Historické cárske mesto Petrohrad

Na počiatku bola túžba. Tá hnala cára Petra Veľkého k tomu, aby vystaval ukážkové mesto, také, ktoré by zatienilo Moskvu. O Petrohrade by sa dalo povedať, že na počiatku bol sen, ktorý sa stal skutočnosťou a na brehu rieky Nevy vyrástli majestátne paláce, romantické parky, kostoly katedrály a dokonalé mosty. Petrohrad sa stal akousi výstavnou skriňou, ktorou sa Rusko chcelo pýšiť pred zvyškom Európy.

06.09.2022 00:00
BUBO, Petrohrad, pr, nepouzivat Foto:
Chrám sv. Izáka - Petrohrad.

Petrohrad vznikol na území, ktoré Rusko získalo počas Severnej vojny proti Švédom. Územie, ktoré kedysi pokrývali pusté bažiny a močiare, sa zmenilo na romantické cárske mesto. Bol to práve Cár Peter Veľký, ktorý dal toto územie vysušiť. Rusi síce nemali technológie ale mali ľudí, tí mali za úlohu skrotiť oblasť Fínskeho zálivu, aby bola obývateľná. Pri tejto sizyfovskej úlohe, sušení a usmerňovaní vodných tokov, malo za následok vyše tridsať tisíc ľudských obetí. V lete ľudia trpeli horúčavami a v zime zase drsnými ruskými mrazmi, nakoniec však cár získal čo chcel. Jemu Petrohrad vďačí za svoju slávu, prezieravo pozval učencov z celej Európy aby prišli a pomohli zdvihnúť intelektuálnu úroveň obyvateľstva.

Súčasťou Petrohradu je aj nádherný chrám so... Foto: Tomáš Kubuš
BUBO, Petrohrad, pr Súčasťou Petrohradu je aj nádherný chrám so zlatými kupolami.

Príbehy z minulosti a budovanie mesta Petrohrad

Zaujímavým je príbeh o skupine talianskych architektov, ktorí boli pozvaní vybudovať európsky skvost na delte rieky Neva. Keď prišli na miesto, zhrozene sa dívali na pusté okolie a odmietli nesplniteľnú úlohu, nie všetci však zdieľali tento názor, pár z nich v tom uvidelo príležitosť na zvečnenie ich nápadov a vízií. Azda najznámejšou stavbou je Petrodvorec, veľkolepé sídlo, vzdialené asi tridsaťpät kilometrov od Petrohradu, postavené po vzore francúzskeho Versaille. Horné a dolné záhrady obklopujúce s majestátnym palácom, dych berúcimi kaskádami a zlatou fontánou v plnej paráde. Majestátnosť sídla dokazuje že ho môžete vidieť aj z lietadla, samotné kaskády pred vstupom do paláca majú šesťdesiatštyri fontánok a viac ako dvestopäťdesiat pozlátených , väčšinou bronzových sôch.Jednoducho nádhera.

Jednou z prvých stavieb uprostred ničoho bola Petropavlovská pevnosť na Zajačom ostrove, ktorá sa dodnes pýši titulom najstaršia kamenná budova v meste. Impozantná budova hviezdicovitého tvaru s hrubými múrmi. Od jej dokončenia už Petrohrad nikdy nebol obsadený. Súčasťou pevnosti, v historickom centre mesta, je aj Chrám sv. Petra a Pavla. V časoch dávno minulých, keď bol Petrohrad hlavným mestom, slúžil tento chrám na pochovávanie panovníkov i členov cárskej rodiny. To, že tu odpočíva panovník zistíte ak sa v rohu hrobky nachádza v dvojhlavý orol, znak cára prebratý z Byzantskej ríše. Chrám sa radí medzi barokové stavby a jeho architektom bol Talian Domeco Trezzini, podobne ako celej pevnosti. Prehliadka Petrohradu stojí za to.

Foto: Tomáš Kubuš
BUBO, Petrohrad, pr

Umenie na každom rohu

Nadšenci výtvarného umenia si prídu na svoje v Ermitáži, hneď po parížskom louvri, je to druhá najväčšia galéria na svete, jeden z najvýznamnejších umeleckých pokladov ľudstva. Už za éry cárovnej Kataríny Veľkej začala vznikať táto majestátna zbierka, obsahuje tri milióny exponátov od praveku až po súčasnosť.Máte šťastie Ermitáž sa otvorila verejnosti až po revolúcii, a rozhodne stojí za návštevu, veď kebyže všetky diela umiestnili po do jedného radu vytvorili nekonečne dlhý rad umenia.

Unikátom je aj majestátna Kazaňská katedrála, tá sa od zvyšku mesta odlišuje už na prvý pohľad iným štýlom, podobá sa na baziliku sv. Petra v Ríme. Niekdajší panovník Pavol I. túžil po spojení pravoslávnej a katolíckej cirkvi a chrám mal toto spojenie reprezentovať. V tomto chráme si určite všimnete rady ľudí modliacich sa pri ikone Matky Božej Kazaňskej, jedná sa o kópiu (originál ako zázrakom prežil zničenie Kazane). Počas blokády Leningradu bol Stalin tak zúfalý, až sa obrátil na cirkevných hodnostárov s otázkou, či nevedia nejako pomôcť. Predstavitelia cirkvi sa rozhodli spraviť okruh okolo mesta s ikonou v rukách a na ich veľké prekvapenie sa nakoniec Nemci za tento pomyselný okruh nedostali.

Mesto, ktoré je jedno z najpôvabnejších na svete, ktoré svoju krásu nemusí nijako dokazovať, práve to je Petrohrad. Jeden deň vám na spoznávanie jeho UNESCO bohatstiev stačiť nebude. Kultúrne centrum krajiny, mesto, kde cítiť dvesto ročnú históriu vás určite ohúri svojou pompéznosťou.

chyba