Od fatimských zjavení uplynulo 105 rokov: Dedinku preslávila Panna Mária a 3 tajomstvá

Malá dedina Fatima v strednom Portugalsku nebola pred viac ako storočím ničím zvláštna. Všetko sa ale zmenilo 13. mája 1917, keď tu traja chudobní pastieri podľa katolíckej cirkvi prvýkrát uvideli postavu Panny Márie, ktorá im neskôr vyjavila tri tajomstvá. Fatima sa odvtedy stala svetovo presláveným pútnickým miestom a prosperujúcim centrom kresťanskej turistiky.

13.05.2022 10:50
Fatima, Portugalsko, socha, Panna Mária, púť Foto: ,
Pútnici vo Fatime. Ilustračné foto.
debata

Panna Mária sa zjavila vtedy desaťročnej Lucii dos Santosovej, jej sedemročnej sesternici Jacinte a deväťročnému bratrancovi Francisko Martovi.

Deti sa vtedy tak ako každý deň vydali pásť svoje zvieratá do hôr, do malého údolia Iria. Krajinu údajne náhle ožiaril záblesk. Jasné svetlo sa potom objavilo ešte raz, zišlo z oblohy a usadilo sa nad vetvami osamelého duba.

Uprostred žiary potom deti údajne uvideli „krásnu pani odetú v bielom“, ktorá sa s nimi začala rozprávať.

Potom sa Panna Mária deťom zjavila ešte päťkrát zakaždým 13. v mesiaci a oznámila im tri tajomstvá. Zjavenie uznal biskup z neďalekej Leirie za vierohodné až v roku 1930.

tiene, tunel, duch, tunel, človek, chôdza Čítajte viac Európa dostala najdlhšiu pešiu lávku sveta, meria pol kilometra a vstup stojí 12 eur

Na začiatok im Mária len oznámila, aby prišli na rovnaké miesto presne za mesiac, teda 13. júna. A potom každý nasledujúci mesiac, vždy trinásteho dňa (až do októbra 1917).

Lucia neskôr Pannu Máriu požiadala o vykonanie nejakého zázraku, ktorý by presvedčil aj prizerajúce sa davy. Tá jej prianie splnila na poslednom stretnutí, keď už počet pútnikov dosahoval 70 000. Ani vtedy sa ale jej postava neukázala nikomu inému ako deťom.

Stalo sa však niečo iné. V tom čase nastal slnečný zázrak. Ustal dážď, roztrhli sa mraky a ukázal sa slnečný kotúč v podobe strieborného mesiaca, ktorý začal vírivo krúžiť ako ohnivé koleso…

Potom všetci zažili pocit, akoby sa odpútal od oblohy a padal na ne. Ľudia si kľakali na kolená do blata a vzbudzovali ľútosť nad svojimi hriechmi. Po skončení slnečného úkazu mali ľudia šaty dokonale suché, akoby vôbec nepršalo.

Najväčšiu pozornosť vzbudili tri tajomstvá, ktoré Panna Mária deťom oznámila. Prvé dve oznamovali skorý koniec vojny, vypuknutie druhej svetovej vojny, vzostup a pád komunizmu v Rusku alebo obavy pred ateizmom.

Obsah tretieho zostal dlho utajený a kolovali o ňom divoké fámy – najčastejšie sa tvrdilo, že hriešne ľudstvo čaká apokalypsa alebo ďalší vojnový konflikt.

Tretiu časť proroctva zverejnil Vatikán až v roku 2000 s tým, že obsahom bolo videnie „biskupa z Ríma oblečeného v bielom, ako padá k zemi ako mŕtvy zasiahnutý ohnivou zbraňou a dopadá medzi veľké množstvo umučených mŕtvol“.

Dôvodom utajenia proroctva mal byť fakt, že opisuje atentát na Jána Pavla II.

Dve mladšie deti nedlho po zjaveniach podľahli pandémii španielskej chrípky, ktorá si vyžiadala mnoho obetí – Francisko v roku 1919 a Jacinta o necelý rok neskôr, presne ako údajne Panna Mária predpovedala.

Lucia odišla v roku 1921 do kláštora v Oporte a zomrela v roku 2005 vo veku 97 rokov. V apríli 2017 pápež František na slávnostnej omši vo Fatime svätorečil Franciska a Jacintu.

lietadlo, letisko, hluk Čítajte viac Dvojica ušla z karanténneho hotela: Zaobchádzali s nami ako so psami! leto, smiech, pláž, dovolenka, párty, smiech, cestovanie, mladí, mládež Čítajte viac Top 15 pláží Európy. Je medzi nimi aj tá 'vaša'?
debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Fatima #Panna Mária