Samarkand je ako iný svet

Okúzľujúci, krásny, fascinujúci, plný príbehov aj Hodvábnej cesty, ktorá práve na týchto miestach kedysi tvorila dejiny.

23.08.2022 00:00
Bubo, Samarkad, pr, nepouzivat Foto:
Registan je najkrajším námestím Samarkandu - alebo celého sveta?

Samarkand hrá rozprávkovými pamiatkami, môžete v ňom chytiť patinu dejín a stratíte sa na farebnom stredoázijskom trhovisku či v malých obchodíkoch na námestí Registan. Krajšieho námestia široko ďaleko niet. Samarkand to je legenda. Legenda, ktorú povýšil Timur Veľký na piedestál a spravil z neho jedno z najkrajších miest sveta. Vyberte sa s nami objavovať najkrajšie miesto Hodvábnej cesty.

Veľkolepá Ulugbegova medresa na námestí Registan. Foto: Samuel Klč - BUBO
Bubo, Samarkad, pr, nepouzivat Veľkolepá Ulugbegova medresa na námestí Registan.

Svoju cestu Samarkandom si naplánujte tak, aby ste sa ocitli hneď na začiatku návštevy na námestí Registan. Ak sa vám to podarí večer, zažijete niečo krásne, pretože sa námestie zahalí do tmy a jeho najkrajšie stavby svietia, aby lákali vaše pohľady. Registan je najkrajším miestom Samarkandu, Uzbekistanu, možno celej Strednej Ázie a tu presne pochopíte prečo je to tak. Krajší úvod do Samarkandu jednoducho nemôžete mať. Videli ste ho počas večera a teraz počkajte na ráno, kedy sa predvedie v celej svojej kráse. Registan je totiž unikátne miesto. Kedysi sa tu sypal piesok, neskôr ho vydláždili a hoci sa zmenilo, jeho genius loci tu zostal a tak na ňom strávite viac času, než ste pôvodne mysleli. Kamkoľvek sa pozriete, tam na vás čaká krása starej architektúry ovplyvnenej Perziou. Najväčším zážitkom bude vyliezť na minaret Ulugbegovej medresy a vychutnať si panorámu tohto miesta. To budú fotky! V medrese nájdete aj krásne suveníry a ak by ste chceli domov poslať pohľadnice, skočte naproti do historickej medresy Šer Dor, kde predávajú známky, ale aj hudobné nástroje či vzácne koberce. Registan je zážitok sám o sebe a tak počítajte, že tu strávite bez problémov dve či tri hodiny času. Ak máte na mesto viac času, tu nájdete ďalšie tipy na prehliadku Samarkandu.

Gur Emir s hrobkou Timura Veľkého je legendou... Foto: Samuel Klč - BUBO
Bubo, Samarkad, pr, nepouzivat Gur Emir s hrobkou Timura Veľkého je legendou Samarkandu.

Dokonalým miestom v Samarkande je aj mauzóleum Gur Emir, ktoré je prepletené s menom Timura Veľkého. Všimnete si ho už z diaľky. Najkrajšia kupola mesta sprevádzaná dvomi minaretmi je niečo, čo vás pritiahne ako magnet. Príbeh Timura Veľkého, ktorého sa bál celý svet je tu stále živý a jeho telo dnes spočinulo práve v tejto nádhernej a okázalej stavbe. Vojdite dnu na prvé nádvorie, pokochajte sa detailmi celej fasády a až potom o chvíľku podíďte bližšie a vychutnajte si interiér. Všetko sa trbliece, každý centimeter stavby je ozdobený krásnou kaligrafiou, arabeskou, orientálnymi drobnosťami. Sadnite si na lavičku opretú o stenu a len vnímajte krásu Gur Emir. Cítite ten pokoj?

Najlepší plov v Uzbekistane robia v Samarkande. Foto: Katarína Líšková - BUBO
Bubo, Samarkad, pr, nepouzivat Najlepší plov v Uzbekistane robia v Samarkande.

Na obed sa vyberte na slávny uzbecký plov. Jedno z najlepších miest nájdete neďaleko observatória Ulugbega, no dajte si pozor, aby ste sem prišli pred 13 hodinou. Ak prídete neskôr, môžu vám povedať, že už žiaden plov nemajú a tých niekoľko desiatok kilogramov, ktoré dnes pripravili sú už fuč. Plov pripomína stredoázijské rizoto, základ tvorí ryža s dusenou zeleninou a k nej sa pridáva baranie či hovädzie mäso, môžu sa pridať hrozienka či vajcia a dokonalý, tradičný obed je na svete. K tomu si vezmite zeleninový šalát, čerstvý chlieb a kanvicu zeleného čaju. Potom už len vymyslieť, kam sa utiahnete na siestu, aby vám vytrávilo.

