Francúzsko je plné kontrastov: Pri katedrále turisti, o tri stanice ďalej bezdomovci

Parížska katedrála Notre-Dame vyhorela takmer presne pred tromi rokmi, ale ani trojmetrová plechová ohrada, žeriavy a lešenie neodradí turistov od návštevy gotického svätostánku. Po dvoch rokoch pandémie choroby Covid-19 sa vo veľkom vracajú do centra francúzskej metropoly, kde pri päte katedrály hrá kapela mladých ľudí francúzskej melódie. Turisti sem mieria za francúzskym šarmom, gastronómiou a kultúrou. Podľa časti miestnych už však Francúzsko nie je rovnakou krajinou ako bývala. V rozhovoroch tvrdia, že to je jeden z dôvodov, prečo sa nechystajú ísť na voľby.

24.04.2022 07:00
debata (2)
teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Vtáky padajú z neba, koníky sa varia v mori: Kuvajt bude o pár rokov neobývateľným

„Prišiel som do Francúzska v roku 1978 z Maroka, oženil som sa, mali sme deti. Keď sa ale pozriete okolo, tak to nie je Francúzsko, ktoré som poznal,“ hovorí päťdesiatnik Samy a širokým gestom ukazuje na dianie na parížskom Námestí Republiky.

Je to iba tri stanice metrom od katedrály a tiež tu nájdete turistov, ale je ich výrazne menej a musia sa vyhýbať skupinkám mladých bezdomovcov, ktorí tu bývajú v stanoch a na matracoch.

Podľa množstva predmetov, ktoré majú nahromadené okolo seba, to nie je záležitosť posledných niekoľkých dní.

Nad tým všetkým sa týči obrovská socha patrónky Francúzska Marianne, ktorá je teraz symbolicky odetá do ukrajinskej vlajky s nápisom v angličtine „nie rope, nie vojne“.

Po neďalekých múrikoch jazdí na skateboardoch dvadsiatka ľudí, od detí až po päťdesiatnika v košeli. Veľký počet z nich má ryšavé vlasy a pehy; je to vraj skupinka skateboardistov z Írska. „Nikde inde na svete nie je taká skvelá prirodzená infraštruktúra pre skate ako v Paríži,“ vyžíva jeden z nich.

Tenerife, pláž, more, leto, dovolenka, cestovanie, slnečníky, rezort, Playa de Las Americas, Kanárske ostrovy Čítajte viac Budú sa prepisovať atlasy: 15 známych ostrovov, ktoré zmiznú už počas vášho života

Na voľby sa nechystá ani Robert, ktorý už niekoľko rokov žije striedavo vo Francúzsku a v Izraeli. V prvom kole dal hlas krajne pravicovému kandidátovi Érikovi Zemmourovi. Súčasnému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi posmešne hovorí „Mikron“ a voliť ho odmieta.

Niektoré nápady nacionalistickej kandidátky Marine Le Penovej sa mu pozdávajú, ale predsa len by váhal, či jej dať hlas. Výsledok teda je, že tento rok v druhom kole voliť nepôjde vôbec.

„Predtým spolu ľudia na ulici hovorili, teraz sa už na seba ani neusmejú. Všetci sú po rokoch s kovidom hysterickí a boja sa diskutovať, o čomkoľvek,“ myslí si Samy.

Francúzsko má podľa neho dosť problémov a Le Penová by ich len zhoršila. Voliť sa však nechystá, hovorí rezignovane.

Vo svojom veku už nemá chuť snažiť sa niečo zmeniť, skôr sa na dôchodok odsťahuje späť do Maroka, pretože tam si aspoň môže dovoliť slušné bývanie. „Ani peniaze už dnes nič neznamenajú. Francúzsko ide hlavou proti múru,“ uzatvára Samy.

zúrivosť - hnev - neuróza - žena Čítajte viac Už po týždni má ITA na krku škandál: Prepustené sa na protest vyzliekli priamo na námestí

K urne nepôjde ani mladý čašník David, nestihol sa kvôli návratu zo zahraničia včas zaregistrovať. Vo Francúzsku je pre účasť na voľbách potrebné prejaviť aktívny záujem, zápis na voličský zoznam je totiž právo a nie povinnosť.

V prvom kole by David dal hlas aktivistovi Jeanovi Lassallemu. „Nechcel by som ho ako prezidenta, ale páči sa mi jeho myšlienka, že treba žiť pospolu a ľudí spájať a nie rozdeľovať,“ vysvetľuje.

Rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku koná v nedeľu a kampaň sa skončila v piatok o polnoci.

Prieskumy dávajú mierny náskok Macronovi, zhruba desať až 12 percentuálnych bodov. Pred piatimi rokmi však zvíťazil s náskokom 32 percentuál­nych bodov.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #prezidentské voľby