Pokračovanie článku: Pod Odesou sa tiahne najdlhšia spleť katakomb sveta. Mapa neexistuje, ľudia v nich záhadne miznú

Ako tunely vznikli

Prvé podzemné kamenné bane sa začali objavovať v 19. storočí, keďže Odesa sa rýchlo rozrastala. Kameň sa využíval ako zdroj lacných stavebných materiálov.

Vápenec sa rezal pílami a ťažba sa tak zintenzívnila, že v druhej polovici 19. storočia spôsobila rozsiahla sieť katakomb mestu veľa nepríjemností.

V roku 1941, keď rumunská a nemecká ofenzíva k hraniciam mesta, sa katakomby stali sídlom odboja. V tmavých chodbách žilo 13 mesiacov asi 6000 vojakov, partizánov a domobrancov.

V podzemí mali nemocnice, jedálne aj spálne a chodbami sa presúvali a odtiaľ aj podnikali výpady.

Život v tuneloch však znamenal viac či menej úspešné vysporiadanie sa s ťažko dýchateľným vzduchom, nehostinnou vlhkosťou, nízkou teplotou, tmou či nemožnosťou zabezpečenia hygieny a z toho plynúcich chorôb.

Nacistom do tohto komplexu nepodarilo vniknúť, niektoré vchody boli – a zrejme dodnes sú – zamínované.

Ukrajina, Rusko, invázia, Kyjev, metro Čítajte viac Kyjev má najhlbšiu stanicu metra: Bývala pýchou mesta, dnes je úkrytom pred bombami
zámok Buchlovice Čítajte viac Buchlov má múmiu, v Buchloviciach sa písali dejiny a v Modrej je tunel pod jazerom dážď, počasie, podchod, sneh, dáždniky, chodci, tunel, Španielsko, Čítajte viac Turistov stále priťahujú Hodžove tajné tunely

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Odesa #katakomby #podzemie #tunely