Singapur - pýcha juhovýchodnej Ázie

Ak ste navštívili Singapur, veríme, že odpoveď znie áno. Maličký ostrovný štát, veľký ako Hamburg v Nemecku, leží na najjužnejšom bode tejto oblasti a rozhodne by ste ho mali navštíviť. Nikde inde na svete sa nebudete cítiť tak, ako v Singapure a je takmer isté, že si ho zamilujete.

19.07.2022 00:00
BUBO, pr, nepouzivat Foto:
Gardens by the Bay a jeden z najväčších prístavov sveta.

Malajziu a Singapur spájajú dva mosty, ktorými sa viete dostať cez Johorskú úžinu na hlavný ostrov Singapur. Nechýba ani vlakové spojenie či potrubie s pitnou vodou. Singapur tvorí množstvo ostrovov, ktoré obmýva more, preto potrebuje pre svojich necelých 6 miliónov obyvateľov dovážať pitnú vodu z pevniny. Tú však získava aj recykláciou a nadčasovými čističkami odpadovej vody. Klimatizované ulice, pravidelné postreky proti škodcom a zákony, ktoré zakazujú pľutie na zem, žutie žuvačky, jedenie a pitie v dopravných prostriedkoch, či fajčenie mimo označených miest – to všetko na rozlohe 720 km2.

Merlion ako symbolom Singapuru. Foto: Samuel Klč - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Merlion ako symbolom Singapuru.

Dvojposchodové autobusy, moderné metro a pomerne lacné taxíky vám umožnia dostať sa všade, kam potrebujete. Premáva tu vyše 15 tisíc taxikárov a v rámci mesta nájdete množstvo dedikovaných zastávok. Singapur aj napriek svojej malej rozlohe skrýva toľko prekvapení, že vám na jeho spoznanie nebude stačiť ani týždeň. Len samotná nákupná ulica Orchard Road je dlhá 2,2 kilometra a obchodné centrá, ktoré tu nájdete, sa šplhajú do výšky, šírky ale aj hĺbky. Mesto si viete vychutnať celoročne, teplota sa pohybuje okolo 30°C, no krátke dažde nie sú ničím výnimočným.

Čo vidieť v meste Singapur? Určite toho nie je málo.

Ikonický hotel Marina Bay Sands. Foto: Luboš Fellner - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Ikonický hotel Marina Bay Sands.

Ikonou Singapuru je dobre známy hotel Marina Bay Sands a priľahlé záhrady Gardens by the Bay. V roku 2005 chcel Singapur konkurovať Macau a zlegalizoval hazardné hry, čo umožnilo Las Vegas Sands corporation vybudovať tento nadčasový komplex pripomínajúci hracie karty. Pobyt v tomto hoteli vám poskytne ten najkrajší pohľad na celý Singapur. Ochutnajte Singapore sling pri “nekonečnom bazéne” na streche hotela, a z dvesto metrovej výšky si užite vysvietený ostrov, štát a mesto v jednom.

Nekonečný bazén a vyhlaď na celý Singapur. Foto: Luboš Fellner - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Nekonečný bazén a vyhlaď na celý Singapur.

Prístav oproti Marina Bay Sands vám rozpovie príbeh Singapuru. Toto je najstaršia časť mesta, kde sa vylodil aj Sir Thomas Stamford Raffles v roku 1818. Brit, ktorého socha stojí na ľavom brehu rieky Singapur, mal na tomto ostrove vybudovať britskú základňu. Koloniálne budovy máte ako na dlani. V meste sa budete občas cítiť ako vo Veľkej Británii. Nasadnite na loďku v Clarke Quay a počas zážitkovej plavby sa dozviete, ako vyzeral život v Singapure od samého začiatku. Poplavíte sa popod najstarší most Cavenagh a neminiete ani jeden z najluxusnejších hotelov Singapuru – Fullerton Hotel.

Chrám Budhovho zubu v Singapure je dokonalým... Foto: Archív BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Chrám Budhovho zubu v Singapure je dokonalým príkladom krásy čínskej budhistickej architektúry.

Urobte si 15 minútovú prechádzku ku Chrámu Buddhovho zubu. Tu sa nachádza čínska štvrť – svet mníchov, vonných tyčiniek, čínskych obchodíkov a samozrejme aj pravého ázijského jedla. Michelinské reštaurácie sú známe a obľúbené, ale skúšali ste už jedlo z pouličného stánku, ktorý získal Michelinskú hviezdu? Liao Fan Hawker Chan sa nachádza na konci Smith Street a jeho kuracie mäso s ryžou za približne šesť singapurských dolárov (okolo 3,9€) vám zahrá symfóniu chutí na jazyku. Ochutnali by ste?

Najčistejší Chinatown na svete. Foto: Samuel Klč - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Najčistejší Chinatown na svete.

V Nanyang Old Coffee na druhom konci Smith street si môžete dopriať tradičnú singapurskú kávu so sladeným mliekom. Objednajte si typické koláčiky Kueh, ktoré sú tiež tradíciou Singapuru. Divoko sfarbený a na prvý pohľad až bizarný dezert je podľa starej receptúry z lepkavej ryže obohatený prírodným farbivom. Ulovíte tak rovno dve singapurské pochúťky za necelé dve eurá. Singapur je mesto kontrastov, ktoré ponúka na každom rohu.

Príkladom koloniálnej architektúry je aj... Foto: Archív BUBO
Bubo, pr, nepoužívať Príkladom koloniálnej architektúry je aj Národná galéria , ktorá bola kedysi budovou najvyššieho súdu.

Prejdite sa najčistejšou indickou štvrťou na svete alebo zájdite do moslimskej štvrte Kampong Glam. Na Arab Street nájdete najkrajšiu mešitu Masjid Sultan, kde si viete spraviť nádherné fotky. Pre rodiny s deťmi je skutočným rajom umelý ostrov Resort World Sentosa. Moderné budovy, múzeá a centrá obchodu sú popretkávané naprieč celým ostrovom. Suntec City je jedným z obchodných centier, kde si môžete nielen nakúpiť, ale aj posilniť šťastie. Fontánu šťastia dokončili v 1995 a do vienka dostala názov „Fontána bohatstva“. Je vysoká 13,8 metra, no jej hĺbka je dokonca 21 metrov a celá fontána zaberá 1638 metrov štvorcových. Naozaj ste ešte nič podobné nevideli. Jej symbolom je obrovitánsky kruh, ktorý symbolizuje hinduistickú mandalu.

Za prírodou v Singapure nemáte ďaleko. Takmer všetky obytné domy sa nachádzajú maximálne 10 minút chôdzou od parku a o zeleň a prírodu sa tu skutočne starajú intenzívne. Botanická záhrada Singapuru je jedinou tropickou záhradou zapísanou v UNESCO a vo Fort Canning parku úplne zabudnete na to, že ste stále v centre mesta! Singapur však ponúka rastliny všetkých zemepisných šírok aj výšok. V Gardens by the Bay nájdete najväčší skleník na svete – Flower dome, ale ak hľadáte najvyšší vnútorný vodopád, musíte ísť na letisko Changi Airport. V budove JEWEL medzi terminálmi na vás čaká Rain Vortex a laserová show, ktorá vám podčiarkne všetky dojmy zo Singapuru a dokáže, že toto mesto je skutočne to najneobyčajnejšie, čo ste v živote videli.

chyba