V Hainburgu nájdete krvavú uličku, byt v kostolnej veži i apokalyptickú ženu

Možno cez Hainburg vždy iba prechádzate, keď idete na letisko Schwechat mimo diaľnice. Alebo tam chodíte iba nakupovať. Možno ste tam boli len na zmrzline či na kúpalisku. O tomto stredovekom mestečku z 12. storočia so 7-tisíc obyvateľmi, z čoho je 2,5-tisíca Slovákov, však v takom prípade neviete takmer nič. Je načase to zmeniť!

22.07.2022 06:00
Hainburg, Dunaj, Dolné Rakúsko Foto:
Pohľad na Hainburg od Dunaja.
debata

Viedenská brána – najprv čakanie pred semaforom a následne prejazd históriou

Každý, kto aspoň raz v živote išiel cez Hainburg, zaevidoval bránu, pred ktorou je semafor. Prechádza ňou prakticky každý a prejdú ňou autá len v jednom smere, preto premávku riadi semafor. Ak tam budete najbližšie stáť v rade áut, využite červenú na to, aby ste si ju prehliadli aspoň z diaľky. Vedzte, že ide o Viedenskú bránu, ktorá je najväčšou stredovekou bránou Európy! A zároveň najvýraznejším symbolom stredovekého mesta Hainburg.

Mimochodom, 20 metrov vysoká bránová obytná veža vznikla v 13. storočí v dvoch stavebných fázach. Stavitelia pritom použili kamene z neďalekého rímskeho legionárskeho tábora Carnuntum.

Asi neviete, že strecha slúži netopierom ako letná skrýša a v trojposchodovej budove sa nachádza múzeum so zbierkou drevených, ručne maľovaných štítov či model posledného lodného mlyna v meste. Až hustá doprava posledných päť desaťročí zapríčinila, že Viedenskú bránu bolo treba opravovať.

Viedenská brána v Hainburgu. My ju poznáme so... Foto: Gästeinformationsbüro Hainburg/Donau
Hainburg, Viedenská brána, Dolné Rakúsko Viedenská brána v Hainburgu. My ju poznáme so semaformi a radom áut, ktoré vždy čakajú na prejdenie v jednom smere.

Okrem Viedenskej brány sa v mestských hradbách dlhých 2,5 km nachádzajú aj Uhorská a Rybárska brána. Uhorská je najstaršia mestská brána Hainburgu. V čase baroka zatvárali opitých výtržníkov do priestoru medzi drevenými vrátami brány a padacou mrežou. Išlo teda o akúsi prvú celu predbežného zadržania, v ktorej mohli hluční opilci vytriezvieť na čerstvom vzduchu.

Rybárska brána je najmenšia aj najmladšia z pôvodne štyroch mestských brán, prechádzali ňou do mesta remeselníci aj tovar, ktorý priplával po Dunaji, taktiež rybári so svojím úlovkom. Za hradbami mesta, v štvrti „Gstetten“, totiž museli bývať ľudia s nepopulárnym remeslom ako kat, kúpeľníci či pôrodné babice. Dnes má Hainburg tri mestské brány a 15 obranných veží.

Sprievodkyňa po Hainburgu v dobovom kostýme,... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Hainburg, Elena Seeber Sprievodkyňa po Hainburgu v dobovom kostýme, Slovenka Elena Seeber a "Landsknecht" pred Rybárskou bránou, kde sa odohrala krvavá masakra.

Krvavá ulička a tragédia mesta Hainburg

Od Rybárskej brány vedie do mesta Krvavá ulička. Kedysi nemala mierumilovnejší názov – Mäsiarska, pracovali tu totiž mäsiari. K tomuto miestu sa viaže naozaj temná kapitola mesta. V pamätnú noc dňa 11. júla 1683 tadiaľto hromadne utekali obyvatelia Hainburgu pred Turkami.

Samozrejme, brána bola privretá, nastala tlačenica a tých, čo neudupal dav, dorazili osmanské šable. Bol to masaker a podľa legendy krv a telá obetí siahali až po červené zárezy, ktoré tu nájdete pod pamätnou tabuľou. Mesto bolo podpálené a obyvatelia vtedajšieho Pressburgu, dnešnej Bratislavy, údajne videli v diaľke po tri dni oheň.

