Pokračovanie článku: Putinova taktika: Nonstop ostreľovaný Mariupol upadá do beznádeje, ulice sú plné mŕtvol

Obliehanie mesta sa začalo ku koncu februára. O niekoľko dní neskôr sa pri jednej miestnej škole zišla skupinka chlapcov, aby si zahrali futbal. Možno už nemohli vydržať čakanie, možno sa jednoducho cítili nepremožiteľní, ako to u násťročných cho­dí.

Na mieste explodovala nálož. Výbuch zasiahol nohy mladého Iľju a chlapca sa už nepodarilo zachrániť.

O ďalšie dva dni, 4. marca, skončilo na pohotovosti ďalšie dieťa: malý Kirill zasiahnutý do hlavy šrapnelom. „Prečo? Prečo? Prečo?“ volala na chodbe nemocnice jeho plačúca matka Marina.

To bol deň, keď sa v meste rozhostila temnota, ľudia prišli o prúd aj o prísun informácií. Ukrajinské televízne či rozhlasové vysielanie nahradilo ruské, popisujúce svet, ktorý s realitou v Mariupole nemá nič spoločné.

Čím viac si ľudia uvedomovali, že naozaj niet cesty von, menila sa aj nálada v meste. Obyvatelia sa cez noc ukrývali v podzemných krytoch a cez deň sa horúčkovito snažili zaobstarať si zásoby, kým sa zase uchýlili do skrýš.

Medzi miestnymi začali vznikať konflikty, začalo sa rabovať. „Ľudia, prosím, držte spolu… Toto je váš domov. Prečo rozbíjate výklady?“ apeloval pred desiatimi dňami na rozvášnených obyvateľov istý vojak, pričom sa mu do očí hrnuli slzy.

Táto agónia zapadá do Putinových cieľov. Obliehanie je vojenská taktika, ktorá sa rozmohla v stredoveku a je založená na podrobení istej populácie skrze vyhladovanie a násilie.

Útočiacej sile umožňuje ušetriť svojich vojakov počas vpádu do nepriateľského mesta, namiesto nich pomaly umierajú civilisti.

Putin tento postup aplikoval v roku 2000 na čečenskú metropolu Groznyj a pred niekoľkými rokmi aj proti sýrskemu Halabu (Aleppu). Z oboch miest ostali len ruiny.

V Mariupole sa pred niekoľkými dňami ocitla v troskách aj miestna pôrodnica. Ruskí činitelia po bombardovaní prišli s tvrdením, že objekt využívali krajne pravicové ukrajinské jednotky, reportéri AP však na mieste nevideli nič, čo by naznačovalo, že nemocnica slúžila iným ako obvyklým účelom.

Rovnako nič nenasvedčuje pravdivosti ruských tvrdení, že tehotná žena vyfotená po nálete so skrvavenou tvárou, je herečka. O deň neskôr žena za zvukov ďalších explózií porodila dcéru Veroniku.

Dva dni po tom, čo dievčatko prišlo na svet, neďaleko nemocnice, kde sa matka i novorodenec zotavovali, zaujali pozíciu štyri ruské tanky označené písmenom Z.

Zdravotníci aj reportér AP sa tam ocitli pod paľbou ostreľovača, zatiaľ čo chodby boli lemované ľuďmi, ktorí nemali kam utiecť.

Na začiatku tohto týždňa už mali ruské jednotky budovu kompletne pod kontrolou. Lekárov aj pacientov tam uväznili a miesto začali používať ako základňu, vypovedali miestni predstavidelia a jeden z miestnych doktorov.

Námestník starostu Serhij Orlov predpovedal, že to najhoršie Mariupol ešte čaká. Očakáva, že v ďalších niekoľkých dňoch pribudnú „stovky a tisíce úmrtí“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #Mariupol #vojna na Ukrajine