba za tvrdou menou

Rusko v reakcii na sankcie viac ako zdvojnásobilo úrokovú sadzbu na 20 percent po tom, čo rubeľ klesol na novú rekordne nízku úroveň. Burza zostala zatvorená kvôli obavám z masívneho výpredaja akcií.

Kremeľ tvrdí, že má dostatok zdrojov, aby sankcie ustál, ale je to sporné. Cez víkend centrálna banka vyzvala obyvateľov na pokoj v obavách z návalu ľudí snažiacich sa hromadne vybrať svoje peniaze.

„Nie sú žiadne doláre, žiadne ruble – nič! No, ruble vlastne sú, ale tie ma nezaujímajú,“ povedal dvadsaťročný Anton stojaci v rade pred moskovským bankomatom. „Neviem, čo mám robiť. Mám strach, že sa meníme na Severnú Kóreu alebo Irán,“ dodal.

čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Cesta do najvýchodnejšieho bodu Číny: Čech Čočík odhalil citlivé vojenské územie rusko-čínskej hranice

Nákup zahraničnej meny stojí Rusov asi o polovicu viac ako pred týždňom – pokiaľ ju vôbec zoženú. Na začiatku roku 2022 sa jeden dolár predával zhruba za 75 rubľov a euro za 80 rubľov.

Vojna však pomohla stanoviť nové rekordy – v pondelok sa dolár v jednej chvíli dostal na 113 rubľov a euro na 127.

Pre Rusov je kurz rubľa voči doláru dlhodobo citlivou záležitosťou. V deväťdesiatych rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu bol dolár jedinou tvrdou menou, v ktorej Rusi uchovávali svoje úspory – a najbezpečnejšie miesto, kam ich uložiť, bolo v matraci.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ #anexia Krymu #vojna na Ukrajine