Samarkandský bazár Siob má svoju orientálnu dušu. Foto: Katarína Líšková - BUBO
Bubo, Samarkad, pr, nepouzivat Samarkandský bazár Siob má svoju orientálnu dušu.

Ak radi nakupujete, vyberte sa na miestny bazár Siob. Leží len pár krokov od obrovskej mešity Bibi Chanum, ktorú mala podľa legendy postaviť manželka Timura Veľkého. Obrovská stavba z 15.storočia patrí dodnes k symbolom mesta. Nechajte mešitu za vami, spravte niekoľko krokov a bazárový ruch vás vtiahne do svojho sveta. Zelenina, ovocie, domáce potreby, koreniny, bylinky, sušené ovocie či oriešky. Je tu všetko. My si na tomto mieste vždy domov nakúpime sušené marhule. Tie zo Samarkandu sú najlepšie z celej Strednej Ázie, no nezaostávajú za nimi ani sušené hrozienka. Také obrovské ako tu ste ešte nikdy nevideli. Keď je sezóna, perfektné sú aj granátové jablká, pistácie či marhuľové kôstky v soli. Dýcha tu exotika a toto miesto sa vám bude rovnako páčiť ako samarkandské pamiatky.

Neskutočné detaily miestnej architektúry s... Foto: Samuel Klč - BUBO
Bubo, Samarkad, pr, nepouzivat Neskutočné detaily miestnej architektúry s miestnymi návštevníkmi.

Pred tým než zo Samarkandu definitívne odídete, mali by ste sa zastaviť aj na mieste zvanom Šáh i Zinda. Obrovské, vzácne pohrebisko sa preplietlo s legendami o bratrancovi proroka Mohammeda, ktorý je tu pochovaný, no obsahuje aj príbehy rodiny Timura Veľkého. Nevyberte sa sem s krátkymi nohavicami či v tielku, pretože toto miesto je pre Uzbekov posvätné a ukázať rešpekt je vždy krásnou drobnosťou. V Šáh-i-Zinde na vás čakajú najkrajšie hrobky timurovskej doby. Každá je iná, každá má vlastnú osobnosť, farby, výzdobu, drobnosti či detaily a práve to z tohto celku robí najunikátnejšie miesto. Pre mnohých je obrovským prekvapením, pretože veľa ľudí nečaká, čo jeho názov ukrýva.

Krása nekropole Šáh-i-Zinda. Foto: Samuel Klč - BUBO
Bubo, Samarkad, pr, nepouzivat Krása nekropole Šáh-i-Zinda.

Chcete si sadnúť na kávu alebo čaj? Vyberte sa na hlavnú pešiu ulicu mesta medzi Registanom a Bibi Chanum a priamo na tejto ulici nájdete kaviarničku Bibikhanum Tea House. Má svoj štýl, dostanete tu kanvicu čaju alebo kávu a ak by ste boli hladní, ponúknu vám aj uzbecké typické jedlo. Poseďte si tu a sledujte pešiu zónu pri tónoch orientálnej hudby.

K samarkandskému Registanu patrí aj lokálna hudba. Foto: Samuel Klč - BUBO
Bubo, Samarkad, pr, nepouzivat K samarkandskému Registanu patrí aj lokálna hudba.

TOP 3 Samarkandu

1. Gur Emir

Stavba, ktorá preslávila Samarkand široko ďaleko. Gur Emir je unikátny, pretože je miestom posledného odpočinku Timura Veľkého a tak patrí k najdôležitejším miestam celého Uzbekistanu. Krásna kupola, fantastická výzdoba a unikátna atmosféra

2. Námestie Registan

Žiadne iné námestia Strednej Ázie nie je tak dokonalé ako práve Registan v srdci Samarkandu. Ikona mesta nie je nič dlžná svojej povesti a na svojich rukách drží medresu Šer Dor, Ulugbegovu medresu či mešitu Tilla Kari. Prelína sa tu 15–17.storočie a vy ste v rozprávke Tisíc a jednej noci.

3. Medresa Šer Dor

Ak by ste mali ukázať na jednu pamiatku námestia Registan, zrejme by to bola práve medresa Šer Dor, ktorá je jeho symbolom. Pochádza zo 17.storočia a preslávili ju symboly samarkandských levov na jej fasáde. Vojdite dnu a užite si nádvorie s obchodíkmi či tradičnými hudobnými nástrojmi.

chyba