Štokholm - jedno z najzelenších miest sveta

Pôvab Štokholmu sa skrýva v spojení magickej, ba priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a mora. Živly, ktoré sú tu neustále prítomné, vdychujú mestu jedinečnú atmosféru.

30.08.2022 00:00
BUBO, Stokholm, pr Foto:
Impozantná radnica je absolútnou dominantou Štokholmu.

Metropola je dnes často označovaná za jednu z najzelenších miest sveta. Do súčasnej podoby sa začalo formovať už od roku 1252, kedy bolo založené pod názvom Birger Jarl. Jeho územie však bolo obývané Vikingami už okolo r. 1000 pred Kristom. Práve Vikingovia sú spoluzodpovední za ďalší rozvoj mesta, za vytvorenie čulého obchodného života. Do 17. storočia obyvateľstvo mesta vzrástlo šesťnásobne a Štokholm sa stal metropolou Švédskej ríše. Načas jeho rozvoj zastavil mor a Veľká severná vojna v 18. storočí, no v druhej polovici 19. storočia sa Štokholm stal jasným ekonomickým a spoločenským lídrom krajiny.

Príjemné centrum starého mesta a jeho pôvabné... Foto: Archív - BUBO
BUBO, Stokholm, pr Príjemné centrum starého mesta a jeho pôvabné uličky.

Skrytá krása

V tomto prípade sa nebudeme rozprávať o prírode, práve naopak. V Štokholme sa budete cítiť čarovne v úzkych mestských uličkách, ako aj v podzemí. Na najstaršie metro na svete natrafíte síce v Londýne. A kde sa nachádza to najkrajšie? Pod švédskou metropolou leží prepletená sieť podzemných vlakových liniek. Viac ako 90 zo 100 staníc v 110 km tunelovom systéme, niekedy označovanom ako „najdlhšia umelecká galéria na svete“, bolo od 50. rokov vyzdobených maľbami, inštaláciami, mozaikami a sochami. Na vytvorení jedinečnej atmosféry sa podieľalo 150 umelcov. Vlaky denne prepravia 1 milión cestujúcich, ktorí majú tú česť obdivovať kvalitné umenie na viacerých mestských zastávkach.

Ostrov Riddarholmen a socha zakladateľa mesta... Foto: Mirka Zeliznáková - BUBO
BUBO, Stokholm, pr Ostrov Riddarholmen a socha zakladateľa mesta Štokholm.

Najvýznamnejšou stanicou je T-Centralen. Funguje ako hlavný uzol štokholmského metra. Stanica zdobená modrými maľbami sa celkom vhodne spája s mestskou linkou rovnakej farby. Prvýkrát sa po nej previezli cestujúci v roku 1975, kedy sa stala prvou stanicou zdobenou umeleckými dielami. Vďaka tomu ju miestni nazývajú zakladateľkou mestskej podzemnej umeleckej siete. Jej autor, Per Olof Ultvedt, zvolil modré odtiene nielen na základe estetických princípov, ale aj kvôli relaxačnému účinku. Takýmto spôsobom sa pokúsil spomaliť ruch veľkomesta a dopriať jeho návštevníkom príjemný čas na oddych počas čakania na ďalší spoj.

Výhľad na Gamla Stan a Riddarmholmský kostol,... Foto: Robert Taraba - BUBO
Stokholm- Výhľad na Gamla Stan a Riddarmholmský kostol, ktorý je jednou z najvyšších budov mesta.

Centrum mesta zdobí stanica Kungsträdgården – Kráľovská záhrada. Ako už jej názov napovedá, leží pod kráľovskou historickou oblasťou. Podzemné umenie na tomto mieste opisuje príbeh mesta nachádzajúcim sa nad ním. Farebné kombinácie, ako červená, biela a zelená, sú odkazom na starú francúzsku formálnu záhradu. Stanica sa zároveň stala prípadovou štúdiou pre historikov aj biológov. Podzemný tunel si vytvoril vlastnú a jedinečnú faunu a flóru s veľmi špecifickými živočíšnymi a hubovými druhmi. Prvenstvo má v tom, že je jediným miestom v severnej Európe, kde sa vyskytuje jaskynný pavúk Lessertia dentichelis. Tento druh sa pravdepodobne pri výstavbe stanice zviezol na zariadeniach a strojoch, potrebných na vybudovanie tunelov, cestujúcich z južnej Európy. V roku 2016 vedci objavili na povrchoch stien aj dovtedy neznámu hubu s unikátnou štruktúrou DNA.

Síce nie poslednou, ale podľa mnohých najkrajšou a najvýraznejšou stanicou je Solna centrum, zastávka pripomínajúca „brány pekla“. Takéto nezvyčajné pomenovanie si zaslúžila vďaka dominantnej oranžovej a červenej farbe, ktorá sa rozprestiera po celom interiéry nástupišťa.

Prehliadku Štokholmu si jednoznačne užijete.

Množstvo vežičiek a krásnych historických budov. Foto: Archív - BUBO
BUBO, Stokholm, pr Množstvo vežičiek a krásnych historických budov.

Štokholm ponúka nespočetne veľa múzeí, galérií, kultúrnych akcií, no ak chcete zažiť autentickú kultúru mesta, nenechajte ujsť aj potulky v spomínanom podzemí. Prichystajte si fotoaparát a zároveň sa pripravte na davy hemžiacich sa ľudí, prepravujúcich sa z bodu A do bodu B. A čo je na tom všetkom najlepšie? Hneď, nezostanete sklamaní ani keď sa vynoríte z útrob zeme. K zaujímavým miestam, ktoré by ste si mali pozrieť, patrí napríklad kráľovský palác, mestská radnica, skanzen na ostrove Djurgården, a pre milovníkov hudby aj ABBA múzeum. Gurmánom, ktorí si potrpia zároveň aj na zážitok, odporúčame navštíviť reštauráciu Den Gyldene Freden. Toto preslávené miesto si vyslúžilo zápis v Guinessovej knihe ako najstaršia reštaurácia na svete, keďže od roku 1722 prakticky nezmenila svoj vzhľad. Za návštevu stojí aj Långholmen – zelené pľúca mesta, ktoré sú idylickým miestom vhodným na pikniky, plávanie a oddych uprostred čarovnej prírody. Na ostrove, ktorý kedysi slúžil ako väznica, dnes nájdete príjemný hostel, múzeum a pekné pláže. Pri spomenutí názvu Nordiska Kompaniet určite spozornejú najmä milovníci nákupov. Spoznajte exkluzívny švédsky obchodný dom, kde nakupuje aj švédska kráľovná Silvia. Nájdete tu rôzne moderné luxusné značky, skrátka, budete sa cítiť kráľovsky. Obchod nájdete na ulici Biblioteksgatan, v noblesnej časti Östermalm, alebo na ulici Götgatan v módnej štvrti Södermalm.

Pri kráľovskom paláci. Foto: Archív - BUBO
BUBO, Stokholm, pr Pri kráľovskom paláci.
chyba