Vojna má na svedomí už desiatky ukrajinských kostolov a pamiatok

Boje na Ukrajine už úplne zničili alebo poškodili desiatky kostolov a ďalších historických pamiatok. S odvolaním sa na organizáciu OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) o tom informovala agentúra Reuters.

01.04.2022 15:22
debata (5)

„Sme veľmi znepokojení situáciou ako na humanitárnej úrovni, tak na úrovni (kultúrneho) dedičstva. Dedičstvo ľudstva je (na Ukrajine) v ohrození,“ povedal na tlačovej konferencii Ernesto Ottone, zástupca generálnej riaditeľky UNESCO.

Znepokojený je predovšetkým situáciou v Černihive na severe krajiny.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Aj toto je v hre: Prežije 7 UNESCO pamiatok Ukrajiny, ktoré tu stoja stáročia?

Podľa predbežného zoznamu organizácie už vojna, ktorú začalo Rusko, úplne alebo čiastočne zničila 29 náboženských objektov, 16 historických budov, štyri múzeá a štyri pamätníky.

Generálna riaditeľka Audrey Azoulayová začiatkom marca napísala ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi, aby mu pripomenula medzinárodný záväzok jeho krajiny chrániť kultúrne dedičstvo v časoch vojny. Moskva po čase odpovedala, že si je svojich záväzkov vedomá a je odhodlaná ich dodržať.

ľadovce, hory, sneh, Himaláje, hory, kopce, zima, Čítajte viac Lyžiarske stredisko Bukovel sa premenilo na luxusný úkryt pred bombami

VIDEO: Najkrajšie ukrajinské mestá

Rebríček: Najkrajšie ukrajinské mestá a ich ešte nezbombardované pamiatky

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #kultúrne pamiatky #vojna na Ukrajine