Buenos Aires - mesto stejkov, tanga a futbalu

Aj takto by sa dalo charakterizovať temperamentné juhoamerické mesto s európskym nádychom. Reč je o argentínskom „ciudad capital“, Buenos Aires. Na jeho kultúru, eleganciu či nočný život budete spomínať ešte veľmi dlho. Zažiť Buenos Aires je jednoducho zážitok na celý život.

26.07.2022 00:00
BUBO, pr, nepouzivat Foto:
Buenos Aires prezývajú aj Paríž Južnej Ameriky. My toto mesto spoznáme a pochopíme prečo.

Mesto postavené na brehu zálivu Rio de la Plata je najnavštevovanejšou oblasťou celého juhoamerického kontinentu. Čím to je? V momente, ako sa ponoríte do jeho farebných či európskych štvrtí, si v duchu poviete, že ste sa ocitli na čarovnom mieste. Začnite svoju prehliadku na najznámejšom bulvári mesta, odkiaľ sa k nebesiam dvíha ikonický Obelisco de Buenos Aires. 67 metrov vysoký obelisk bol vztýčený na oslavu 400. výročia založenia mesta, ktoré začalo písať svoju históriu v roku 1536. V tom čase sa práve na tomto mieste rozhodol španielsky kolonizátor Pedro de Mendoza založiť prvú osadu. Hoci sa osada o pár rokov stratila, Španieli sa vrátili, a opäť rozdúchali žeravé uhlíky mesta. Buenos Aires sa napokon zachovalo a znova objavilo na mape. Obelisk zdobí hlavný bulvár a zároveň najširšiu ulicu sveta Avenida 9 de Julio na Námestí republiky. Výber tohto miesta nie je náhodný. Práve tu po prvýkrát zaviala argentínska zástava so žltým slnkom slobody.

67-metrov vysoký obelisk vztýčený na oslavu 400... Foto: Laura Lackovičová - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat 67-metrov vysoký obelisk vztýčený na oslavu 400 ročného výročia založenia mesta.

Kompletné informácie k Buenos Aires vám ponúkame v tomto blogu.

Kompaktné centrum mesta oceníte, keď sa vyberiete k najkrajšiemu divadlu mesta, k známemu Teatro Colón. Korene prvého divadla siahajú do polovice 19. storočia. Budova, ktorú dnes vidíte pred sebou, pochádza z roku 1908. Otvorili ju okázalým predstavením Aida od Verdiho. Sláva opery vyletela do výšin a dnes konkuruje takým scénam ako La Scala či Metropolitná opera v New Yorku.

Ak chcete vidieť najznámejšie pamiatky Buenos Aires, pokračujte na pokojné námestie Plaza de Mayo. Fontány, zeleň, park, koloniálna architektúra, ale aj malý domček Cabildo či múzeum, ktoré vás vtiahne do deja májovej revolúcie z roku 1810, toto všetko sa oplatí zažiť. Najznámejším miestom v meste je práve tunajšia Casa Rosada, prezidentský palác ružovej farby, kde nájdete azda najvychýrenejší balkón v Južnej Amerike. Stál na ňom prezident Perón, jeho manželka Evita, Maradona či pápež Ján Pavol II.

Casa Rosada je neprehliadnuteľný ružový... Foto: Daniela Snovaková - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Casa Rosada je neprehliadnuteľný ružový prezidentský palác.

Pre mnohých návštevníkov je dušou mesta farebná štvrť La Boca. La Boca bola pôvodne chudobná štvrť. Miestni obyvatelia sa museli šikovne vynájsť a tak si natierali svoje domy farbami, ktoré našli u námorníkov v prístave. Každý dom sa tak stal jedinečným bez toho, aby jeho obyvatelia tušili, že sa podieľajú na tvorbe celosvetovo významnej atrakcie práve vďaka atmosfére, ktorú tu zasiali. La Boca je aj dodnes najfarebnejšia štvrť celého Buenos Aires. Ak vám je jej meno známe aj v prípade, že ste v Argentíne nikdy neboli, môže to byť vďaka futbalovému klubu Boca Juniors. Založili ho síce talianski prisťahovalci, ale preslávil ho božský Diego Maradona.

Farebná proletárska štvrť La Boca. Foto: Daniela Snovaková - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Farebná proletárska štvrť La Boca.

Buenos Aires a jeho duša sa prepletajú so zvodným a príťažlivým tangom, ktoré má svoj pôvod v bohémskej štvrti San Telmo, plnej umeleckých galérií a vinární. Dajte si tu pohár vína na Plaza Dorrego a čaru Argentíny prepadnete navždy. Byť v Buenos Aires a nepozrieť si aspoň jedno tanečné predstavenie by bol veľký hriech. Jedným z ikonických miest je La Ventana práve v štvrti San Telmo. Kúpu vstupenky na predstavenie tradičného tanga aj so živým orchestrom odporúčame všetkými desiatimi.

Ak vás tento vášnivý tanec zaujme natoľko, že sa budete chcieť dozvedieť niečo aj o jeho histórii, nad legendárnou kaviarňou Tortoni nájdete Múzeum tanga. Po návšteve múzea ostáva už len posledný krok k dokonalosti, a to ozajstná lekcia tanga, ktorú zažijete na vlastnej koži. Takýto zážitok sa stane dokonalým suvenírom, na ktorý budete spomínať ešte dlho.

Rybník v parku Rosedal alebo navštívite... Foto: Daniela Snovaková - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Rybník v parku Rosedal alebo navštívite Japonsku záhradu najväčšiu na svete mimo územia Japonska.

Zaujímavým miestom v Buenos Aires je štvrť zvaná Palermo. Nie, nečakajte tu chaos sicílskej metropoly. Práve naopak. Je to štvrť parkov a záhrad. Dnes tu nájdete botanickú, ružovú či japonskú záhradu či planetárium. Ak si chcete oddýchnuť od ulíc veľkomesta, už viete, kam sa vybrať. Požičajte si člnok či vodný bicykel a o romantiku v štýle porteňos máte postarané. Symbolom Palerma je dnes obrovský, oceľovo-hliníkový kvet, Florialis Genérica. Počas dvadsiatich rokov si získal srdcia mnohých návštevníkov.

Skulptúra genérickej kvetiny  ktorá sa natáča... Foto: Daniela Snovaková - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Skulptúra genérickej kvetiny ktorá sa natáča za slnkom je jedným zo symbolov mesta.

Buenos Aires bez stejkov? Nie, nie. Takto to nepôjde. Nebojte sa experimentovať a vychutnajte si stejk vždy na inom mieste. Nezabudnite si dopriať aj ochutnávku červeného argentínskeho vína. Toto spojenie si zamilujete. Argentínske stejky sú zážitkom pre vaše chuťové, ale aj čuchové bunky. Nenechajte si ujsť reštauráciu Las Nazarenas, budete nadšení. Návšteva tejto reštaurácie sa stane dokonalou bodkou za zážitkom z Buenos Aires.

Argentínske stejky sú ozajstným zážitkom. Foto: Laura Lackovičová - BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Argentínske stejky sú ozajstným zážitkom.
chyba