Najväčšie bludisko v strednej Európe je v Starej Ľubovni, uličky merajú vyše 3 kilometre

Myšlienka vytvoriť mestskú záhradu s bludiskom skrsla v roku 2017 len 22-ročnému rodákovi z tohto mesta, ktorý sa inšpiroval Ľadovým labyrintom v poľskom Zakopanom. Po niekoľkých rokoch namáhavej práce sa mu spolu s rodinou a priateľmi podarilo tento projekt uviesť do života. Záhrady pomenoval po svojej manželke.

12.07.2022 06:00
debata

Záhrady veľké 11 000 metrov štvorcových sa rozprestierajú pri rieke Jakubianka a navštíviť a obdivovať ich môžete aj vy.

Hlavnou atrakciou a najväčšou časťou záhrad je bludisko Čertova skala, ktoré je veľké 6400 metrov štvorcových – je to najväčšie bludisko svojho druhu v strednej Európe.

Sadili ho a rástlo celé tri roky. Celková dĺžka jeho uličiek je neuveriteľných 3273 metrov, o dokonalý dojem z blúdenia sa stará 20 000 kusov sadeníc, ktoré sú vysoké 2 metre, takže ak nepatríte medzi obrov, neuvidíte ponad ne.

Ako píšu tvorcovia, bludisko je zábavné, no prechod nie je zďaleka len o hľadaní cesty von. Každý návštevník sa v labyrinte premení na učňa a tí najšikovnejší získajú titul Ľubovnianskeho rytiera alebo dámy. Podmienkou je úspešné splnenie všetkých úloh, ktoré zadávajú majstri – postavy z povesti o Čertovej skale.

Bludisko je rozdelené na 9 častí, každej vládne jeden z deviatich majstrov, ktorí okrem úloh odovzdávajú návštevníkom aj svoje rozsiahle vedomosti, rozmiestňujú po uličkách truhlice s pokladom a pomáhajú im nájsť cestu do stredu labyrintu, kde tróni vyhliadková veža Čertova skala, z ktorej je najkrajší výhľad na Ľubovniansky hrad.

zima, ľad, mráz, cencúle, Utah Čítajte viac V Tatrách otvorili najväčší snehový labyrint na svete, má 3000 m2

Veža je kópiou kameňa, ktorý podľa povesti hodil nahnevaný čert po pánovi, ktorý chcel stavať na mieste hrad. Balvan v podobe skalnej ihly dodnes trčí zo zeme na brehu rieky Poprad blízko Chmeľnice.

Do Viktóriiných záhrad je vstup bezplatný, bludisko stojí pre dospelých 6 eur, rodinná vstupenka stojí 16 eur.

Ukrajina, vlajka Čítajte viac Charkov a Mariupoľ... Takto vyzerali dve čarovné mestá, kým z nich Rusi nespravili ruiny dôchodca, senior, okuliare, dôchodok, prekvapenie Čítajte viac Vandali zničili sochu s obrovským údom, postavil ju starosta-gynekológ
debata chyba
Viac na túto tému: #labyrint #Stará Ľubovňa #bludisko