K modelu Mesiaca v žiarskom planetáriu pribudne i podsvietený model Zeme

V Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom pribudne nový atraktívny prvok, slúžiaci na popularizáciu astronómie. Je ním päťmetrový podsvietený model Zeme s názvom Terralón, informovala Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

07.06.2022 09:00
debata
Plyš / Plyšový medvedík / Medvedík / Čítajte viac Stratený macko sa k malej sirote po roku vrátil, našiel ho strážca národného parku

Hvezdáreň s planetáriom v Žiari nad Hronom oslávila vlani 25. výročie svojho otvorenia a pri tejto príležitosti predstavila verejnosti takzvaný Lunalón, nafukovací model Mesiaca, ktorý bol inštalovaný na viacerých miestach, vrátane hradu Šášov.

Začiatkom tohto roka si planetárium zadovážilo i vlastný model Mesiaca, ktorý aktuálne rozšírilo aj o päť metrov vysoký model planéty Zem.

„Model Zeme rozšíri ponuku planetária o prednášky zamerané na tému Zem vo vesmíre či na témy boja proti klimatickej zmene a ochrany životného prostredia,“ uviedol riaditeľ planetária Tomáš Dobrovodský s tým, že Terralón bude mať premiéru v Banskej Bystrici v rámci podujatia k medzinárodnému dňu detí v Parku pod Pamätníkom SNP.

Investícia do Lunalónu a Terralónu predstavovala viac ako 7600 eur, finančne ju podporil Banskobystrický samosprávny kraj.

Krajská hvezdáreň a planetárium pôsobí v Žiari nad Hronom od roku 1996 a jej primárnym cieľom je šíriť poznatky z odboru astronómie a príbuzných prírodných a technických vied.

Inštitúcia ponúka tematické programy pre školské exkurzie i širokú verejnosť, organizuje demonštrácie astronomických úkazov na umelej oblohe pod kupolou planetária, odborné besedy a prednášky, premietanie filmov či pozorovanie nebeských telies a úkazov pomocou astronomickej optiky.

sťahovanie, spoločné bývanie Čítajte viac Sťahujete sa? Týmto miestam sa vyhnite! Alebo radšej (skoro) celej Európe
debata chyba
Viac na túto tému: #Žiar nad Hronom #planetárium #hvezdáreň