Ktorá krajina má najkratší pracovný týždeň? Slováci pracujú skoro o 10 hodín týždenne viac

Patríte medzi workoholikov alebo si viete voľno užiť a vôbec na prácu nemyslíte, nekontrolujete si maily, ani neštudujete nové dokumenty na budúci týždeň?

16.06.2022 07:00
debata (2)

V súčasnosti, keď je rovnováha medzi pracovným a súkromným životom veľmi vysoko v rebríčkoch mnohých zamestnancov, niektoré krajiny, ale aj zamestnávatelia sa pohrávajú s myšlienkou zavedenia štvordenného pracovného týždňa.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), medzivládna ekonomická organizácia zložená z 38 členských krajín vrátane krajín, preskúmala priemerný počet hodín, ktoré ľudia po celom svete odpracujú v typickom týždni.

Ak chcete niekomu závidieť voľno, zamerajte sa na Holanďanov. Práve krajina tulipánov si podľa OECD užíva najkrajší pracovný týždeň – zamestnanci tu odpracujú priemerne iba len 29,5 hodiny za týždeň. Podľa dní to znamená štvordňový pracovný týždeň s iba 7,37 hodinový­mi dňami.

K druhému miestu netreba chodiť ďaleko: nasleduje Dánsko s 32,5 pracovnými hodinami týždenne a potom Nórsko s 33,6 hodinami.

Švajčiari odpracujú v priemere 34,6 hodiny týždenne a za nimi nasledujú Rakúsko, Belgicko a Taliansko, ktoré majú zhodne po 35,5 pracovnej hodiny týždenne.

Česko, Maďarsko, Portugalsko a Slovinsko hlásia 39,3 hodiny práce týždenne. Slovensko je na tom o chlp lepšie: v priemere pracujeme 39,2 hodiny týždenne, no tento počet nás aj tak umiestňuje skôr do druhej, „vyťaženejšej“ polovice tabuľky.

Krajinou OECD s najdlhším pracovným týždňom je Kolumbia s priemerom 47,6 pracovných hodín týždenne, pred ňou je Turecko so 45,6 hodinami a Mexiko s priemerným pracovným týždňom dlhým 44,7 hodín.

Údaje OECD sú založené na priemernom zvyčajnom týždennom počte hodín, ktoré zamestnanci strávia vo svojom hlavnom zamestnaní.

mall tv, chalani z hôr, Čítajte viac Zlé počasie? Tu sú skvelé tipy, ako trénovať aj v daždi a snehu. A ako vyliezť na Chopok Chorvátsko / Turizmus / Opatija / Istria / Čítajte viac Chorvátsko čaká tento rok viac Čechov ako v rekordnom 2019, konkuruje mu aj Slovensko cestovanie, turistika, turisti, hory, príroda, pár, Čítajte viac Päť tipov na najkrajšie výlety po Slovensku: Poznáte tieto čarovné miesta?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #štvordňový pracovný týždeň