Počet zahraničných turistov v Bratislave vzrástol o takmer 1000 %

Počet zahraničných turistov v Bratislave vzrástol za 1. kvartál tohto roka oproti vlaňajšku o takmer 1000 percent. Dôvodom extrémneho medziročného nárastu je aj lockdown a protipandemické opatrenia, ktoré platili začiatkom minulého roka. Bratislavská organizácia cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) však nepredpokladá, že sa podarí už tento rok prilákať taký počet návštevníkov ako v predpandemickom roku 2019.

10.06.2022 14:00
Bratislava, Bratislavský hrad, záhrada Foto:
Baroková záhrada na Bratislavskom hrade.
debata

„Myslím si, že počet zahraničných turistov z roka 2019 sa nám nepodarí do Bratislavy prilákať skôr ako v roku 2023. Treba však zároveň dodať, že sa viac sústredime aj na typ turistov, akých k nám lákame, nie len ich kvantitu,“ konštatuje predseda predstavenstva BTB Vladimír Grežo.

Pri pohľade expertov na oživenie cestovného ruchu a ich odhade, kedy sa zahraničný cestovný ruch dostane v ich krajine na predpandemickú úroveň, sa prikláňa do skupiny konzervatívnejšieho odhadu.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto

Podľa správy Svetovej organizácie OSN pre cestovný ruch (UNWTO), si väčšina zo zástupcov Európy, a to 56 percent myslí, že to bude už budúci rok. Ďalších 36 percent predpokladá, že to bude až v roku 2024 a neskôr.

Zvyšných osem percent respondentov uviedlo, že cestovný ruch u nich túto úroveň už dosiahol, alebo očakávajú, že ju dosiahne už v tomto roku.

„Počet zahraničných turistov v našom hlavnom meste začal v tomto roku výrazne narastať až v apríli. Som preto presvedčený, že po lete budú štatistiky, ale hlavne reálna situácia v cestovnom ruchu, ešte optimistickejšie,“ poznamenal Grežo.

Orth an der Donau, zámok, hrad, zámok Orth Čítajte viac Na cestičke smrti pri zámku Orth môžete vidieť aj zdochlinu

Tento mesiac plánuje BTB spustiť on-line kampaň s cieľom osloviť ešte viac zahraničných návštevníkov. Smerovať bude na okolité krajiny i ďalšie kľúčové trhy, ako je Nemecko či Taliansko.

UNWTO zverejnila tento mesiac správu, podľa ktorej zaznamenal medzinárodný cestovný ruch od januára do marca 2022 medziročný nárast o 182 percent.

Destinácie na celom svete podľa nej privítali odhadom 117 miliónov medzinárodných príchodov v porovnaní so 41 miliónmi v 1. štvrťroku 2021.

Údaje UNWTO tiež ukazujú, že počas 1. štvrťroka 2022 privítala Európa takmer štvornásobok medzinárodných príchodov ako v 1. štvrťroku 2021.

Medzinárodný cestovný ruch však napriek tomu zostáva o 61 percent pod úrovňou z predpandemického roka 2019.

mall tv, čočík Čítajte viac Mao zahubil 70 miliónov, dnes do jeho rodiska prúdia tisíce turistov. Čo tam robia? Žilina viera jezuiti monogram požehnanie Čítajte viac Ako sa na kostolnú vežu upevňuje obrovský monogram? Pozrite si video zo Žiliny India, opica, voda, studňa, pitie, pije Čítajte viac Pomsta chlpatého klanu: Naštvané ohavy vraždia šteniatka a útočia aj na deti
debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava