Nulová tolerancia? Karantény škodia ekonomike, psychike a vytvárajú hory odpadu

Kým na Slovensku sa pandemické opatrenia uvoľnili a na masky sa snažíme rýchlo zabudnúť, v iných častiach sveta stále fungujú karanténne hotely a trvajú prísne pravidlá.

12.05.2022 07:00
debata

Jedným z problémov, ktorý sa okolo nich do slova a do písmena kopí, sú hory jednorazových plastov, ktoré rastú každým dňom do desivejších rozmerov. Čím dlhšie opatrenia platia, tým viac odpadu sa vyprodukuje.

Svoje o tom vedia karanténne hotely v Hongkongu, ktoré musia dodržiavať hygienické štandardy. A tak sú diaľkové ovládače zabalené v celofáne, vankúše v plastových vreckách a jedlo sa ubytovaným podáva v plastových miskách s plastovým príborom.

Toto všetko sa ľahko, jedným šmahom ruky odstráni z izby, no zakotví v odpade a zaťažuje životné prostredie.

Prísne karanténne opatrenia, ktorých cieľom je zastaviť COVID-19 hneď na hraniciach a zabrániť jeho šíreniu v komunite, kritizovali odborníci kvôli poškodzovaniu ekonomiky aj duševného zdravia prichádzajúcich.

Friuli, Taliansko, most, kamenný most, dedina, domy, rieka, potok Čítajte viac Taliani vynašli dokonalý Covid hotel. Úplnou náhodou a už pred 30 rokmi

Teraz sa k slovu dostávajú aj environmentalisti, ktorí tvrdia, že tieto postupy tiež masívne poškodzujú životné prostredie tým, že vytvárajú nadbytočný odpad.

„Každý zo zamestnancov tu nosí kompletné ochranné prostriedky – plášte, rukavice, čižmy, čiapky… Každý zamestnanec a na každom poschodí,“ zdôrazňuje podnikateľka v oblasti starostlivosti o pleť z Hongkongu Clementine Vaughan, ktorá priletela do mesta 4. apríla.

„Telefóny, diaľkové ovládače, to všetko je zabalené v celofáne,“ opísala agentúre Reuters zo svojho karanténneho hotela.

Talian Mauro Morandi - NEPOUZIVAT Čítajte viac Šťastný starec býval na najbezpečnejšom mieste proti Covidu, teraz ho vysťahovali

Hongkong likviduje viac ako 2 300 ton plastového odpadu denne. Podľa vládnych údajov sa dari recyklovať len 11 percent z objemu, väčšina plastov teda putuje na skládky.

Hovorca vlády uviedol, že úradníci si boli vedomí nárastu jednorazového odpadu od začiatku ochorenia COVID a povzbudzujú ľudí, aby si osvojili zelený životný štýl tam, kde je to možné.

Edwin Lau s miestnou environmentálnou skupinou The Green Earth sa však domnieva, že prístup Hongkongu ku COVID odráža nedostatok jeho environmentálneho povedomia.

„Ľudia, ktorí musia pobudnúť v karanténnych hoteloch, nie sú potvrdenými prípadmi,“ povedal Lau a vyzval vládu, aby umožnila recykláciu alebo opätovné použitie plastov z karanténnych zariadení.

Bazén, žena, plávanie Čítajte viac Najvyšší nekonečný bazén sveta: Okúpete sa v šialenej výške 300 metrov bez závratu?

Hongkong, jedno z mála miest, kde sa stále uplatňuje nulová politika COVID, umiestnil tento rok do karantény desaťtisíce ľudí v zariadeniach pre COVID-pozitívnych a blízke kontakty.

Zariadenia prispievajú k problému s odpadom, pričom obyvatelia potvrdili agentúre Reuters, že všetky jedlá prišli v plastových obaloch.

Paul Zimmerman, zvolený okresný radca, povedal, že zariadenia sú nehospodárne, pretože ich nemožno dlhodobo používať na účely, ako je verejné bývanie. „Boli postavené veľmi rýchlo… (a nespĺňajú) žiadne konkrétne stavebné normy, ktoré máme v Hong Kongu.“

Šanghaj, Čína Čítajte viac Otvorili najvyšší hotel sveta. Teda... možno. V čom je háčik?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #Hongkong #hotely #plasty #karanténne opatrenia