Pokračovanie článku: Svetoznáme delfinárium, lunapark pri mori... Dnes sú pláže Odesy zamínované a hotelieri zničení

Delfinárium, aquapark, muzeá

Známy bol aj Lunapark Arcadia, ktorý sa nachádza na rovnomennej pláži „Arcadia“. Atrakcia lákala najmä deti, ktoré si tu užili množstvo hracích automatov, strelnice aj najväčšiu atrakciu na Ukrajine „Autodróm“. Po zotmení sa vo farebnom víre točili kolotoče, horské dráhy, elektromobily aj obrovský Bomber, z ktorého si odvážlivci mohli prezrieť Odesu dole hlavou z výšky 40 metrov.

Sedem kilometrov od mesta sídli ďalšie lákadlo, aquapark „Odessa".

Medzi múzeami žiarila Záhrada sôch, v ktorej sú umiestnené sochy takmer všetkých legendárnych občanov Odesy ale je tu aj pamätník „Odese – matke“ či vtipné plastiky venované literárnym hrdinom a ikonickým postavám.

Potápačov potešilo Podmorské historické múzeum Odessa, ktoré bolo k dispozícii nielen pre skúsených potápačov, ale aj pre začiatočníkov.

Zaujímavé sú aj múzeá čokolády, kontrabandov, kina, zvukov, voskových figurín, vedy, archeológie, bábok a mnohé ďalšie.

Odesu poznali aj milovníci delfínov. V roku 2005, presne na Medzinárodný deň detí, slávnostne otvorili celoročné delfinárium Nemo navrhnuté a postavené podľa medzinárodných noriem.

O skvelých životných podmienkach morských živočíchov a o profesionalite odborníkov v odeskom delfináriu hovorila aj skutočnosť, že prvýkrát za posledných 10 rokov sa medzi všetkými delfináriami Ukrajiny narodil malý delfín. Delfinárium v Odese patrí medzi top 5 európskych delfinárií.

Okrem zábavy sem cestovali rodičia s deťmi aj na delfinoterapie. Plávanie s delfínmi je totiž celosvetovo uznávané ako nešpecifická metóda na posilnenie obranyschopnosti organizmu. Delfinoterapia je súčasťou liečebno-psychologickej rehabilitácie detí, ktoré trpia rôznymi vývinovými poruchami.

Ako vyzerá Odesa dnes?

Na pláže je momentálne zakázaný vstup, pretože ich ukrajinská armáda posiala mínami, aby zabránila pokusom ruských síl o vylodenie.

Nedávne nálety tiež spôsobili, že mnohé odeské hotely sú úplne zničené. Korešpondentka Euronews, Anelise Borges, hovorila s miestnou obyvateľkou, ktorá prevádzkuje B&B (bed and breakfast, teda ubytovanie typu nocľah s raňajkami). Jej podnikanie už neexistuje.

"Toto som nečakala. Ako by som mohla? Nemáme prácu. Pláž je zamínovaná. Musím uživiť svoje tri deti a nikto z nás momentálne nemá prácu,“ hovorí.

Makarska, Chorvátsko Čítajte viac More v Chorvátsku úplne zmenilo farbu. Úkaz pri Makarskej vidieť až z vesmíru šťastná žena Čítajte viac Top 10 najšťastnejších krajín: Boduje Európa, na 10. mieste náš sused LUNAR-ECLIPSE/SUPERMOON Čítajte viac Ako to robí? Toto letisko je najlepšie v Európe už celých 18 rokov!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Odesa #vojna na Ukrajine