Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky

Kapské Mesto je najstarším mestom Južnej Afriky, založené bolo v roku 1652 Holandskou východo-indickou spoločnosťou ako stanica na doplnenie čerstvých surovín pre moreplavcov, plaviacich sa po obchodnej ceste do Indie. Neskôr ho získali pod svoju správu Briti, v súčasnosti je to moderná metropola s jedinečným čarom a jednoznačne najobľúbenejšia destinácia návštevníkov Južnej Afriky.

16.08.2022 00:00
BUBO, Kapske mesto, pr Foto:
Na Stolovú horu vedie aj skvelá lanovka.

Čo nevynechať v Kapskom Meste?

Samotné Kapské Mesto, ale aj jeho okolie každopádne majú čo ponúknuť každému, kto sem zavíta – neviazanú zábavu na Long Street, ochutnávky skvelého vína v okolitých vinárskych oblastiach, gurmánske zážitky v mnohých vyhlásených reštauráciách, výstup na okolité vrchy Stolovú horu, Lion’s Head alebo Devil’s Peak, nezabudnuteľný výlet na Mys dobrej nádeje, návštevu kolónie tučniakov v Simon’s Town, či surfovanie na plážach Muizenbergu, alebo na Long Beach pri Kommetjie. Návštevníci by si mali pozrieť aj najstarší kultivovaný strom v Južnej Afrike či unikátne múzeum otrokárstva.

Pobrežie Karského Mesta ponuka nádhernú... Foto: archiv BUBO
BUBO Kapske mesto, pr Pobrežie Karského Mesta ponuka nádhernú tyrkysovú vodu.

Čo robiť v Kapskom Meste sa dozviete aj v našom blogu.

Kapské Mesto – gurmánska metropola Afriky

Treba zdôrazniť, že Kapské mesto je jednoznačnou gurmánskou destináciou. Okrem výborného jedla, ktoré je fúziou európskych, afrických a indických chutí pripravené z výnimočne kvalitných a čerstvých surovín, si tu môžete vychutnať aj lahodnú a dobre pripravenú kávu, pivo z veľkých, ale aj malých lokálnych pivovarov, či špičkové víno.

Na okraji centra mesta je nádherne farebná... Foto: Martin Šimko - BUBO
BUBo, Kapske mesto, PR Na okraji centra mesta je nádherne farebná štvrť Bo-Kaap, v ktorej stále prevažuje islam a sú tu funkčné mešity.

Dominanta stará 500 miliónov rokov

Stolová hora patrí medzi najdôležitejšie dominanty Kapského Mesta a je najvyhľadávanejšou atrakciou nielen turistov, ale aj miestnych obyvateľov. Je to plochá hora s výškou 1084 m.n.m., nachádzajúca sa v národnom parku Table Mountain National Park. Je súčasťou pieskovcového pohoria tvoriaceho kostru Kapského polostrova, ktoré sa tiahne približne 50 kilometrov od Mysu dobrej nádeje, pričom Stolová hora je jeho severnou časťou.

Jej vek sa odhaduje na približne 500 milión rokov a pozostáva prevažne z pieskovca a nánosových hornín. Jej spodná časť je tvorená kapskou žulou. Vedie na ňu množstvo ciest, ale aj lanovka, ktorou možno vrchol hory dosiahnuť doslova za pár minút. Na Stolovej hore rastú endemity, ktoré neuvidíte inde vo svete. V období kvitnutia proteí tu na južných svahoch dokonca možno vidieť proteu kráľovskú, národný kvet Južnej Afriky.

Stolová hora sa týči nad City Bowl centrum... Foto: archiv BUBO
BUBO, Kapske mesto, pr Stolová hora sa týči nad City Bowl centrum mesta ako majestátny ochranca.

Po návšteve Kapského Mesta nemôže odísť nikto nespokojný. Na svoje si tu prídu milovníci histórie, skvelej gastronómie, nakupovania, nádherných pláží, exkluzívneho vína, obdivovať tu môžete tie najkrajšie scenérie, bohatú tunajšiu faunu a flóru, absolvovať atraktívne treky, zažiť najúchvatnejšie výhľady, vidieť múzeá, čulý večerný život moderného mesta. Nie nadarmo mnohí o Kapskom Meste hovoria ako o najkrajšom meste sveta, skrytom poklade, za ktorým sa do južného cípu Afriky oplatí cestovať.

Na návšteve u tučniakov

V roku 1985 sa do Simon’s Town nasťahovalo zopár tučniakov, a keďže sa o nich ľudia začali zaujímať a chrániť ich, za pár desaťročí tu vznikla riadne veľká kolónia krásnych tvorov. Samčeky vážia približne 3 kilá a dosahujú výšku 60 až 70 centimetrov. Nad očami majú typické ružové škvrny, tvár a chrbát majú čierny a bruško biele. Vydávajú typické zvuky, podobné híkaniu somára. Sú výborní plavci a živia sa prevažne rybami a hlavonožcami. Ich najväčším nepriateľom vo vode je žralok, na súši sú to psy, mačky. Kedysi to boli aj ľudia, ktorí zbierali ich vajíčka, a tiež znečistenie prostredia a strata prirodzeného prostredia. Tu sú však chránené, a turisti ich môžu obdivovať a fotiť z drevených chodníkov tak, aby neboli vyrušované.

Tučniaky sú v Simon's Town spokojné.... Foto: archiv BUBO
BUBO Kapske mesto, pr Tučniaky sú v Simon's Town spokojné. Svedčí o tom aj veľká úspešnosť v rozmnožovaní. Viac ako pol roka tu môžete pozorovať mláďatá, pokiaľ sa im nevymení perie za dospelácke.
chyba