Nechcú prepásť svoj termín, tak nejdú na WC: Ako vyzerá čakanie Ukrajincov na vstup do USA

Skupina dobrovoľníkov prevažne zo slovanských farností na západe Spojených štátov denne pomáha nasmerovať stovky utečencov v mexickom pohraničnom meste Tijuana z letiska do hotelov, kostolov a prístreškov, kde čakajú dva až štyri dni, kým ich americké úrady na základe humanitárnych víz vpustia na územie USA.

10.04.2022 07:00
debata

Za necelé dva týždne vybudovali dobrovoľníci v spolupráci s americkými a mexickými úradmi pozoruhodne efektívny systém dodávok jedla, zaistili bezpečnosť, prepravu a prístrešie, píše agentúra AP.

„Máme ohromné šťastie, je to požehnanie,“ hovorí Tetjana Bondarenková, ktorá cestovala cez Moldavsko, Rumunsko, Rakúsko a Mexiko a nakoniec s manželom a tromi deťmi prišla do San Diega. Jej cieľom je Sacramento v Kalifornii, kde bude žiť s matkou, ktorú 15 rokov nevidela.

Ďalšia ukrajinská rodina neďaleko pózuje na fotografiu pred ceduľou amerického colného úradu v sandiegskom San Ysidre, kde je najvyťaženejší hraničný prechod medzi Mexikom a USA.

Utečenci tu dostávajú od dobrovoľníkov v modrých prístreškoch občerstvenie, zatiaľ čo čakajú na autobusy, ktoré ich odvezú do neďalekého kostola, alebo kým si pre nich prídu rodiny, ktoré ich ubytujú.

Unavení cestovatelia, ktorí do Mexika prichádzajú ako turisti, sú nasmerovaní do provizórnej letiskovej haly, kde je na ceduli čiernou fixkou napísané: „Len pre ukrajinských utečencov“. To je jediné miesto, kde sa môžu registrovať na vstup do USA.

Do Tijuany podľa dobrovoľníkov spravujúcich čakacie listiny denne prichádzajú stovky utečencov. V utorok evidovali 973 rodín alebo jednotlivcov. Cez prechod v San Ysidre denne prejde 200 až 300 Ukrajincov.

Americké úrady ich plánujú denne prijímať až 550. Pohraničná kontrola oznámila, že kvôli utečencom rozširuje svoje kapacity a uvádza do prevádzky hraničný priechod, ktorý bol pre verejnosť dočasne uzavretý.

„Uvedomili sme si, že máme problém, ktorý vláda nevyrieši, tak sme ho vyriešili sami,“ uviedol Phil Metzger, farár v kostole na predmestí San Diega, kde asi stovka utečencov spí na nafukovacích matracoch a kostolných laviciach.

Príslušníci miestnej farnosti ubytovávajú asi 75 ukrajinských rodín. Metzger, ktorého jeho farárska činnosť v minulosti zaviedla do Maďarska aj na Ukrajinu, tvrdí, že celá akcia drží pohromade „ako domček z kariet“, ale utečenci tomu dajú prednosť pred zahltenými európskymi štátmi, kde sa už usadili milióny Ukrajincov.

Administratíva prezidenta Joea Bidena vyhlásila, že prijme až 100.000 Ukrajincov, ale Mexiko je jedinou cestou, ktorú využívajú veľké počty utečencov.

Na amerických konzulátoch v Európe je žiadostí o azyl málo. Celkový počet migrantov (všetkých národností), ktorých sa americká vláda zaviazala prijať v dvanásťmesačnom období končiacom sa 30. septembra, je 125.000.

Ku koncu marca ich ale bolo prijatých len 8758, z toho 704 Ukrajincov. V nadväznosti na stiahnutie amerických vojsk z Afganistanu zaistili Spojené štáty cestu priamo na americké letiská viac ako 76.000 Afgancom, nič podobné sa ale pre Ukrajincov zatiaľ nechytá.

Tridsaťšesťročná Oksana Dugnyková sa zdráhala opustiť svoj dom v Buči, nakoniec sa ale podvolila prianiam svojho muža ešte predtým, než ruské jednotky obsadili mesto a nechali po sebe ulice posiate mŕtvymi.

Pár s tromi malými deťmi sa obával násilia v Mexiku, ale množstvo dobrovoľníkov rozptýlilo ich obavy a kamarát v americkom štáte Ohio súhlasil, že ich ubytuje.

„Zatiaľ je to dobré,“ povedala Dudnyková deň po príchode do tijuanskej telocvične, ktorú mesto otvorilo pre asi 400 ukrajinských utečencov, aby tam mohli spať na basketbalovom ihrisku. „Máme jedlo a máme kde zložiť hlavu. Dúfame, že všetko bude v poriadku,“ dodala Dudnyková.

SMSky alebo správy na sociálnych sieťach Ukrajincov upozorňujú, že im pridelené číslo prišlo na rad a môžu sa dostaviť na hranicu.

Vysokoškolská študentka z Kyjeva Angelina Mykytaová priznáva, že je nervózna, keď má prísť na rad. Po začiatku ruskej invázie utiekla do Varšavy, nakoniec sa ale rozhodla skúsiť dostať sa do Spojených štátov, pretože v Kalispelle v štáte Montana má známeho farára.

„Myslím, že to bude dobré,“ povedala pri čakaní na pokyn na odchod z tábora so stovkami Ukrajincov na poslednú zastávku v Mexiku.

Tú tvorí niekoľko desiatok skladacích stoličiek na skok od amerických úradníkov. Niektorí čakajúci si odmietajú odskočiť na toaletu, pretože sa boja, že zmeškajú pokyn, že sú na rade. „Teraz potrebujeme rodinu,“ hlási pohraničný pracovník. „Ešte troch jednotlivcov, dajte mi troch jednotlivcov.“ Dobrovoľníci sa starajú o to, aby prechod prebiehal hladko.

Farár Phil Metzger však vyslovil obavy, že jeho farnosť nebude schopná udržať súčasné dvadsaťštyriho­dinové tempo pomoci utečencom a americké úrady nebudú rovnako efektívne ako dobrovoľníci.

mall tv, Naomi v Japonsku Čítajte viac Fukušima. Ako vyzerá postapokalyptický svet 9 rokov po jadrovej havárii? chorvátsko Krk Čítajte viac V Chorvátsku sa našla doráňaná žena, netuší, kto je. Česká turistka tvrdí, že Slovenka Frankfurt / Nemecko / vlak / železnice / železnica / koľaj / stanica / Čítajte viac Luxus na koľajniciach: Takto má vyzerať vlak za 300 miliónov. Uvidíme ho aj na Slovensku?
debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Ukrajinci #vojna na Ukrajine