Kuala Lumpur - malý príbeh veľkého mesta

Predstavte si príbeh, na počiatku ktorého hrá hlavnú postavu chemický prvok, cín. Rozmýšľate nad tým, čo má spoločné mäkký kov striebornej farby s moderným a pokrokovým mestom? Kuala Lumpur, hlavné mesto Malajzie, sa dá voľne preložiť do slovenčiny ako bahenný sútok.

06.07.2022 00:00
BUBO, pr, nepouzivat Foto:
Najvyššie dvojičky na svete, Petronas Towers, v Kuala Lumpur.

V dávnych časoch totiž prišlo na územie dnešného moderného mesta niekoľko desiatok čínskych pracovníkov, ktorí sa pokúšali o vybudovanie cínových baní. Usídlili sa na sútoku dvoch riek, Gombak a Klang. Keďže sa prvým návštevníkom darilo a oblasť si celkom obľúbili, z osady na brehu rieky sa postupne začalo formovať mesto. Písal sa rok 1857 a skoro hrozilo, že sa o Kuala Lumpur nikdy ani nedozvieme. Číňania boli totiž ťažko skúšaní osudom, zabíjala ich malária aj iné choroby, na ktoré sa v dávnych časoch nepoznal liek. Takmer dvojmiliónová metropola sa dnes považuje za jedno z najmodernejších miest Ázie. Jej príbeh je o to zaujímavejší a cennejší, že stačilo iba polstoročie na to, aby sa z malej osady na pokraji vymretia stalo super moderné mesto prekypujúce blahobytom. Vďaka svojej dynamike a atmosfére si ho obľúbili nielen domáci, ale aj ľudia z celého sveta.

Bahenný sútok, ktorý dal mestu názov Kuala Lumpur. Foto: Samuel Klč — BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Bahenný sútok, ktorý dal mestu názov Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur boduje v rebríčku 10 najnavštevo­vanejších miest sveta. Je veľkým obchodným a finančným centrom, ktoré nikdy nespí. O rušný nočný život sa nestarajú len davy turistov v baroch či reštauráciách. Mesto sa rozrastá bez prestávky. Robotníci pracujú aj počas noci na tom, aby čo najrýchlejšie postavili veľkolepé stavby.

Tipy na Kuala Lumpur prinášame aj v našom blogu.

Najslávnejšie, najvyššie, najkrajšie

Naj, naj, naj. S týmto prívlastkom sa v meste pýši množstvo stavieb, reštaurácií, mrakodrapov, parkov, barov či diskoték. Čo sa týka spomínaných mrakodrapov, dobre známe Petronas Towers, s výškou 452 metrov, boli od roku 1998 až 2004 najvyššími budovami sveta, kým ich neprerástla Taipei 101. Neskôr sa prvenstva ujala 830 metrová Burdž Chalífa, ktorej do dnešného dňa nikto nezrazil korunku z hlavy. Merdeka 118, ako už jej názov napovedá, je 118 poschodový výškový objekt, ktorý sa po oficiálnom otvorení stane druhou najvyššou budovou na svete. Najvyšší bod stavby dosahuje výšku až 679 metrov. Mrakodrap s rozlohou 3,1 milióna štvorcových stôp sa nachádza v historickej časti mesta. Za návrhom stavby stojí architektonické štúdio z Austrálie Fender Katsalidis, ktorý navrhol fasádu budovy tak, aby bolo na nej možné pozorovať trojuholníkové sklenené plochy inšpirované vzormi nájdenými v malajzijskom umení a remeslách.

Každé mesto má iné čaro v noci, Kuala Lumpur... Foto: Martin Ferenčík - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Každé mesto má iné čaro v noci, Kuala Lumpur nie je výnimka.

Menara Berkembar Petronas však naďalej ostávajú najvyššími dvojičkami na svete a ich krásu dokážete zachytiť na jednej fotografii. Stačí, ak sa vyberiete k zadnému vchodu a obídete hlavnú fontánu. Na začiatku KLCC parku, kde v podvečerných hodinách behávajú miestni, sa nachádza malý most, z ktorého sa naskytá nádherný výhľad na tieto majestátne budovy. Pripravte si svoje objektívy a vydajte sa na lov najlepšieho záberu. Nefoťte si však len dvojičky, každá fotografia je cennejšia, keď sa na nej usmieva nadšený cestovateľ.

Najstaršia mešita v Kuala Lumpur, Masjid Jamek. Foto: Samuel Klč — BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Najstaršia mešita v Kuala Lumpur, Masjid Jamek.

Monumentálnosť mesta si však ani tak neužijete z mostíka medzi dvojičkami Petronas Towers, ale z najvyššej verejne dostupnej rozhľadne, Menara Tower. Vo výške 276 metrov si viete vychutnať celé mesto z každej strany vďaka 365°vyhliadke. Nechýba ani presklená terasa pre milovníkov adrenalínu, ale ani mini zoo s exotickým vtáctvom a malými cicavcami. Vďaka svojej výške je veža neprehliadnuteľná, a tak už z diaľky presne viete, kam máte ísť. Stojí na neveľkom pahorku, a tak vás dokonca môže oklamať, že je o čosi väčšia ako spomínané dvojičky.

Ochutnali ste už malajskú laksu? Ak ste... Foto: Archív BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Ochutnali ste už malajskú laksu? Ak ste fanúšikom pikantných chutí, prídete si na svoje.

Kuala Lumpur – mesto mnohých tvárí a zvykov

Islam je dominantným náboženstvom Malajzie a jeho symboliku môžete nájsť po celom meste – hviezda a polmesiac na národnej vlajke symbolizuje jednotu štátov a štátne náboženstvo Islam, 18 cípov na Národnej mešite 13 štátov malajskej federácie a 5 pilierov Islamu ako aj 8 cípov Petronas Tower, ktorá má 88 poschodí. Aj napriek dominancii Islamu je práve Malajzia krajinou, kde môžete pocítiť blízkosť judaizmu, kresťanstva a islamu. Možno vás ale prekvapí, že najposvätnejšie miesto Malajského polostrova sú hinduistické jaskyne Batu, stojace na periférii Kuala Lumpur. 272 farebných schodov a približne rovnaký počet zlodejských opíc vás bude deliť od hinduistických svätýň ukrytých v jaskyni, kde sa dodnes vykonávajú obrady. Pojašené opice sú v Batu mimoriadne drzé. V prípade, že máte so sebou jedlo, buďte si istí, že oň prídete. Nekompromisné cicavce neváhajú na návštevníkov skočiť, ba sa s nimi aj pobiť, ak nedostanú to, čo chcú. Ani sa nenazdáte a pred očami vám preletí aspoň dvadsať makakov, ktoré si už vyhliadli svoju korisť, turistu s banánom. Takéto divadlo patrí jednoznačne k dokonalým zážitkom, pokiaľ práve nie ste vy ten turista, ktorého sa snažia olúpiť. Na záver návštevy si nezabudnite vypýtať požehnanie a náramok šťastia – hovorí sa, že ak si pri jeho uväzovaní niečo prajete, splní sa vám to.

Za návštevu jednoznačne stoja aj známe jaskyne... Foto: Adam Záhorský — BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Za návštevu jednoznačne stoja aj známe jaskyne Batu
chyba