Uvidíme zničenie očarujúceho Tádžmahálu? Extrémisti broja proti moslimským pamiatkam

Tridsať rokov po tom, čo hinduistickí aktivisti zbúrali Báburovu mešitu v indickom pútnickom meste Ajódhja a vyvolali tým vlnu náboženského násilia medzi hinduistami a moslimami so stovkami mŕtvych, zameriavajú fundamentalistické hinduistické skupiny pozornosť na ďalšie moslimské pamiatky, vrátane svetoznámeho Tádžmahalu. Píše o tom agentura AFP.

17.09.2022 06:00
Tadž Mahal, Agra, India Foto:
Tadžmahal
debata

Skupiny, ktorým dodáva odvahu vláda hinduistických nacionalistov premiéra Naréndru Módího, súdy i sociálne siete, sú presvedčené, že tieto stavby boli vybudované na mieste niekdajších hinduistických chrámov, ktoré podľa nich reprezentujú „pravú“ vieru Indie.

Najviac ohrozená je v súčasnosti niekoľko storočí stará mešita Džňánvápí vo Váránasí, ktoré je jedným z najstarších sústavne obývaných miest sveta.

Hinduistickí pútnici sem prichádzajú, aby tu v Gange podstúpili rituálny kúpeľ či na brehu rieky spálili svojich zosnulých.

Minulý mesiac sa objavili správy, že v mešite bol objavený falický symbol, prostredníctvom ktorého je uctievaný hinduistický boh Šiva.

„To znamená, že sa jedná o miesto chrámu,“ vyhlásil vládny minister Kaušal Kišór z Módiho Indickej ľudovej strany (BJP).

Podľa neho by teraz mali mať hinduisti možnosť sa na mieste modliť. Moslimovia už majú zakázané omývať sa v tamojšom rezervoári, kde sa údajný objekt našiel.

Fínsko, Helsinki, katedrála Uspenski, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Fínsko si chystá bunkre pre 4,4 milióna ľudí: Majú aj podzemnú jaskyňu s kaviarňou

Rastú obavy, že islamskú svätyňu vo Váránasí bude teraz čakať rovnaký osud ako mešitu v meste Ajódhja, ktorá bola podľa niektorých hinduistických skupín vystavaná na mieste narodenia boha Rámu.

Demolácia 450 rokov starej stavby v roku 1992 rozpútala náboženské nepokoje, ktoré si vyžiadali vyše 2000 obetí, prevažne moslimov, ktorí tvoria v Indii 200-miliónovú menšinu.

Likvidácia mešity bola tiež dôležitým okamihom pre hinduistický nacionalizmus a otvorila cestu pre nástup Módiho k moci v roku 2014.

Hlavnou myšlienkou hnutia je, že hinduizmus je pôvodným náboženstvom Indie a všetko ostatné – od Mughalov, pochádzajúcich zo Strednej Ázie, až po Britov – je cudzie.

Niektoré hinduistické skupiny si dokonca vybrali za terč Tádžmahal, najznámejšiu indickú pamiatku, ktorá každoročne priťahuje milióny turistov.

Hoci nemajú žiadne spoľahlivé dôkazy, veria, že hrobka, ktorú nechal postaviť mughalský cisár Šáhdžahán pre svoju zosnulú manželku Mumtáz Mahal pred viac ako 350 rokmi v severoindickom meste Ágra, sa nachádza na mieste niekdajšieho Šivovho chrámu.

„Bol zničený mughalskými okupantmi, aby tam mohla byť postavená mešita,“ povedal AFP Sandžaj Džát, hovorca nacionalistickej strany Hindú mahásabhá.

Veštecká guľa Čítajte viac Prichádzajú veľké zmeny: Päť superveľmocí, ktoré budú vládnuť svetu v roku 2050

Minulý mesiac jeden z členov Módiho strany predložil súdu petíciu, ktorá má prinútiť indický archeologický úrad ASI, aby otvoril až 20 miestností vo vnútri mauzólea, ktoré podľa neho obsahujú hinduistické modly. Úrad uviedol, že žiadne takéto modly neexistujú, a súd petíciu zamietol.

„Budem za to bojovať až do svojej smrti,“ vyhlásil Džát. „Rešpektujeme súdne rozhodnutie, ale ak bude treba, Tádžmahal zničíme a dokážeme existenciu hinduistického chrámu na tomto mieste,“ dodal.

Expertka na dejiny južnej Ázie Audrey Truschkeová, ktorá pôsobí na americkej Rutgersovej univerzite, hovorí, že tieto tvrdenia o Tádžmahale „sú podobne rozumné ako teória, že je Zem plochá“.

„Ak viem, nejde o žiadnu premyslenú teóriu ohľadom Tádžmahalu ako skôr o nacionalistickú hrdosť, ktorá odmieta označiť za indické čokoľvek, čo nie je hinduistické, a požaduje vymazanie všetkého moslimského z indického národného dedičstva,“ povedala Truschkeová.

Zatiaľ čo ale demolácia Tádžmahalu zostáva – aspoň zatiaľ – iba snom fundamentalistov, ďalšie pamiatky čelia bezprostrednému ohrozeniu.

Je medzi nimi okrem iného mešita Šáhí Idgáh v meste Mathura, ktorú vybudoval mughalský cisár Aurangzéb po tom, čo na mesto v roku 1670 zaútočil a zničil jeho chrámy.

Mešita stojí vedľa chrámu z neskoršej doby, ktorý údajne vyrástol na mieste narodenia hinduistického boha Krišnu.

Indický súd súhlasil, že sa bude zaoberať požiadavkou na odstránenie mešity, a miestna polícia bola uvedená do stavu pohotovosti.

koronavírus, USA, cestovanie Čítajte viac Rodina premiéra vyvolala pobúrenie. Cestovala do zahraničia, kým občania sedia doma Jánošikova skrýša Budiná jaskyňa Čítajte viac Vieme, kde sa nachádza Jánošíkova skrýša! Čo sa v nej našlo?
debata chyba
Viac na túto tému: #India #moslimovia #hinduisti #Tádž Mahal