Humenné sa bude uchádzať o titul Mesto kultúry 2024

Mesto Humenné sa bude uchádzať o titul Mesto kultúry 2024. Prípravu a realizáciu uskutočňuje s občianskym združením Kultúrna iniciatíva Humenné. Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, ambíciou programu Mesto kultúry je definovanie a riešenie zásadného problému mesta v oblasti kultúry.

27.03.2022 13:00
debata

Má za cieľ rozprúdiť odvahu občanov pripájať sa k novým aktivitám, posunu vo vnímaní kultúrneho života a kreatívneho priemyslu. Dôležitým faktorom je sprostredkovanie živej skúsenosti obyvateľom a návštevníkom mesta so súčasnými formami umenia s celoslovenským i medzinárodným presahom.

Titul Mesto kultúry by podľa primátora Humenného Miloša Merička mal byť štartovacou čiarou a príležitosťou naštartovať mesto či región k výraznejšiemu kultúrnemu rozvoju. Má to byť tiež príležitosť ukázať, že existujú dôvody, prečo z mesta neodísť, respektíve Humenné a okolitý región navštíviť.

„Vnímam to ako šancu aktívne sa zapojiť do kultúrneho a občianskeho života a tiež dôvod pre tých, ktorí počas viacerých generácií z mesta odišli, aby sa do neho pravidelne začali vracať, či sa tu aj natrvalo usadili. Mesto kultúry tiež znamená výzvu priniesť kvalitný obsah, ktorý urobí z Humenného a okolitého regiónu príťažlivé miesto pre návštevníkov z celého Slovenska i okolitých krajín,“ zdôraznil Meričko.

Podľa primátora chcú následne kultúrne prepojiť Humenné so Sninou a Medzilaborcami. „Dnes centrá svojich okresov ešte nie tak dávno tvorili jeden administratívny celok. Máme veľa spoločného, významného a chceme to prezentovať. Potešiť našich obyvateľov, byť lákadlom pre návštevníkov, ktorí o nás ponesú do svojich domovov len dobré zvesti,“ poznamenal primátor.

Do realizácie sa predpokladá zapojenie zriaďovaných inštitúcií v oblasti umenia a kultúry ako sú knižnice, galérie, múzeá, osvetové strediská, ale aj ostatných subjektov nezávislého sektora, ktoré vyvíjajú pravidelnú činnosť v oblasti umenia a kultúry.

Celý projekt sa realizuje v dvoch fázach, v tretej fáze sa v rámci zapojenia externých subjektov počíta aj so širším regionálnym zapojením smerom na Sninu a Medzilaborce, ale aj s celoslovenským presahom.

Výzvu každoročne vyhlasuje Fond na podporu umenia pre slovenské mestá, ktoré sa uchádzajú v dvoch fázach o finančnú podporu prípravných aj celoročných aktivít v rámci programu Mesto kultúry.

V roku 2022 sa Revúca stala v poradí štvrtým Mestom kultúry po zrealizovaných projektoch miest Banská Štiavnica, Nové Zámky a Stará Ľubovňa.

Chalani z hôr, mall tv, Vysoká Čítajte viac Ako sa pripraviť na túru? Čo nesmiete zabudnúť? Vyberte sa na Vysokú s dobrým plánom zlodej, krádež, lúpež, prenasledovanie, prenasledovateľ, zlodej, okradnutie, okradnutá Čítajte viac Dávate si pozor? Youtuberka odhalila, ako vás na ulici ošmeknú podvodníci
debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné