Plánuje sa prvé plávajúce mesto: Bude stúpať spolu s hladinou mora

Busan je druhé najväčšie mesto Južnej Kórey, má približne 3,4 milióna obyvateľov. Je významným námorným uzlom a jeho prístav patrí medzi desať najvyťaženejších na svete. Má ale veľký problém: podobne ako mnohé ďalšie pobrežné mestá, aj Busan ohrozuje stúpajúca hladina mora.

31.08.2022 06:00
debata (1)

V novembri sa preto predstavitelia Busanu rozhodli pre unikátny plán: postaviť prvé plávajúceho mesto na svete. Projekt chcú uskutočniť v spolupráci s dizajnérmi Oceanix a Programom OSN pre ľudské osídlenie, tiež známym ako UN-Habitat.

Nedávno potom spoločnosť Oceanix zverejnila makety, ako by mohol prototyp plávajúceho mesta v prístave Busan vyzerať.

Vizualizácie ukazujú, ako sa mesto, postavené na platformách, bude pomaly budovať. Plošiny budú veľké 30 000 až 40 000 štvorcových metrov a budú navzájom prepojené mostami.

Oceanix hovorí, že v meste sa bude môcť ubytovať približne 12 000 ľudí. Bude rozdelené na časti – vyhradené na trávenie času, výskum a ubytovanie pre návštevníkov.

Budovy v meste budú nízkopodlažné s terasami a množstvom prístupov do vonkajšieho priestoru. Na platformách budú umiestnené aj skleníky a mestské poľnohospodárstvo.

Oceanix hovorí, že projekt bude odrážať sociálne, politické, environmentálne a ekonomické aspekty Južnej Kórey. Starý a nový Busan bude tak tvoriť jeden celok a nový projekt prenesie na seba bohatú kultúru, umenie a obchod prístavného mesta.

Zem, príroda, zeleň, slnko Čítajte viac Gigantický prstenec rotujúci na vode: To je bombastická vízia futuristického hotela

Plávajúce mesto bude vyrábať všetku potrebnú energiu pomocou solárnych panelov umiestnených na strechách a plávajúcich na mori. Plánuje sa tu nulový odpad, samostatná úprava vody a povolené budú len elektrické vozidlá.

Spoluzakladateľ Oceanix pre Insider povedal, že výstavba mesta by mohla stáť približne 188 miliónov eur a že prvé časti by mohli byť hotové už v roku 2025.

Tento kórejský projekt plávajúceho ekologického mesta nie je úplne prvým nápadom svojho druhu na svete. V novembri Saudská Arábia oznámila plány na vybudovanie osemuholníkového mesta, ktoré by sa vznášalo na vlnách Červeného mora.

Mesto, ktoré dostalo príznačný názov Oxagon, bude „domovom prvého plne automatizovaného prístavu na svete a integrovaného logistického centra“.

Tempo stúpania hladiny morí sa zrýchľuje. OSN tvrdí, že globálna hladina morí rástla v rokoch 2013 až 2021 v priemere o 0,4 centimetra ročne v porovnaní s 0,2 centimetra ročne v rokoch 1993 až 2002.

OSN uviedla, že plávajúce mestá sú „inovatívnym spôsobom, ako vytvoriť novú pôdu pre pobrežné mestá, ktoré čelia vážnemu nedostatku bytov a hľadajú udržateľné spôsoby, ako expandovať do oceánu, pričom sa prispôsobujú stúpaniu hladiny morí a klimatickým zmenám."

OSN však varovala, že plávajúce mestá nie sú jedinou možnosťou. Sú súčasťou arzenálu stratégií na prispôsobenie sa zmene klímy, ktoré máme k dispozícii. Plávajúce mestá sú odolné, a preto sú odolné voči povodniam."

Plávajúce mestá „nám dajú čistý štít, aby sme od začiatku navrhovali klimaticky neutrálne mestá“. Ich výhodou je aj to, že sa dajú presúvať, a tak pomôžu v oblastiach núdze počas humanitárnych kríz, uviedla OSN.

mobil, IT, dievča, mládež, počítač, cestovanie, ulica, doprava Čítajte viac Ako budú vyzerať dovolenky o 50 rokov? Tu je 6 predpovedí futurológov Rožňava Čítajte viac Najväčšie štvorcové námestie Slovenska nájdete na Gemeri. Kde sú ďalšie?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea