Všetky cesty vedú do... Španielska? Súboju európskych citybreakov dominujú dve mestá. Ktoré si vyberiete?

Španielsko a Taliansko u slovenských dovolenkárov dominujú už dlhé roky, najviac však vyčnievajú vďaka dvom destináciám. Rím a Barcelona sú od začiatku roka 2022 top európskymi destináciami cestovateľov, do ktorých cestujú v priemere na päť dní.

24.03.2022 07:10
NEPOUZ Barcelona Foto:
Barcelone s príchodom teplejších mesiacov hrá z pohľadu obľúbenosti do karát tiež jej prímorská poloha.
debata (1)

Navrch má momentálne hlavné mesto Talianska, španielska Barcelona sa však postupne doťahuje. Navyše Rím tento mesiac stráca jedno eso, ktoré mal v rukáve – od 27. marca sa doň už nebude lietať z Bratislavy.

Top európskymi citybreakmi Slovákov sú Rím a Barcelona – hlavné mesto Talianska je od začiatku roka 2022 takmer bezkonkurenčne najobľúbenejšou letenkou, pomáha mu k tomu aj linka priamo z Bratislavy na letisko Ciampino.

Najobľúbenejšou letenkou do Ríma je tá smerujúca z Viedne na jeho druhé, avšak väčšie letisko – Fiumicino. Samozrejmosťou sú aktuálne tiež nízke ceny ubytovania, vďaka čomu kompletné pobytové balíky začínajú na cenovke pod 200 eur na osobu.

Zahanbiť sa nenecháva ani Barcelona – letenky začínajú na cenovke od necelých 30 eur spiatočne a výrazne zlacneli aj kompletné pobytové balíky, a to pod 300 eur spiatočne.

Navyše práve za posledný mesiac sa dáva čoraz viac do popredia spolu so svojou španielskou sestrou Malorkou – Rím tak počas leta o svoj status top letenky zrejme na pár mesiacov príde.

Do tej doby však zostávajú obe destinácie na špici a je len na cestovateľoch, ktorú si vyberú. Napriek tomu, že sú to obe veľké európske mestá, sú medzi nimi rozdiely, ktoré pri finálnom výbere jednoznačne zavážia.

Epicentrum histórie

Rím bol svojho času najväčším štátnym útvarom a jeho vplyv dnes vidíme po celej Európe či Ázii. Je tak perfektnou destináciou najmä pre milovníkov histórie a starých civilizácii, ktorí jej centrum nájdu práve v hlavnom meste Apeninského polostrova.

V Ríme sa stretáva história od staroveku po novovek, zároveň je aj dnes centrom úžasnej talianskej kultúry a umenia – dôkazom sú Vatikánske múzeá, ktorých prehliadka končí v Sixtínskej kaplnke pod stropom maľovaným jedným z velikánom renesancie Michelangelom.

Dobrou správou je, že väčšina pamiatok sa nachádza priamo v centre a ak sa radi prechádzate, zvládnete s ak ním presunúť aj po vlastných. Vynechať nemožno ani ochutnávku talianskej kuchyne spolu s miestnymi nápojmi a sladkosťami – na čele s talianskym gelatom.

Aj Rím má ako bonus svoje vlastné more – minimálne tak ho prezývajú domáci. Nachádza sa v Lido di Ostia, cesta sem trvá približne pol hodinu autom, presunúť sa však možno taxíkom či vlakom a autobusom – cena za lístok začína na dvoch eurách. Navyše je to len kúsok od letiska Fiumicino.

Spiatočné letenky do Ríma sa začínajú na cenovke od približne 20 eur s odletom z Viedne. Kompletné pobytové balíky sa začínajú na cenovke od necelých 160 eur spiatočne, a to s ubytovaním na dve noci – v cene je zahrnutý odlet z Viedne, ubytovanie v štvorhviezdič­kovom hoteli a tiež raňajky.

Hlavné mesto Talianska je perfektnou... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Rím Hlavné mesto Talianska je perfektnou destináciou najmä pre milovníkov histórie.

Za futbalom i k moru

Barcelona má najmä v lete tú výhodu, že za morom sa presúvať netreba – nachádza sa priamo v centre diania. Tým sa stáva pláž Barceloneta, na ktorú sa presúvajú ako domáci, tak aj turisti – preto býva mnohokrát preplnenou. Vyskúšať tak možno napríklad pláž Bogatell – je ľahko dostupnou priamo z centra a je výbornou na kúpanie a slnenie.

Barcelona rovnako ako Rím ponúka množstvo umenia, dominuje mu však Antoni Gaudí, ktorého umenie cítiť na každom kroku. Dominantou mesta je jeho najväčšie dielo – kostol Sagrada Familia, ktorý je vo výstavbe od roku 1882 a jeho dokončenie je naplánované na rok 2026, sto rokov po jeho úmrtí.

Katalánske mesto je okrem kultúry, jedla či mora lákadlom aj na šport – je totiž domovom jedného z najväčších futbalových mužstiev na svete – FC Barcelona.

Spiatočné letenky do Barcelony sa momentálne začínajú na cenovke od necelých 30 eur s odletom z viedenského Schwechatu. Cenovo klesli aj pobytové balíky, ktoré začínajú na sume od necelých 270 eur na dve noci. V cene je zahrnuté ubytovanie v štvorhviezdič­kovom hoteli, spiatočná letenka a tiež raňajky.

Gaudího vplyv je vidieť na každom kroku... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Barcelona Gaudího vplyv je vidieť na každom kroku Barcelonou.
NEPOUZ koloseum, Rím Čítajte viac Veľké uvoľňovanie opatrení: Slováci bookujú ako o život, toto sú najpredávanejšie destinácie NEPOUZIVAT, Turecko Čítajte viac Najlacnejší letný all inclusive? Turecko v päťhviezdičkovom hoteli od 300 eur! Na čo si dať pozor? New York spiatocne zacina na cenovke od 300 eur s odletom z Kosic - k dispozicii su aj priame lety z viedenskeho letiska. - Shutterstock Čítajte viac Do New Yorku spiatočne za 300? Áno, a s odletom z Košíc! Alebo bez prestupu z Viedne
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Španielsko #barcelona #Rím #Pelikan.sk