Pod Odesou sa tiahne najdlhšia spleť katakomb sveta. Mapa neexistuje, ľudia v nich záhadne miznú

Kedysi bol podzemný systém tunelov pod ukrajinským pobrežným mestom Odesa atrakciou pre milovníkov vzrušenia a adrenalínu. Teraz, zdá sa, sa opäť stanú útočiskom domácich pred hrozbami vojny.

29.04.2022 07:00
debata (7)

Podzemie pod miliónovou ukrajinskou prístavnou metropolou predstavuje pravdepodobne najrozsiahlejší komplex labyrintov na svete – informácie hovoria až o 2500 kilometroch.

V takomto obrovskom tmavom bludisku sa preto dá veľmi ľahko stratiť a aj v časoch mieru bola jeho návšteva rizikom a mohla sa jednoducho zmeniť na – často neúspešný – boj o prežitie.

Vstup do podsvetia nie je zakázaný, ale veľmi sa neodporúča.

Napriek snahe sa doposiaľ podarilo zmapovať len 15 percent celkovej dĺžky odeských katakomb. Každý rok pritom komplex hlásil niekoľko smutných prípadov, keď sa nadšenci, ktorých zradil vlastný orientačný zmysel aj technika, už spod zeme nevrátili.

A treba dodať, že so záchrannou akciou veľmi nemohli rátať, keďže miestne úrady nemali na to potrebné kapacity, ani odvahu.

Niektoré vstupy sú zatarasené mrežami a betónovými poklopmi, no stále je vraj asi 1000 vchodov voľných. Mnoho ich ústi do pivníc domov, či uzavretých súkromných pozemkov.

Rebríček: Najkrajšie ukrajinské mestá a ich ešte nezbombardované pamiatky

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Odesa #katakomby #podzemie #tunely