Šanghajský kovidový horor: Okolo domov sa stavajú ploty, ľudia zúfalo volajú po jedle

V niekoľkých šanghajských štvrtiach dobrovoľníci a zamestnanci mesta postavili kovové zátarasy a ploty, aby zablokovali vstup do bytových domov a malých ulíc. Medzi obyvateľmi 25-miliónovej čínskej finančnej metropoly, kde je väčšina ľudí kvôli protikoronavírusovej uzávere uväznená vo svojich bytoch, vyvolalo opatrenie pobúrenie. Informujú o tom svetové agentúry.

25.04.2022 09:30
debata

Šanghajská správa podľa hospodárskeho denníka Caixin nariadila postaviť zátarasy z plechov a ploty z pletiva na niekoľkých miestach v modernej finančnej štvrti Pchu-tung.

Vchody do bytových domov, kde sa preukázala nákaza koronavírusom, boli podľa agentúry AP zatarasené, pričom sa ponechal iba malý otvor pre protipandemických pracovníkov.

Čína v nedeľu informovala o 21.796 novo potvrdených prípadoch komunitného prenosu nákazy covidom-19. Drvivú väčšinu z nich pritom tvoria bezpríznakové prípady v Šanghaji.

Mnoho čínskych miest a provincií zaviedlo nejakú formu uzávery, ktorej cieľom je šírenie vírusu spomaliť.

Najnovšia vlna nákaz, ktorá je poháňaná vysoko nákazlivým variantom omikron, sa rozšírila v celej krajine, najmä však v Šanghaji.

sťahovanie, spoločné bývanie Čítajte viac Sťahujete sa? Týmto miestam sa vyhnite! Alebo radšej (skoro) celej Európe

Od začiatku epidémie pred dvoma mesiacmi sa tam potvrdili státisíce prípadov nákazy, ale menej ako 100 s ňou spojených úmrtí.

Podľa agentúry AP je však skutočný počet mŕtvych zrejme vyšší. V Šanghaji úrady oznámili 39 nových úmrtí na Covid-19 za posledný deň. Deň predtým to bolo 12.

Ľudia na sociálnych sieťach zverejnili videá, ktoré zachytávajú sobotné rozmiestnenie nových zátaras. Niektorí používatelia opatrenia ostro kritizovali. Hlavné šanghajské dopravné ťahy majú podľa Caixin zostať otvorené.

Na jednom z videí, ktorého pravosť agentúra AP overila, obyvatelia štvrte Sü-chuej strhli plot pred vchodom do svojho domu a hľadali pracovníka stráže, o ktorom sa domnievali, že mal jeho postavenie na svedomí.

Friuli, Taliansko, most, kamenný most, dedina, domy, rieka, potok Čítajte viac Taliani vynašli dokonalý Covid hotel. Úplnou náhodou a už pred 30 rokmi

Šanghaj používa odstupňovaný systém, v ktorom sú štvrte rozdelené do troch kategórií podľa rizika prenosu koronavírusu.

Tie v prvej kategórii čelia najprísnejším reštrikciám a boli cieľom nových opatrení.

Obyvatelia niektorých z budov v tretej kategórii môžu byty opustiť a navštevovať verejné miesta.

Šanghajský lockdown vzbudil celosvetovú pozornosť. Mnoho obyvateľov mesta malo problémy zohnať potraviny a uchýlilo sa k výmennému obchodu či nakupovaniu veľkého množstva zásob.

Hlásené boli aj problémy so zabezpečením bežnej lekárskej starostlivosti.

Talian Mauro Morandi - NEPOUZIVAT Čítajte viac Šťastný starec býval na najbezpečnejšom mieste proti Covidu, teraz ho vysťahovali

V sobotu čínski internetoví cenzori zmazali masovo zdieľané šesťminútové video, ktoré drastické dopady uzávery dokumentovalo.

V jednej časti videa bola nahrávka z 8. apríla, v ktorej obyvatelia jedného šanghajského komplexu kričali: „Pošlite nám jedlo“.

Čínske úrady naďalej tvrdia, že stratégia nulovej tolerancie voči covidu-19 je vzhľadom na nízku zaočkovanosť osôb starších ako 60 rokov najlepším riešením epidémie a že v prípade zrušenia tejto politiky by si variant omikron vyžiadal životy oveľa väčšieho počtu ľudí.

ocho rios, jamajka, pláž, more, exotika, Čítajte viac Je po zázraku! COVID napadol jeden z posledných neinfikovaných rajov. Na vine misionári
debata chyba
Viac na túto tému: #Šanghaj #koronavírus #Covid-19