Na pamätnej tabuli je chyba, píše sa tam dátum 12. júl. Obetiam tejto masakry je venovaná kaplnka, ktorú tu postavili v roku 1780. Dobytie mesta vtedy z viac ako 8-tisíc ľudí prežilo iba sto, okrem iných starý otec skladateľa Josefa Haydna.

Tabuľa ako pripomienka krvavých udalostí v... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
tabuľa, Hainburg, Rybárska brána Tabuľa ako pripomienka krvavých udalostí v Hainburgu pri Rybárskej bráne. Je na nej chyba, ide o 11. júl. Nájdete aj druhú chybu?

Mimochodom, v Hainburgu v noci straší bezhlavý, a ak sa o tom chcete presvedčiť, musíte absolvovať nočnú prehliadku mestom, ktorá sa koná od mája do septembra vždy počas splnu Mesiaca (aj v slovenčine).

Hlavné námestie v Hainburgu – byt v kostolnej veži, apokalyptická žena a väznenie v kobke

Už názov námestia svedčí o tom, že už od dávnych čias bolo práve toto miesto svedkom čulej obchodnej činnosti. Námestie vzniklo v čase, keď sa mesto rozrástlo smerom k Dunaju. Od 13. storočia sa tu stavali meštianske domy a nachádzajú sa tu štyri dôležité stavby: Farský kostol, Mariánsky stĺp, radnica a Haydnova fontána.

Ku Farskému kostolu, ktorý má dnes barokový vzhľad, sa viaže kuriozita: V polovici výšky kostolnej veže sa nachádza malý priestor, ktorý mesto prenajímalo ako byt. Rovno nad ním sú zvony, takže zvukový zážitok z bývania máte zaručený.

Pohľad na Hainburg. Foto: Gästeinformationsbüro Hainburg/Donau
Hainburg, Dolné Rakúsko Pohľad na Hainburg.

Mariánsky stĺp venovala mestu v roku 1749 vdova po tunajšom bohatom richtárovi. Hovorí sa, že je to najkrajší rokokový Mariánsky stĺp Dolného Rakúska. Ten istý kamenosochár vytvoril podobné dielo aj o rok neskôr, ten stojí pred Biskupským palácom v Nitre.

Na vrchole stĺpa uvidíte obraz apokalyptickej ženy: Madona stojí na zemeguli, pod nohami má mesiac, šliape po hadovi a na hlave veniec z 12 hviezd. Takéto zjavenie nájdete v biblii v Apokalypse svätého apoštola Jána.

Podstatná časť budovy radnice pochádza zo stredoveku. Keď vojdete cez bránu a posadíte sa na gotické lavicové výklenky v tieni, môžete sa cítiť ako domáci počas stredovekých jarmokov, ktorí si tu vychutnávali víno. Piť na verejnosti je teraz, bohužiaľ, zakázané. Treba si dať na to pozor, aby vás nezatvorili do cely s kovovými dvierkami, do takzvaného väzenia pre malých zlodejíčkov „Kotter“.

V tesnej kobke museli vyčkať, kým sudca opäť nebol v meste, keďže v 14. storočí patrilo k Hainburgu cca 25 okolitých obcí. Dnes kuriózne väzenie otvárajú sprievodcovia mestom počas detských prehliadok. Skrýva sa v ňom napríkald potulný kocúr Gino.

Haydnova fontána – prečo Haydnova? Otec známeho hudobného skladateľa Josefa Haydna totiž pochádza z Hainburgu. Čo málokto vie, Haydn tu v rokoch 1738–1741 dostal základné hudobné vzdelanie.

Landsknecht hrá na gajdy pred Haydnovou... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Hainburg, Haydnova fontána, Farský kostol Landsknecht hrá na gajdy pred Haydnovou fontánou na hlavnom námestí v Hainburgu. Naľavo od neho Farský kostol. Hľadajte okná bytu!

