Zoborské ferraty už slúžia turistom

Zoborské ferraty nad Nitrou už slúžia verejnosti. Do prevádzky ich oficiálne odovzdali 1. septembra. Pod vrcholom Pyramídy ich dala vybudovať krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR).

03.09.2022 08:00
debata

Podľa Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) ich bude prevádzkovať Zoborský skrášľovací spolok. Ako informovala KOCR, ide o prvé ferraty na území NSK a tiež prvé na území západného Slovenska. Celkové náklady na výstavbu boli viac ako 26.600 eur.

Pozostávajú z dvoch samostatných výstupových trás. „Je to Brezová s náročnosťou B a Dubová s náročnosťou B/C. Turistom umožnia dostať sa až na vrchol skalného piliera vrchu Pyramída na Zobore, obe sú jednosmerné. Pre verejnosť sú voľne prístupné až do 30. novembra, keď sa začne zimná uzávera,“ uviedol výkonný riaditeľ KOCR Vladimír Vnuk.

Na lezenie sú potrebné ferratové súbory, ktoré si turisti môžu za poplatok požičať. „Vstup detí do 15 rokov bez sprievodu a dozoru dospelej osoby je zakázaný. Deťom s výškou pod 1,5 metra sa vstup na trasu neodporúča, pretože hrozí, že nedosiahnu na istiace prvky a zaseknú sa v exponovanom teréne. Vstup na ferraty je na vlastné riziko,“ pripomenul Vnuk.

Na výstavbe zoborských ferrát okrem KOCR spolupracovala aj Nitrianska organizácia cestovného ruchu, Turistické informačné centrum Nitra, Nitriansky horský spolok a Zoborský skrášľovací spolok. Vlastníkom parciel, na ktorých sú ferratové cesty vybudované, je Nitrianske biskupstvo.

ostrov, dovolenka, stôl, stolovanie, cestovanie, reštaurácia, Grécko, prestrené, Čítajte viac Niekto to rád horúce? Toto je 5 miest Európy s najteplejšími zimami Koh Lipe Čítajte viac Rusi túto sezónu nedovolenkujú: Tieto destinácie (za)plačú najhorkejšie čočík, čína, Čítajte viac Tieto čínske horské chodníky sú úplný horor. Desivé sú aj zábery
debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #ferratový chodník