Fínsko si chystá bunkre pre 4,4 milióna ľudí: Majú aj podzemnú jaskyňu s kaviarňou

Ak by Rusko spustilo útok, Helsinky chcú byť pripravené. Chystajú svoje jadrové podzemné kryty, ktoré sú nielen bezpečné, ale zároveň sa snažia ponúknuť určitú úroveň normálnosti tým, ktorí by boli nútení hľadať útočisko.

14.05.2022 07:00
debata (25)

Ruská invázia na Ukrajinu, žiadosť Fínska o členstvo v NATO a obavy z hrozieb hromadného ničenia – to sú okolnosti, ktoré nútia Fínov v hlavnom meste, aby začali vypratávať zo svojich protibombových krytov neporiadok a pripravovať ich na plnú funkčnosť, píše The Nationalnews.

Fínsko od roku 1945 vybudovalo dostatok bunkrov pre 4,4 milióna ľudí, čo je len o milión menej ako jeho celková populácia.

Ľudia ich celé roky využívali ako sklady, no teraz nadobudli na aktuálnosti. Vojna na Ukrajine prinútila Fínov premýšľať o pripravenosti na prípadný útok.

Jedným z úkrytov je jaskynná miestnosť 20 metrov pod povrchom zeme vytesaná do 1,8 miliardy rokov starého podložia. Vedú do nej hrubé kovové dvere navrhnuté tak, aby odolali výbuchu jadrovej bomby, a za nimi sú ďalšie dvere, ktoré utesňujú podzemnú jaskyňu pred radiáciou a chemickými látkami.

Do bunkra Merihaka, ktorý sa nachádza v nízko položenej časti Helsínk a 150 kilometrov od ruských hraníc, sa vstupuje cez štvorcovú sklenenú konštrukciu na dláždenom námestí. Výťah zostupuje pozdĺž piatich úrovní širokých oceľových schodov.

V prípade núdze sa do bunkra zmestí asi 6000 ľudí, ktorí sem zídu za 20 minút. Ďalších 10 minút potrebujú dobrovoľníci civilnej obrany na zapečatenie dverí.

Vnútri krytu je dostatok vody na tri týždne, no žiadne jedlo.

V útulku Merihaka sa v súčasnosti nachádza detský kútik na hranie – možno najbezpečnejší na svete – kaviareň a tri hokejové ihriská vedľa parkoviska.

Má tiež poschodové postele pre 2 000 osôb na spanie na osemhodinové zmeny, toalety a umývacie zariadenia. Je potrebné, aby si občania priniesli vlastné jedlo, lieky a spacie vaky.

Sirény už neprehliadajú

Sieť bunkrov je súčasťou komplexného obranného plánovania Fínska. Počíta aj s 240-tisícovou armádou a najväčšími delostreleckými zásobami v Európe.

Spolieha sa tiež na vojenskú spravodajskú službu, ktorá by mala ľuďom oznámiť hroziace nebezpečenstvo 72 hodín pred útokom.

V tom momente by sa rozozvučalo 40 sirén rozmiestnených po Helsinkách, ktoré by 650 000 obyvateľom – spolu s desiatkami tisíc turistov a dochádzajúcich mimo mesta – oznamovali, aby sa ukryli v bunkroch, ktoré majú miesto pre 900 000 osôb.

Nemecko, čajka, mólo, Baltské more Čítajte viac Zaútočí Rusko na tento obľúbený dovolenkový ostrov? Domáci sa už vyzbrojujú Kansas, Mesiac, kolotoč, farby, zábava, lunapark Čítajte viac Najväčšie ruské kolo má štvrť kilometra! Z ostatných spravilo liliputánov čočík čína Čítajte viac Najznečistenejšie miesto na svete? Linfen, kde musíte chodiť po ulici v dýchacej maske kultúrny šok Čítajte viac Z nadšenia do depresie a späť: Cestovateľ so 100 krajinami na konte opisuje kultúrny šok

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #Helsinki #jadrový útok