Na mexicko-americkej hranici pribúda Rusov, ktorí žiadajú azyl v USA. Tu sú ich dôvody

Na hraničnom priechode El Chaparral, ktorý spája mexickú Tijuanu s americkým San Diegom, sa pripravujú na ďalší prílev migrantov. Tentokrát však nie na Mexičanov, ktorí utekajú pred narkomafiou, ani Hondurasanmi či Salvadorčanmi utekajúcimi pred chudobou a kriminalitou gangov, ani na Venezuelčanov, ktorých vyhnal z vlasti diktátorský režim, alebo Haiťanov, obyvateľov najchudobnejšej americkej krajiny, sužovanej aj gangami a prírodnými katastrofami. Do USA sa teraz snažia dostať Ukrajinci a Rusi, napísali španielske médiá.

20.03.2022 07:00
debata (1)

Ukrajinci a Rusi začali na mexicko-americkú hranicu mieriť tento mesiac. Tí prví kvôli vojne spôsobenej agresiou Moskvy, tí druhí aj kvôli širokým protiruským sankciám Západu.

Ktokoľvek ukáže ukrajinský pas, môže vstúpiť do Spojených štátov. V nedeľu to bolo 11 Ukrajincov, v pondelok 9.

„Vieme, že Ukrajinci majú teraz prednosť,“ povedal denníku El País tridsaťdvaročný Moskovčan Marc, ktorý zo strachu neuviedol priezvisko a ktorý má na sebe tričko s názvom albumu skupiny Metallica … And Justice for All (… a spravodlivosť pre všetkých).

Je jedným z troch desiatok Rusov, ktorí v niekoľkých predchádzajúcich dňoch dorazili do Tijuany. V Moskve Marc šéfoval reštaurácii, teraz spí na asfaltovej ceste neďaleko prechodu do San Diega a dúfa, že v USA dostane politický azyl.

S vojnou, ktorú začal ruský prezident Vladimír Putin, nesúhlasí. S manželkou Oxanou leteli cez Turecko do Nemecka a potom do Cancúnu.

Z tohto turistického letoviska sa k americkým hraniciam vydala veľká časť Rusov, ktorí chcú emigrovať do Spojených štátov.

Ich dôvody sú rôzne. Tridsaťšesťročný Jurij Savkin uteká z Ruska aj preto, aby bol čo najďalej od svojej krajiny. „Podľa mňa je možné, že Putin zhodí jadrovú bombu na Európu,“ myslí si Savkin utekajúci s manželkou a deväťročnou dcérou. Rozhodol sa emigrovať aj preto, že nechce čakať, kým ho povolajú do armády. „Nechcem bojovať proti civilistom, ani počúvať zločinecké povely,“ dodal Rus, ktorý doma podnikal vo finančnom poradenstve. So sebou má 3000 dolárov. Účet v Anglicku má zmrazený, platobné karty zablokované.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Komunita pri prechode El Chaparral je skutočne medzinárodná. „Nech urobia, čo urobia, hlavne im (americkým úradom) neklamte a nesnažte sa o ilegálny prechod. Keď to urobíte, už vás nikdy nenechajú prejsť,“ radí Haiťanka tridsaťpäťročnému Čečencovi Maximovi, ktorý do Mexika dorazil z Petrohradu s tehotnou manželkou a dvoma malými dcérami. Maxim sa považuje za disidenta. Hovorí, že už ďalej nemôže znášať klamstvá ruského prezidenta, ktorého meno ale aj v Mexiku zo strachu vyslovuje len šeptom.

Podľa agentúry AP rástol na mexicko-amerických hraniciach počet ruských žiadateľov o azyl v USA už pred ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Len od vlaňajšieho augusta do tohtoročného januára ich bolo vyše 8600, zatiaľ čo v rovnakom období o rok skôr žiadalo na mexickej hranici o azyl v USA 249 Rusov.

Podľa Julije Paškovovej, ktorá ako advokátka v San Diegu pomáha Rusom so žiadosťami o azyl, vzrástol počet Rusov utekajúcich do Ameriky vlani po zatknutí ruského opozičného politika Alexeja Navalného.

Medzi ruskými žiadateľmi o americký azyl sú podľa nej Putinovi kritici, homosexuáli, moslimovia aj podnikatelia vydieraní ruskými úradmi. „Spojené štáty pre nich znamenajú slobodu, demokraciu, a aby som bola úprimná, aj lepšiu ekonomickú situáciu,“ citovala Paškovovú agentúra AP.

utečenci, migranti, Nickelsdorf Čítajte viac Utiekol z jednej vojny, skočil rovno do druhej. Teraz uteká s deťmi z Ukrajiny do Poľska let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Najpokrokovejšie aerolínie: Ukrajinské letušky vymenia opätky za tenisky
1 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Rusko #utečenci