Ako sa chovajú slimáky uprostred vojny: Ukrajinka vynadala Rusovi a ďalej sa venuje biznisu

Ukrajinská farmárka Olena Avramenková žila pokojným životom s tými najtichšími tvormi: slimákmi. Chová ich totiž na vývoz. Potom sa však obloha na obzore sfarbila do ohnivo červenej farby - Rusko začalo vojenskú agresiu na Ukrajine a okolité mestá vzplanuli.

28.08.2022 06:00
debata

Dedinu Veresnja ležiacu severozápadne od Kyjeva, kde Avramenková žije, vzápätí obsadili ruské jednotky. Jej slimáky však boli príliš vzácne na to, aby ich opustila, píše agentúra AP.

A tak ostala. Ukrývala sa v pivnici, zo slimákov varila jedlá – slimačie ravioly, vyprážané slimáky, slimáky s cesnakovým maslom – pre seba a ďalších osem ľudí, ktorých prijala.

Vojna narušila vývoz obilia a ďalších plodín z Ukrajiny, ktoré živia svet, čo pritiahlo svetovú pozornosť a spôsobilo, že ceny chleba celosvetovo prudko vzrástli.

Ovplyvnila však aj produkciu iných, špecifických potravín. Kým vojna uvrhla život na Ukrajine a jej ekonomiku do chaosu, tamojší poľnohospodári a remeselníci úspešne experimentovali nielen so slimákmi, ale aj s ustricami, jedlými žabami, mliekom založeným na rastlinnej báze, remeselným pivom, syrmi a ďalšími produktmi určenými pre európske trhy.

Odesa, Ukrajina Čítajte viac Svetoznáme delfinárium, lunapark pri mori... Dnes sú pláže Odesy zamínované a hotelieri zničení

Vo Francúzsku – kde sa slimáky jedia horúce s cesnakovým maslom alebo primiešané do paštét – si dovozcovia všimli, že na tamojší trh prenikajú tieto zvieratá z Ukrajiny.

Vývoz surových ukrajinských slimákov do EÚ sa medzi rokmi 2017 a 2021 viac ako zdvojnásobil z 347 ton na 844 ton.

„Toto číslo však môže byť podhodnotené,“ myslí si Pierre Commere z francúzskej asociácie potravinárskych spracovateľských podnikov Adepale. „Už niekoľko rokov trvá dlhodobá kríza v priemysle so slimákmi. Je stále ťažšie ich zohnať a ceny rastú,“ dodal.

Avramenková sa so synom Antonom začala venovať chovu slimákov pred piatimi rokmi. Anton predal všetko, aby mohol investovať do podnikania, ktoré bolo v tom čase na Ukrajine považované za riskantný a exotický biznis. Bolo to pre nich dobrodružstvo, niečo nové, čo sa museli naučiť. Slimáky vyvážali do španielskych reštaurácií.

„Zostala som, aby som chránila našu farmu a domov,“ rozpráva. „Keby som to neurobila, nič by tu nezostalo.“

električkový tunel Čítajte viac Pod Odesou sa tiahne najdlhšia spleť katakomb sveta. Mapa neexistuje, ľudia v nich záhadne miznú

Počas ruskej okupácie svojej dediny si Avramenková našla ešte ďalší cieľ: myšlienky od vojny odvádzala vymýšľaním receptov na slimáky.

Keď Rusko 24. februára začalo inváziu, jej syn našťastie nebol doma a nemohol sa hneď vrátiť. Avšak sa zdalo, že ruskí vojaci nemajú o ich slimáky záujem.

Prišli hľadať palivo, rozbili okno a chceli od Abramenkovej kľúče. Trochu im vynadala a jeden z nich ju požiadal, aby mu odpustila.

Ruské jednotky z Veresnji odišli koncom marca, v rámci sťahovania zo severu Ukrajiny a okolia Kyjeva, aby sa sústredili na masívnu ofenzívu na východe a juhu krajiny, kde stále zúria boje.

V mnohých obciach Kyjevskej oblasti sa po ich odchode našli mŕtvoly a medzinárodní experti tam teraz dokumentujú potenciálne vojnové zločiny.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Syn Avramenkovej deň po stiahnutí Rusov povedal, že sa hneď vráti do práce. Vojna oddialila začiatok sezóny chovu slimákov a obchod teda tento rok v najlepšom prípade nebude v strate ani v zisku, povedal.

Ale nechcel, aby ich sezónni pracovníci zostali bez príjmu. Navyše návrat k pomalému tempu chovu slimákov podľa neho všetkým prospeje.

„Keď to povedal, ocitla som sa niekde medzi strachom a zrútením. Ale bolo to správne. Musíte niečo robiť, aby ste prekonali stav šoku. Ak to neurobíte, môžete ľahko prísť o rozum,“ povedala Avramenková.

Jánošikova skrýša Budiná jaskyňa Čítajte viac Vieme, kde sa nachádza Jánošíkova skrýša! Čo sa v nej našlo? španielsko, katedrála, video, projekcia, show, la sagrada familia, Čítajte viac Odhalili zatiaľ najvyššiu vežu baziliky Sagrada Família. Má 6-tonovú hviezdu
debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #slimáky #vojna na Ukrajine