San Francisco je mesto, ktoré si zamilujete na prvý pohľad

Strmé ulice kľukatiace sa romanticky k moru, drevené viktoriánske domčeky, moderné, ale aj staršie mrakodrapy. Uvoľnená bohémska atmosféra nábrežia s výhľadom na najznámejšiu väznicu Alcatraz, či neodmysliteľná dominanta a symbol mesta - Golden Gate Bridge.

12.07.2022 00:00
BUBO, pr, nepouzivat Foto:
Ikonou San Francisca je jednoznačne Golden Gate Bridge

Nový pohľad na Alcatraz

O tomto notoricky známom väzení ste už určite počuli veľa. K tradičným faktom, ktoré sa dozviete o každom väzení patrí, že je staré, bolo postavené väzňami a vrúcne prichýlilo najnebezpečnejších kriminálnikov, ktorí sa kedysi pohybovali po svete. Poďme sa teraz spoločne pozrieť na zaujímavosti, vďaka ktorým si ho jednoznačne zapamätáte. Vedeli ste, že sa spája s Indiánmi, drogami aj pašeráctvom?

Hádam najznámejšie väzenie na svete – Alcatraz Foto: Robert Taraba – BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Hádam najznámejšie väzenie na svete – Alcatraz

V Alcatraze mali väzni k dispozícii iba teplú vodu. Máte pocit, že to je zbytočný komfort pre ľudí, ktorým ho poskytovať nie je potrebné? Za týmto krokom sa ukrýva kus taktiky aj logiky. Ak by sa väzni pokúsili uniknúť v chladnej vode, ktorá obklopuje ostrov, začali by rýchlo mrznúť. Jediné, čo by odplávalo, by bola ich šanca na úspešný únik. Alcatraz bol pôvodne postavený ako opevnenie, ktoré spolu s Fort Point a Lime Point tvorilo obranný trojuholník San Francisca. Z 36 väzňov, ktorí sa pokúsili o útek, sú 5 vyhlásení za nezvestných. Podarilo sa im vziať nohy na plecia a prežiť dôchodok na nejakom krásnom opustenom ostrove alebo sa utopili v studených vodách sanfranciského zálivu? Odpoveď majú asi len uškatce.

Po tom, čo Alcatraz zatvoril dvere svojim pôvodným návštevníkom, ostrova sa ujali aj menej legálni obyvatelia. Indiáni si tu zopár mesiacov spolunažívali v mieri. Svojim pobytom na ostrove chceli vyjadriť nespokojnosť s Američanmi, ktorí ich pripravili o zem. Dlho sa však na ostrove neohriali. Dôvodom, prečo boli Indiáni vyhnaní z opevnenia je, že miestnym autoritám došla trpezlivosť. Divoký životný štýl tak dostal stopku. Jednou z mála spomienok na tento bujarý život, sprevádzaný drogami a pašeráctvom, je nápis na vodnej veži: "Indiáni, tu ste vítaní.“

Najkľukatejšia ulička na svete a jej slávnych... Foto: Ľubor Kučera – BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Najkľukatejšia ulička na svete a jej slávnych osem zákrut

Ulička, ktorá vás zvedie svojimi krivkami

Rozmýšľate, čo môže byť zaujímavé na jednej uličke? San Francsico je premyslené do takých detailov, že si túto otázku prestanete klásť rovno po pristátí na letisku. Prejdite sa po moste Golden Gate, odkiaľ si odnesiete krásne zábery a rovno sa vyberte do mesta spoznávať časti ulice Lombard. Práve táto ulička je považovaná za jednu z najkľukatejších a najstrmších na svete. Začiatkom 20. storočia ju nechal vydláždiť miestny obyvateľ Karl Henry. Chcel, aby sa časť ulice s 27 % sklonom dala zísť autom. Malá štvrť sa tak stala atrakciou pre každého, kto navštívi San Francisco. Trasu zvládnete osobným autom, ideálne rýchlosťou 8 km/h, alebo môžete naskočiť aj na segway. V prípade, že sa budete chcieť cítiť ako ozajstný miestny obyvateľ, zvoľte jazdu na malom elektro- autíčku, ktoré si požičiate v meste. Kľukatý úsek Lombard Street sa nachádza medzi ulicami Hyde, Chestnut, Leavenworth a Filbert.

Radnica na Civic Center Plaza, kde sa vydávala... Foto: Ľubor KUČERA – BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Radnica na Civic Center Plaza, kde sa vydávala v roku 1954 MarilynMonroe

Clam chowder – teplá odmena po dobrodružnom dni

Ktorý Slovák by nemal rád husté, krémové polievky. Miestni obyvatelia sú doslova posadnutí podobnou, akou je naša cesnačka. Základom tradičného pokrmu sú čerstvo vylovené mušle, rovnako sa však podáva v chrumkavom, peci upečenom bochníku. Zatiaľ čo mnohí veria, že toto obľúbené jedlo pochádza z Portugalska, iní sú presvedčení, že sa na západné pobrežie Severnej Ameriky dostalo až z Francúzska. Čerstvé morské plody sú pýchou mesta a nebudú vás stáť viac ako približne 8 $. Odporúčame vyskúšať reštauráciu Boudin Bakery & Café, ktorá sa nachádza hneď na začiatku presláveného Pier 39. Samozrejme, okrem obľúbenej polievky, nájdete v ponuke množstvo iných chutných jedál. Keďže ste na dovolenke, nebojte sa experimentovať a dajte šancu tejto lahôdke. Veríme, že neoľutujete. S tradičnou polievkou sa stretnete aj v mestách akými sú New York či Boston.

K San Franciscu patria aj jeho slávne električky Foto: Robert Taraba – BUBO
BUBO, pr, nepouzivat K San Franciscu patria aj jeho slávne električky

Niet divu, že fotogenické a malebné scenérie práve San Francisca si filmári tak radi požičiavajú do svojich príbehov. Je to skrátka mesto s dušou, ktoré skrýva plno tajomstiev čakajúcich na spoznanie a objavenie.

Objavte ďalšie tipy na San Francisco a užite si mesto v jeho plnej paráde.

Jeden z najznámejších výhľadov na celé mesto Foto: Ľubor KUČERA – BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Jeden z najznámejších výhľadov na celé mesto
chyba