Najlepším mestom na život je Viedeň. V top 10 rebríčka dominuje Európa

Viedeň sa opäť dostala na prvé miesto rebríčka miest, kde sa žije najlepšie, ktorý každoročne zostavuje britský týždenník The Economist. Viedeň bola na čele v rokoch 2018 a 2019.

24.06.2022 06:00
debata (10)

„Hlavným kúzlom mesta pre jeho obyvateľov je stabilita a dobrá infraštruktúra, ktorú podporuje dobrá zdravotná starostlivosť a množstvo príležitostí na kultúru a zábavu,“ uvádza sa v správe.

Rakúska metropola vlani podľa rebríčka The Economist Intelligence Unit klesla na 12. miesto. Tento rok je zasa všetko ináč a prvú priečku uchmatla minuloročnému víťazovi, novozélandskému Aucklandu. Ten sa v roku 2022 prepadol až na 34. miesto, a to kvôli obmedzeniam počas pandémie COVIDu.

Mestá sa hodnotia podľa stability, úrovne zdravotnej starostlivosti, kultúry a životného prostredia, vzdelávania a infraštruktúry.

V top 10 dominujú európske mestá

Na čele rebríčka dominovali západoeurópske a kanadské mestá.

Francúzske hlavné mesto Paríž skončilo na 19. mieste, čo je o 23 miest vyššie ako v minulom roku.

Londýn sa umiestnil na 33. mieste, kým Miláno je 49. mestom, kde sa žije najlepšie.

New York získal 51. priečku.

lízanka - farbivá v sladkostiach Čítajte viac Hľadáte šťastie? Na Slovensku ho veľmi niet. Medzi 150 krajinami sme nezahviezdili

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev tento rok hodnotitelia vôbec do rebríčka nezaradili z dôvodu prebiehajúcej ruskej invázie.

Moskva a Petrohrad sa však v rebríčku ukázali – klesli kvôli „zvýšenej nestabilite, cenzúre, uvaleniu západných sankcií a korporáciám sťahujúcim svoje prevádzky z krajiny“.

Najnižšie pozície ovplyvnila vojna a terorizmus

Vojnou zničené hlavné mesto Sýrie, Damask, sa umiestnilo z hľadiska životných podmienok na najnižšom mieste. Na konci zoznamu sú aj Lagos v Nigérii, Tripolis v Líbyi, Alžír v Alžírsku a Karáčí v Pakistane.

Z 10 najnižšie hodnotených miest je sedem z Blízkeho východu a Afriky.

Libanonský Bejrút, ktorý sa zmieta vo finančnej kríze, sa do rebríčka biznis destinácií nedostal.

mall tv, námestie, slovensk rebricek Čítajte viac Mestá, len sa nepobite! Tu je rebríček najkrajších slovenských námestí

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #The Economist