Čosi je vo vzduchu? Tabak sa tu spracúval až do roku 2011

Pri Dunaji sa nachádza tzv. Dunajský dom, obrovská budova s rozlohou 700 štvorcových metrov na troch poschodiach. Je to niekdajšia tabaková manufaktúra, kde v časoch najväčšieho rozkvetu pracovalo asi 2 500 ľudí, prevažne žien, ale aj detí! Tabak začal svoju históriu v meste písať v roku 1723 a tabakové výrobky sa tu ručne vyrábali takmer tri storočia.

„Keď som sa do mesta prisťahovala, vo vzduchu bolo cítiť vôňu tabakových listov,“ spomína si Slovenka Elena Seeber, ktorá sprevádza mestom v dobovom stredovekom kostýme. „Najznámejšia cigareta sa volala Doppelte Lange, bola perforovaná a bolo potrebné ju v strede prelomiť, takže vám ostali dve cigarety.“

Dnes slúži zrenovovaná budova Dunajského domu ako depozit pre neďaleký Archeologický park Carnuntum. Konajú sa tu výstavy či koncerty a donedávna bola budova okresné očkovacie centrum proti COVID-19.

V Hainburgu je toho ešte omnoho viac – románska kostnica, pranier, Strelecká veža, zrúcanina hradu Schlossberg na kopci nad mestom, kláštor minoritov, v ktorom je dnes štvorhviezdičkový hotel, Lampový stĺp alebo ďalší kostol – Evanjelický.

Romanticky zahmlený pohľad na zrúcaninu hradu... Foto: Gästeinformationsbüro Hainburg/Donau
Hainburg, Schlossberg, Dolné Rakúsko Romanticky zahmlený pohľad na zrúcaninu hradu Schlossberg na kopci nad mestom.

Prehliadky mestom

Na prehliadku so sprievodcom v nemeckom jazyku môžete prísť bez ohlásenia od apríla do októbra každý piatok, sobotu a nedeľu o 14. hodine do Informačnej kancelárie na ulici Ungarstrasse č. 3. Vychádzková trasa cez Staré mesto trvá hodinu a pol. Stojí 6 eur a držitelia dolnorakúskej karty ju majú zadarmo, a to bez obmedzenia. V slovenčine vás mestom prevedú každú prvú sobotu v mesiaci v rovnakom čase.

Ak si však do smartfónu stiahnete appku s názvom Hearonymus, nájdete tu zadarmo interaktívnu audioprehliadku najvýchodnejším mestom Rakúska, stredovekým Hainburgom, s najzaujímavejšími 16 zastávkami. Všetky sú prehľadne zoradené na priloženej mapke. Putujete podľa vlastnej voľby v nemčine aj v slovenčine. Slovenskú verziu pripravila aj nahovorila Elena Seeber. Mesto Hainburg za apku tento rok dostalo dokonca ocenenie Združenia dolnorakúskych miest a obcí.

Prehliadka mesta Poď s nami do stredoveku (1,5 hod) = 6 eur/osoba, deti do 6 rokov zdarma, držitelia dolnorakúskej karty zadarmo neobmedzený počet prehliadok

Prehliadky pre skupiny = menej ako 10 osôb, paušál 60 eur

Špeciálne prehliadky (Viedenská brána špeciál, Svet tabaku, Prechádzka dunajskými luhmi v Hainburgu…) na požiadanie = paušálne 60 eur alebo nad desať účastníkov 6 eur/osoba

Dolnorakúska karta zahŕňa viac ako 300 výletných destinácií v Dolnom Rakúsku, platnosť 1. apríl 2022 až 31. marec 2023, možné zakúpiť v informačnej kancelárii, platba v hotovosti

Cena dospelí – 63 eur, mládež – 32 eur

Predĺženie karty: dospelí – 58 eur, mládež – 29 eur

Informačná kancelária

Ungastrasse č. 3 2410 Hainburg an der Donau

info.hainburg-donau.gv.at

tel. +43 2165 62111 400

FB: @Hainburg.Gas­tinformation

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #mesto #Hainburg