1500 Ukrajincov si konečne vydýchne na luxusnej lodi so všetkými službami

Pred vojnou utekajúcim Ukrajincom poskytlo mnoho ľudí po celej Európe svoje voľné izby či dovolenkové chaty. Teraz však turizmus podal ďalšiu pomocnú ruku - ľuďom, ktorí stratili svoj domov a bezpečné zázemie, otvoril brány výletný parník.

08.04.2022 07:00
debata (5)

Volendam, 237 metrov dlhá, 10-palubová výletná loď spoločnosti Holland America Line, ktorá kotví v holandskom meste Rotterdam, poskytla dočasné útočisko až 1500 Ukrajincom, informuje CNN. Posádka v počte 650 členov na čele s kapitánom Ryanom Whitakerom sa teraz namiesto majetných dovolenkárov bude starať o utečencov.

Holandská vláda, ktorá sa zaviazala ubytovať až 50 000 vysídlených Ukrajincov, kontaktovala koncom marca Holland America so žiadosťou o prenájom lode ako dočasného ubytovania.

V samotnom Rotterdame je totiž veľký nedostatok bytov, čo znamená, že v súčasnosti nemožno vyhnaným Ukrajincom ponúkať bývanie „na pevnine“.

ľadovce, hory, sneh, Himaláje, hory, kopce, zima, Čítajte viac Lyžiarske stredisko Bukovel sa premenilo na luxusný úkryt pred bombami

Volendam sa po pandémii Covid-19 ešte nestihla vrátiť do prevádzky, no pred plánovaným vyplávaním v máji mala už na palube pripravenú plnú posádku. Loď preto dokázala okamžite ubytovať a nakŕmiť prichádzajúce rodiny.

V utorok 5. apríla sa do Volendamu nalodilo prvých 100 Ukrajincov a v najbližších dňoch sa prídu ďalší.

Ukrajinci na Volendame budú dostávať tri teplé jedlá denne a budú mať k dispozícii aj rôzne „vymoženosti“ výletnej lode, vrátane upratovacích služieb, Wi-Fi a fitness centra.

Pre Ukrajincov bude zabezpečená aj zdravotná a sociálna starostlivosť prostredníctvom miestnych spoločenských organizácií vrátane Armády spásy.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Ukrajinci absolvujú pred nalodením všeobecnú zdravotnú prehliadku a každý, kto má príznaky Covidu, bude otestovaný. K dispozícii bude aj očkovanie.

Volendam zostane zakotvená v Merwehavene, nákladnom prístave na rieke Maas v Rotterdame, počas celého trojmesačného prenájmu. Jej plánované plavby sa zrušili a cestujúci dostali alternatívne možnosti. Loď sa do prevádzky vráti v júli.

Najbližšie plavby Volendam zahŕňajú cesty za polnočným slnkom až k polárnemu kruhu a prehliadky severoeurópskych hlavných miest s cenami lístkov od približne 2 200 eur na osobu na dva týždne.

Chorvátsko, Pula, koloseum, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Chorváti s otáznikmi v očiach: Predsezóna 2022 je jedna katastrofa, čo bude v lete? Izrael, Ukrajina Čítajte viac Ukrajina ešte neumrela... Toto je príbeh hymny, ktorá nikdy nebola aktuálnejšia hranica, plot, ruka, rukavica, Čítajte viac Na mexicko-americkej hranici pribúda Rusov, ktorí žiadajú azyl v USA. Tu sú ich dôvody

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajinci #výletná loď #vojna na Ukrajine