Svetoznáme delfinárium, lunapark pri mori... Dnes sú pláže Odesy zamínované a hotelieri zničení

Ukrajina mala v kedysi prosperujúci turistický priemysel. Krajina má fascinujúcu históriu, úchvatnú architektúru a pestrú kultúru. Navyše lákala návštevníkov na nižšie ceny ako susedné Rusko či Bielorusko.

02.06.2022 07:00
Odesa, Ukrajina Foto:
Odesa
debata

V roku 2008 Ukrajina privítala okolo 30 miliónov návštevníkov, no po začiatku konfliktu s Ruskom v roku 2014 na východe Ukrajiny tento počet začal klesať.

Odhaduje sa, že v roku 2021 krajinu navštívili len 3 milióny turistov, o roku 2022, keď sa začala vojna, ani netreba hovoriť.

električkový tunel Čítajte viac Pod Odesou sa tiahne najdlhšia spleť katakomb sveta. Mapa neexistuje, ľudia v nich záhadne miznú

Je turizmus mŕtvy?

Odesa, mesto, ktoré sa rozprestiera na brehu Odeského zálivu Čierneho mora, mávala približne 1 010 000 oby­vateľov. Je tretím najväčším mestom na Ukrajine a zároveň najväčším prístavom Ukrajiny a najväčším mestom na pobreží Čierneho mora.

Odesa kedysi bývala obľúbenou dovolenkovou destináciou. Mesto je známe svojou európskou architektúrou z 19. storočia – biele budovy v secesnom a neoklasicistickom štýle – a piesočnatými plážami – oba tieto prvky sú pritom v krajine unikátne.

Vďaka svojmu jedinečnému kúzlu, slnečnému podnebiu, bohatej zeleni nekonečných parkov, míľovým plážam a azúrovému moru mnoho návštevníkov opisovalo mesto ako rozprávkové.

Návštevníkov lákali okrem zlatého pobrežia aj početné sanatóriá a minerálne pramene, no tiež tamojší dynamický nočný život, ktorý kypel od mája do októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Odesa #vojna na Ukrajine