Z Ukrajiny ušli do Gazy: Pásmo známe násilnosťami a bojmi, je teraz bezpečnejšie

Ukrajinka Viktorija Sajdamová a jej palestínsky manžel, ktorý na Ukrajine študoval, sa po vypuknutí vojny museli rozhodnúť, či zostať alebo utiecť. A keď utiecť, tak kam? Prekvapivo padla voľba na Sajdamovu rodnú Gazu, dejisko násilia i vojen, ale teraz bezpečnejšie miesto ako Ukrajina, napísala agentúra AFP.

27.03.2022 07:00
debata
Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Aj toto je v hre: Prežije 7 UNESCO pamiatok Ukrajiny, ktoré tu stoja stáročia?

Dvadsaťjedenročná Viktorija pochádza z ukrajinského mesta Vinnycja ležiaceho 200 kilometrov juhozápadne od Kyjeva. S Ibráhimom, o dva roky starším ako ona, sa zoznámila pri štúdiu farmácie v Kyjeve. Sajdam pochádza z utečeneckého tábora Búrajdž a na Ukrajinu prišiel študovať medicínu.

Vzali sa pred dvoma rokmi a pred ruskými jednotkami postupujúcimi ku Kyjevu odišli do Vinnycji. Koncom februára však zbalili batožinu, aby sa pridali k miliónom utekajúcich.

„Pochopili sme, že sa nedá povedať, čo bude zajtra. Mŕtvych a zranených pribúdalo každým dňom,“ povedala Viktorija rodená Brejová.

Pri bombardovaní letiska vo Vinnycji podľa ukrajinských záchranárov zahynulo 7. marca deväť ľudí.

„Museli sme si s manželom nájsť bezpečné miesto a zvolili sme jeho vlasť, Gazu,“ hovorí mladá žena, ktorá plače pri pohľade na videá zachytávajúce Rusmi zbombardované domy na Ukrajine.

Odišli minibusom a potom pokračovali pešo do Rumunska. Tam nastúpili do lietadla do Káhiry a v Egypte prekročili hraničný prechod Rafah do Pásma Gazy.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Viktorija vedela, ako to v tomto palestínskom mikrosvete vyzerá. Vedela o pätnásťročnej izraelskej blokáde aj o štyroch vojnách proti Izraelu a Hamasu, ktorý pásmu vládne.

Posledná z vojen sa skončila vlani v máji. Za jedenásť dní v nej zahynulo pri izraelských útokoch 260 ľudí, v Izraeli bolo mŕtvych 14.

Aj keď napätie panuje stále, teraz je situácia pokojná. „Vlani tu bola vojna a môže sa znova začať, ale keď sme boli nútení z Ukrajiny utiecť, bola Gaza bezpečná. Nevieme, čo bude zajtra, modlíme sa za to najlepšie,“ hovorí Viktorija, ktorá konvertovala na islam krátko po svadbe a z arabčiny pozná len pár slov.

V Gaze je podľa ukrajinského zastúpenia v Ramalláhu 2500 Ukrajincov. Väčšina z nich sú ženy vydaté za Palestínčanov, ktorí na Ukrajine študovali.

„Prežil som v Pásme Gazy tri vojny, takže mám určitú skúsenosť. Zásoby som pripravil týždeň pred začiatkom bojov na Ukrajine. Ale nečakali sme, že to bude také brutálne. Mohli sme ísť do európskych štátov a požiadať o azyl, ale dal som prednosť Gaze, pretože sa tu cítim v bezpečí a poznám tunajšie zvyklosti,“ povedal Ibráhím s dokonale zastrihnutými vlasmi. Ukrajinsky hovorí bez problémov.

Viktorija si priala spoznať manželovu rodinu už dlho, ale nepočítala s tým, že sa to stane za takýchto okolností. Už sa jej podarilo zabývať sa v novom domove, ale nedokáže popísať paniku a strach, ktoré sa jej zmocňujú vždy, keď telefonuje sestre a bratovi. Obaja zostali na Ukrajine.

„Stále neverím, že to nie je sen, je to hrozné. Snívam o dni, keď sa budeme môcť s manželom vrátiť,“ hovorí Viktorija.

lietadlo, letisko, doprava, Frankfurt, Mesiac Čítajte viac Vozil pápežov, o imidž sa mu staral Armani. Národný dopravca končí, krachoval 9 rokov Syria Idlib Čítajte viac Koronavírus decimuje Idlib, ľudia často nemajú na rúška. Na srmť si zvykli
debata chyba
Viac na túto tému: #Pásmo Gazy #Gaza #Ukrajina #vojna na Ukrajine