V Záhrebe otvorili prvé múzeum konope v Chorvátsku, naproti policajnej stanici

Chorvátsko má prvé múzeum konope. Inštitúcia venovaná širokej škále využitia tejto rastliny od výroby textilných vlákien po jej omamné účinky sa nachádza hneď naproti hlavnej policajnej stanici v centre Záhrebu, píše agentúra AFP.

08.04.2022 13:15
debata

„Vitajte v raji,“ usmieva sa potuteľne mladý návštevník vchádzajúci do budovy múzea, ktoré ponúka v chorvátskej metropole ďalší z radu podivných alebo aspoň netradičných kultúrnych zážitkov. Turisti v Záhrebe môžu navštíviť aj Múzeum skrachovaných vzťahov.

Na zhruba 250 metroch štvorcových predstavia históriu konope informačné cedule, videá i fotografie.

Priamo vo vnútri múzea v žiare silných reflektorov rastie aj obrovská rastlina, vedľa ktorej si záujemcovia môžu prečítať podrobný návod na jej pestovanie.

„Táto rastlina sprevádza ľudstvo v celej jeho histórii a múzeum si určite zaslúži,“ hovorí o konope 35-ročný majiteľ múzea Tvrtko Kračun.

Trpezlivo vysvetľuje rozdiely medzi rôznymi druhmi, hovorovými názvami pre konope siate a jeho využitie v priemysle, potravinárstve, lekárstve i použití čisto rekreačné.

Práve na rekreačné použitie marihuany sa múzeum zameriava, píše AFP.

Za sklom vitrín sú vyskladané najrôznejšie druhy sklenených fajok a na veľkých plagátoch si návštevníci prečítajú o legendárnom festivale vo Woodstocku z roku 1969, nad ktorým sa podľa dobových svedectiev „vznášali oblaky marihuanového dy­mu“.

Svojich fanúšikov si nájdu ale aj historické informácie. „Toto sa v škole nenaučíte,“ hovorí študent politológie Igor Lokotar a ukazuje na popis, podľa ktorého konope z Egypta do Francúzska na začiatku 19. storočia priviezol vojvodca Napoleon.

V Chorvátsku je marihuana v podstate nelegálna, podobne ako v mnohých krajinách Európskej únie je však povolený predaj produktov, ktoré majú nízky obsah psychoaktívnej zložky THC.

Kračun prisahá, že otvorenie múzea naproti policajnej stanici je súhrou náhod.

Jeho zariadenie však ponúka vstup zadarmo zamestnancom ministerstiev vnútra, zdravotníctva a poľnohospodárstva, ktoré na konopnú legislatívu v Chorvátsku dohliadajú.

Ukrajina, Rusko, invázia, Kyjev, metro Čítajte viac Kyjev má najhlbšiu stanicu metra: Bývala pýchou mesta, dnes je úkrytom pred bombami Benátky, karneval, masky, Námestie svätého Marka, Taliansko, kostýmy Čítajte viac Hotelieri v Benátkach rozdávajú hosťom vodné pištole. Dôvod neuhádnete!
debata chyba
Viac na túto tému: #konope #záhreb