Uniknutá správa: Eiffel by dostal infarkt! Veža je v hroznom stave, má 884 poškodení

Eiffelova veža je v zlom stave a prežratá hrdzou, naznačujú uniknuté správy spoločnosti spravujúcej pamiatku, ktoré získal francúzsky časopis Marianne.

05.07.2022 07:00
debata

Renomovaná stavba si podľa dokumentov vyžaduje kompletnú opravu, namiesto toho ju ale čaká pred olympiádou v Paríži v roku 2024 náter za 60 miliónov eur, ktorý odborníci považujú len za kozmetickú úpravu.

Keď Eiffelovu vežu v roku 1889 dokončili, predpokladalo sa, že vydrží 20 rokov, potom ju rozoberú. Po 133 rokoch ale veža stále stojí, a to len vďaka starostlivej údržbe.

Správa o stave veže podľa časopisu tvrdí, že pamiatka ale nie je v dobrom stave. „Keby sem zavítal Gustave Eiffel, dostal by infarkt,“ povedal časopisu nemenovaný správca veže s odkazom na autora stavby.

Eiffel, ktorého spoločnosť viac ako 300 metrov vysokú oceľovú dominantu francúzskej metropoly navrhla a postavila, uviedol, že najväčším problémom dobrej životnosti stavby je nájsť hrdzu a zastaviť jej šírenie.

Ako riešenie navrhol, aby sa pamiatka natierala každých sedem rokov. „Náter je základnou zložkou ochrany kovovej konštrukcie a starostlivosti, s akou sa vykonáva, je jedinou zárukou jej dlhovekosti,“ napísal vtedy.

V rámci príprav na letné olympijské hry v roku 2024 sa pamiatka za 60 miliónov eur natrie. Pôvodne sa mala zoškriabať tretina náteru veže a potom na sa ňu mali naniesť dva nové nátery.

Oneskorenie prác spôsobené pandémiou covidu-19 a prítomnosť olova v starom nátere však znamená, že ošetrených bude iba päť percent plochy.

Odborníci časopisu Marianne povedali, že ide iba o kozmetickú úpravu a predpovedali, že konečný výsledok bude „žalostný“.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto

Spoločnosť Sete, ktorá Eiffelovu vežu spravuje a ktorú z 99 percent vlastní parížska radnica, sa zdráha ju na dlhší čas uzavrieť kvôli príjmom z turistického ruchu, o ktoré by prišla.

Pamiatku za rok obvykle navštívi asi šesť miliónov ľudí, čo z nej robí štvrtú najnavštevovanejšiu kultúrnu pamätihodnosť vo Francúzsku po Disneylande, Louvri a paláci vo Versailles.

Jej uzavretie vynútené koronavírusovou pandémiou v roku 2020 viedlo k strate príjmov za 52 miliónov eur.

„Sete sa musí znovu pozrieť na Eiffelovú vežu a navrhnúť úplne novú politiku údržby, ktorá sa zameria na testovanie starnúcej kovovej konštrukcie,“ uvádza sa v správe z roku 2010.

Druhá správa z roku 2014 zistila, že veža má praskliny a hrdzavie. Podľa tretej správy z roku 2016 má pamiatka 884 poškodení, vrátane 68, ktoré predstavujú riziko pre dlhovekosť konštrukcie.

Architekt, inžinier a historik Bertrand Lemoine na internetových stránkach Eiffelovej veže ponúka optimistickejší pohľad.

Tvrdí, že nepriateľom železa je korózia, spôsobená oxidáciou železa vystaveného pôsobeniu vzduchu a vody. Keby sa ale znovu natrela, vydrží podľa Lemoinea navždy.

Paríž, Francúzsko, Socha slobody, Eiffelova veža Čítajte viac Najdrahšia fľaša vína, kráľ 20 minút na tróne, svadby s mŕtvymi: 12 faktov o Francúzsku ľadovce, hory, sneh, Himaláje, hory, kopce, zima, Čítajte viac Lyžiarske stredisko Bukovel sa premenilo na luxusný úkryt pred bombami
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #Eiffelova veža