Ako sa na kostolnú vežu upevňuje obrovský monogram? Pozrite si video zo Žiliny

V barokovom Kostole Obrátenia svätého Pavla na Mariánskom námestí v Žiline požehnali jezuitský monogram IHS, ktorý sa vrátil na jeho čelnú fasádu po 170 rokoch.

13.05.2022 12:45
debata
Video
Na Kostol Obrátenia svätého Pavla vrátili jezuitský monogram IHS

Predstavený jezuitov na Slovensku Jozef Šofranko uviedol, že monogram sa vracia na miesto, kde bol pôvodne postavený.

„Veľmi si cením, že spolubratia kapucíni, ktorí v kostole pôsobia, sa rozhodli pre toto gesto. Zachovať pôvodný charakter tohto kostola. Pre mňa je to veľká česť,“ podotkol s tým, že monogram znamená meno Ježiša Krista v skrátenej podobe.

Jezuiti podľa Vladimíra Majtana z Krajského pamiatkového úradu v Žiline postavili kostol medzi rokmi 1740 1750. „Predpokladáme, že znak sa zo štítu stratil v polovici 19. storočia. V roku 1848 Žilinu zachvátil veľký požiar a na základe prameňov vieme, že zhorela strecha kostola aj obe veže,“ pripomenul.

Na snímke zhotoviteľ monogramu jezuitov IHS Jan...
Na snímke osadzovanie monogramu jezuitov IHS na...
+1Osadzovanie monogramu jezuitov IHS na kostole...

Kostol Obrátenia svätého Pavla, známy od 19. storočia ako Sirotár a priľahlý kláštor jezuitov v súčasnosti reštaurujú, celkový rozpočet je 1,35 milióna eur.

„Výraznou zmenou je predovšetkým farebnosť fasády kostola a kláštora. Ukončenie predpokladáme v závere tohto roka,“ povedal koordinátor reštaurovania Tomáš Fusko.

Reštaurovanie kostola, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a kláštora jezuitov v správe Kapucínov na Slovensku, sa realizuje s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Pakistan, ramadán, moslimovia, islam Čítajte viac Ramadán v obrazoch: Moslimovia sa postia a schádzajú na modlitby lietadlo, letisko, doprava, cestovanie Čítajte viac Najlepšie európske nízkonákladovky: S kým sa skutočne (ne)oplatí letieť? mall tv, čočík Čítajte viac Čína je úplne iný svet: Ako vyzerá všedný život v tom najpriemernejšom meste?
debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #kostol #jezuiti