V Malej Lehote chcú postaviť Centrum gajdošskej kultúry

V Malej Lehote v okrese Žarnovica chcú postaviť Centrum gajdošskej kultúry na Slovensku. Obec, známa uchovávaním gajdošských tradícií a organizovaním medzinárodného festivalu s názvom Gajdošské fašiangy, chce centrum postaviť na základoch bývalej ľudovej školy.

23.03.2022 13:00
debata

Na stavbu už máme projekt a vydané aj stavebné povolenie. Čakáme len na vhodné výzvy, aby sme sa o financovanie stavby mohli uchádzať z eurofondov, prípadne peniaze získali od ďalších vhodných donorov, povedal starosta Dušan Pacalaj.

Odhadované náklady na výstavbu sú 650.000 eur. Súčasťou centra, kde by sa konali gajdošské workshopy a stretnutia členov Gajdošského cechu, bude aj prednášková sála a tiež malý penzión na ubytovanie hostí a turistov.

Gajdošské fašiangy v Malej Lehote sú najstarším na Slovensku konaným festivalom, oslavujúcim gajdy ako jedinečný ľudový hudobný nástroj. Tento rok vo februári sa v obci pod Vojšínom konal už jeho 35. ročník.

mall tv marekovia Čítajte viac Cesta do Údolia smrti lietadlom: Sága Marekov sa končí, objavovanie Slovenska je teraz na vás mall tv, chalani z hôr Čítajte viac Ktorá trasa na ikonický Kriváň je najlepšia? A čo všetko je v národných parkoch zakazané?
debata chyba
Viac na túto tému: #tradície #gajdy