Bohatí Číňania takmer umierajú od hladu, preto opúšťajú krajinu. Zoberú so sebou vyše 47 miliárd eur

Šanghajský reštauratér Harry Hu sa chystá urobiť niečo, čo predtým považoval za nemysliteľné: vziať svoje peniaze a odsťahovať sa z krajiny. Rovnaký plán majú podľa agentúry Bloomberg tisíce ďalších bohatých Číňanov, ktorým sa nepáčili prísne koronavírové uzávery v krajine. K ich rozhodnutiu odísť z Číny ale prispieva aj spomaľovanie ekonomiky krajiny. Veľkou otázkou však zostáva, či im vláda prezidenta Si Ťin-pchinga umožní takýto krok zrealizovať.

26.07.2022 09:00
debata

Spoločnosť Henley & Partners, ktorá radí ľuďom v oblasti investičnej migrácie, odhaduje, že ich môže byť okolo 10.000. Dohromady disponujú majetkom za 48 miliárd dolárov.

Predpokladá sa, že by to bol po Rusku druhý najväčší odliv bohatstva a ľudí z jednej krajiny.

Čínske úrady síce výslovne nesprísnili obmedzenia na vysťahovanie, migrační právnici ale hovoria, že v posledných mesiacoch sa situácia sťažila, pretože sa predĺžila doba spracovania pasov a sprísnili požiadavky na dokumentáciu. Ťažší je aj presun veľkých peňažných čiastok z Číny.

Hu je však napriek prekážkam odhodlaný presídliť do Kanady. „Viete si predstaviť, že som na začiatku uzávery v najrozvinutejšom meste Číny takmer zomrel od hladu?“ hovorí 46-ročný muž.

Nedávno predal väčšinu svojho majoritného podielu v dvoch špičkových šanghajských reštauráciách za 20 miliónov jüanov a najal si migračného právnika a správcu majetku, aby mu pomohli so sťahovaním. „Som veľmi smutný, ale je čas odísť,“ konštatuje.

Poradcovia a právnici v oblasti migrácie v Číne uvádzajú, že sa počet otázok na jar, keď bol Šanghaj v karanténe, zvýšil medziročne trojnásobne až päťnásobne.

Malorka, Mallorca, more, dovolenka, cestovanie, turistka, klobúk, leto, Baleáry, Baleárske ostrovy, Španielsko Čítajte viac Žiadne tielka, dresy! Reštaurácie na Malorke zavádzajú dress code, chcú stopnúť alkoholovú turistiku

Podľa rozhovorov, ktoré Bloomberg viedol so siedmimi bankármi, počet otázok týkajúcich sa presunu peňazí z krajiny vzrástol exponenciálne.

„Mnohí sa skutočne domnievali, že vzhľadom na koronavírusovú uzáveru nemajú žiadne iné možnosti,“ hovorí konzultant pre migráciu v Šanghaji Sumi, ktorý nechcel uviesť svoje plné meno.

„Videl som, ako sa tí, ktorí s emigráciou váhali, tentoraz konečne rozhodli,“ povedal Bloombergu.

Medzi obľúbené destinácie patria Spojené štáty, Singapur, Austrália, Kanada a niektoré miesta v Európe.

Bohatí Číňania sa ale okrem prekážok na strane cieľových krajín stretávajú aj s nevôľou domácich úradov. Jeden privátny bankár, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, uviedol, že klientka zo Šanghaja sa nedávno pokúsila získať svojmu dieťaťu singapurské vízum na štúdium, ale miestna vládna agentúra to zamietla.

„Myslím, že čínska ekonomika bude čeliť mnohým výzvam,“ hovorí 42-ročný konzultant David, ktorý ako motiváciu k odchodu uviedol spomaľujúcu sa ekonomiku, covidovú politiku a geopolitické napätie.

„USA budú pravdepodobne stále poskytovať viac príležitostí, pokiaľ ide o obchodný rast,“ dodáva.

„V minulosti som niekoľkokrát premýšľal o odchode z Číny a vzdal som to, ale teraz som rozhodnutý odísť,“ hovorí Hu.

Pred viac ako mesiacom predložil doklady k žiadosti o vízum a obnovenie pasu, zatiaľ sa mu ale nikto neozval.

NEPOUZ, Thajsko, Bangkok Čítajte viac Sezóna Ázie trvá aj v lete. Thajsko po dvoch rokoch pandémie víta všetkých cestovateľov bez karantény
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus