Väčšina uteká, niektorí sa vracajú: Čo ťahá Ukrajincov cez frontovú líniu späť?

Pre postarší ukrajinský pár bude v noci posteľou malý osobný automobil vyrobený ešte v dobách Sovietskeho zväzu. Dvojica sa totiž chystá riskovať život prechodom cez vojnovú frontovú líniu na Ukrajine. Ale neuteká - vracia sa späť.

07.05.2022 07:00
debata

Svet už si zvykol na zábery miliónov Ukrajincov na úteku pred ruskou inváziou. V ich tieni sú ľudia s iným druhom zúfalstva a odvahy, ktorí sa vydávajú na opačnú stranu.

Pre niektorých z nich je motívom snaha dostať sa k blízkym, často kvôli chorým alebo nemohúcim ľuďom, ktorí ostali. Pre iných je to cesta z nostalgie a vzdoru, píše agentúra AP.

„Je tam všetko. Sú tam naše korene,“ hovorí sedemdesiatpäťročný muž. „Dokonca aj ľudia z Mariupolu sa chcú vrátiť,“ dodáva.

Svoje mená dvojica nechce prezradiť z obáv o svoju bezpečnosť. Pokúšajú sa absolvovať dlhú cestu späť do Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, miesta jedných z najťažších bojov tejto vojny. Do domova v Donecku sa chcú vrátiť, aby sa tam aspoň pozreli.

Rotterdam, budova Čítajte viac 1500 Ukrajincov si konečne vydýchne na luxusnej lodi so všetkými službami

Sú starí. Cnie sa im po domove. Je čas riskovať. „Kam inam by sme mali ísť?“ hovorí muž. Opiera sa o 40 rokov starý žltý automobil značky Lada a o dve palice. Jeho osobné veci sú všetko, čo manželka nastrkala do kufra, kým utiekli.

„Zabudla si vziať milenca,“ vyhlási muž s nezbedným pohľadom. Jeho žena, s ktorou žije už 53 rokov, sa zasmeje.

Vzápätí má blízko k slzám, to keď sa vráti realita. „Mohli by ste sa zblázniť, keď si nebudete robiť srandu,“ vysvetlí.

V posledných týždňoch sa mnoho Ukrajincov, ktorí utiekli z krajiny, vrátilo domov. V mnohých prípadoch sa tak stalo preto, že sa ruské sily stiahli z oblasti okolo metropoly Kyjev a preskupili sa na ofenzívu na východe.

Nie je známe, koľko ľudí prekročilo frontovú líniu a vrátilo sa do napadnutých oblastí a obsadených miest.

Vrátil sa do iného sveta

V juhukrajinskom meste Záporožie je parkovisko, kde dobrovoľníci pomáhajú tisícom ľudí utekajúcim v otlčených vozidlách. Niektoré majú rozbité okná. Ďalším chýbajú dvere. Mnohé majú na čelných sklách prilepený nápis „deti“. Na okraji toho sú ľudia mieriaci opačným smerom.

Jedným z nich je Ihor Filko, ktorý stojí sám na chodníku a fajčí. Tridsaťročného muža len pred pár dňami prepustili po troch rokoch z väzenia a objavil sa vo svete, ktorý takmer nespoznáva. „Všetko je iné. Všetko je zle,“ hovorí.

letisko, lietanie, letisko, cestovanie, dovolenka, batozina Čítajte viac Nepríjemná predpoveď: Európske cestovanie sa nevráti do normálu skôr ako o 8 rokov

Snaží sa dostať do Berďanska k svojej žene, malému dieťaťu a matke. Prespáva na vlakovej stanici. Nemá telefón, jeden si požičal od dobrovoľníka v prijímacom stredisku, aby mohol zavolať rodine. Nemá ani auto, iba trochu peňazí a stále silnejší pocit, aké nebezpečné je vrátiť sa domov.

Po prepustení sa pokúsil vydať na cestu pešo, ale rýchlo ho zastavili na kontrolnom stanovisku. Vojaci mu povedali, že ho pešo nepustia, a rozhodne ho nevpustia späť. Tak teraz čaká, kým sa otvorí nejaký koridor.

Ruské sily svoju kontrolu nad Berďanskom upevňujú, tvrdí Filko. Obyvateľom hovoria, aby si zaobstarali ruské pasy a že mena sa čoskoro zmení na rubeľ. Jeho rodina chce odísť. On im chce pomôcť.

Televízne kanály aj značky sú ruské

Každá rodina, ktorá sa dostane do prijímacieho strediska, má svoj vlastný otrasný príbeh umocňujúci túžbu utiecť. Na automobil Tetjany Vasiljevovej ktosi strieľal blízko posledného kontrolného stanoviska na ceste z okupovaného Melitopolu.

Cez strechu im preletel granát a ruskí vojaci jej ukradli peniaze. „Vďaka bohu sme odišli skôr, ako to začalo byť príliš zlé,“ hovorí Vasiljevová.

Španielsko, dážď, dáždniky, počasie, prší, Pamplona Čítajte viac Egypt postihla 'biblická' rana: Po extrémnej búrke sa vyrojili jedovaté príšery, troch ľudí zabili

Mnohí z novoprichád­zajúcich pochádzajú z Chersonu, kde teraz vejú ruské vlajky. Vitalij Bizjuk hľadal spoločne s rodinou otvorený koridor celé tri dni, potom sa mohli odtiaľ vydať do Záporožia.

Po ceste na nich na ruských kontrolných stanovištiach tlačili, aby si to rozmysleli. Bizjuk je pôvodom z polostrova Krym, ktoré Rusko anektovalo v roku 2014. „Pýtali sa ma: ‚Prečo neísť tam?‘,“ tvrdí a dodáva, že odvetil: „Prečo? Čo som tam zabudol?“

Zatiaľ čo neupravený stojí vedľa svojho zaprášeného auta, opisuje život pod okupáciou. Čoskoro bude zavedený rubeľ. V uliciach sú tanky. Televízne kanály a značky na trhoch sú ruské.

V rukách drží škatuľku ruských cigariet a vyzerá nešťastne: „Potreboval som si zapáliť.“ Po viac ako dvoch mesiacoch vojny sa tiež potreboval dostať von. Na rozdiel od dvojice v Lade nevidí návrat v dohľadnej dobe.

Saudská Arábia, kôň, socha, Čítajte viac Sci-fi megamesto za 400 miliárd ukradne ľuďom súkromie. Zmestí sa doň celé Slovensko!
debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine