Pokračovanie článku: Najviac podceňované európske mestá? Dve nájdete v Chorvátsku - poznáte ich?

Chorvátska sa do zoznamu dostali Trogir a Opatija, ktoré by ste mali tento rok navštíviť.

Trogir

Staré mesto Trogir, ktoré sa nachádza na malom ostrove, prekypuje šarmom. Jeho úzke, starobylé uličky tvoria labyrint lemovaný stredovekými mestskými domami. Živá pobrežná promenáda lemovaná kaviarňami a reštauráciami je počas letných dní rušná.

Mesto sa môže pochváliť aj mnohými krásnymi a dobre zachovanými budovami z obdobia svojej slávy medzi 13. a 15. storočím.

V roku 1997 sa vďaka svojej bohatej zbierke románskych a renesančných budov zapísalo do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Prezrite si trh, prejdite sa popri rieke Riva alebo preskúmajte benátsku pevnosť. Trogir obsahuje veľa vecí v malom balení!

Nachádza sa len asi 30 minút od Splitu a je tiež ideálnou alternatívou pre cestovateľov, ktorí chcú vidieť a užiť si Split, ale nechcú zostať vo veľkom meste.

Historické prímorské mesto Šibenik, Národný park Krka a staroveké ruiny Solin sú tiež na dosah,“ píše Wanda S. Radetti, prezidentka VisitCroatia.com – Chutné chorvátske cesty.

Turisti kráčajú okolo paliem v obľúbenom...
Vilky v Opatiji.
+2Socha dievčaťa s čajkou je symbolom Opatije.
kempovanie, stanovanie, stan, rodina, príroda, výlet, deti, stanovačka, stan, jedlo, potraviny, relax, les, príroda, víkend, radosť, rodičia, deti, Čítajte viac Dovolenka v Chorvátsku za dobrý peniaz? Tu je 7 kempov, v ktorých si užijete leto a ušetríte

Radetti pokračovala o Opatiji:

Hoci je dnes často prehliadaná na úkor miest ako Dubrovník alebo Split, je to práve Opatija na severe, ktorá je kolískou turizmu v Chorvátsku.

Prezývaná „Viedeň pri mori“ vďaka svojej krásnej architektúre Belle Époque, Opatijská riviéra, 30-kilometrový úsek zeme medzi zalesnenými svahmi hory Učka a skalnatým pobrežím Kvarnerského zálivu, bol kedysi najnavštevovanejším prímorským letoviskom rakúsko-uhorskej elity.

Oblasť bola vychvaľovaná ako destinácia pre zdravie a wellness. Jedinečná mikroklíma ponúka ideálne ingrediencie pre liečebné a regeneračné cestovanie.

Aj dnes Opatija pokračuje vo svojej tradícii ako centrum wellness, láka návštevníkov hľadajúcich relax a načerpanie nových síl vo svojich početných kúpeľoch, užívajúcich si jedinečné procedúry a terapie.

Okrem toho, že je Opatija skvelým miestom pre zregenerovanie, ponúka cestovateľom ešte omnoho viac. Mesto sa môže pochváliť množstvom veľkých kaviarní, dobre udržiavanými verejnými záhradami, upravenými plážami, kvalitnými hotelmi a vynikajúcimi reštauráciami.

Vďaka privilegovanej polohe Opatije vo východnom rohu Istrijského polostrova je tiež ideálnym východiskovým bodom na objavovanie iných oblastí Chorvátska.

Za hodinu jazdy sa ocitnete v lesoch Istrie bohatých na hľuzovky, v zelených horách národného parku Risnjak alebo na kamienkových plážach ostrova Krk.

Na zozname Conde Nast Traveler je aj Mostar v Bosne a Hercegovine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko