Toto sú najzdravšie mestá na svete: Kritériá nezohľadňovali covid, ale úplne iné faktory

Potvrdené prípady COVID-19 na celom svete vysoko prekročili 100 miliónov a pandémia, hoci si želáme, aby bola už na konci, je ešte stále pomerne veľkým strašiakom. Okrem zdolávania nového koronavírusu však na zdravie a celkovú pohodu ľudí vplývali a vplývajú aj iné faktory.

10.11.2022 06:00
debata (3)

Štúdia money.co.uk odhalila najzdravšie miesta na Zemi, ktoré vlani svojim obyvateľom poskytovali najviac bezpečné prostredie.

Odborníci zoradili mestá podľa očakávanej dĺžky života, výšky poplatkov za zdravotnú starostlivosť, miery znečistenia ovzdušia, miery obezity, bezpečnosti a hodín slnečného žiarenia. Tak určili, ktorá destinácia má najlepší životný štýl, píše The CEO Magazine.

Štúdia však nezohľadnila prípady COVID-19. Za najzdravšiu krajinu na svete preto odborníci vyhlásili Španielsko, hoci počas vrcholiacej pandémie mala krajina vysoké počty nakazených.

Rožňava Čítajte viac Najväčšie štvorcové námestie Slovenska nájdete na Gemeri. Kde sú ďalšie?

Jedným z hlavných faktorov bola stredomorská strava, ktorá má vysoký obsah omega-3, tukov a bielkovín, ako aj čas strávený spoločným jedlom a chôdza ako obľúbený spôsob dopravy.

Na druhom konci rebríčka sa objavili USA, ktoré odborníci nazvali jednou z najmenej zdravých krajín na planéte.

Hodnotenie obezity privádza národ na 153. priečku zo 166 krajín, čo v konečnom dôsledku znižuje priemernú dĺžku života.

„Najčastejším rozdielom medzi krajinami ako Španielsko a Japonsko a USA je vzťah k jedlu,“ uvádza štúdia.

„Mnohé z najzdravších krajín v našom rebríčku majú väčší rešpekt k jedlu a berú čas jedla ako príležitosť na vytvorenie sociálneho a láskyplného prostredia.

„Práve tieto kultúrne rozdiely do veľkej miery určujú, či krajina vedie zdravý alebo nezdravý životný štýl,“ ozrejmuje štúdia.

Najzdravšie mestá sveta

Valencia

Valencia, známa ako mesto umenia a vedy, je podľa štúdie najzdravším mestom na Zemi. Španielske mesto má idylickú klímu a nenútený životný štýl, no je to ikonický pokrm z paelly, ktorý skutočne žiari ako jedno z tajomstiev dobrého zdravia – predstavuje nutričnú zmes čerstvých produktov s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom omega-3 a rybích bielkovín.

Valencia Foto: SHUTTERSTOCK
Valencia, Španielsko, Mesto umení a vied Valencia

Madrid

Druhým mestom na zozname je hlavné mesto Španielska. Madrid, domov dvoch svetoznámych futbalových klubov, má vysokú životnú úroveň a je považovaný za hlavné finančné centrum krajiny.

Fontána Cibeles v Madride osvetlená farbami... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Španielsko, Ukrajina Fontána Cibeles v Madride osvetlená farbami ukrajinskej vlajky.
žena, písanie, podpis Čítajte viac Meškali 60 rokov! Doručili listy, ktoré mohli úplne zmeniť dejiny či osudy zopár ľudí

Lisabon

Hlavné mesto Portugalska bolo v roku 2021 tretím najzdravším mestom na svete. Lisabon je známy svojimi pastelovými budovami starého mesta a kopcovitou pobrežnou scenériou.

Spln nad Lisabonom. Foto: SITA/AP, Armando Franca
Portugalsko, Lisabon, mesiac, noc, spln Spln nad Lisabonom.

Viedeň

Hlavné mesto Rakúska, preslávené takými velikánmi ako Mozart a Beethoven, je nielen krásne, ale je aj jedným z najzdravších mi­est.

Pohľad na Ulicu Graben vo Viedni Foto: SHUTTERSTOCK
Viedeň, Rakúsko Pohľad na Ulicu Graben vo Viedni

Canberra

Hlavné mesto Austrálie, ktoré Lonely Planet v roku 2018 označil za tretie najlepšie mesto na svete, je piatym najzdravším mestom sveta. Má tiež najnižšiu úroveň znečistenia zo všetkých top 10 lokalít.

Canberra Foto: SHUTTERSTOCK
canberra, hlavné mesto autrálie, austrália Canberra

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #mestá