Za jasotu zvalili obelisk zo sovietskej éry. Napriek protestu Rusov

Obelisk, ktorý bol ústredným prvkom kontroverzného pamätníka zo sovietskej éry, sa po ruskej invázii na Ukrajinu stal tŕňom v oku obyvateľov lotyšskej Rigy. Rozhodli sa ho preto zvaliť. Tento počin zasa, samozrejme, nenechal chladnou miestnu ruskú komunitu, ktorá proti proti odstráneniu pamätníka protestovala.

08.09.2022 06:00
debata (33)
Ruiny pamätníka osloboditeľom sovietskeho...
Pamätníka osloboditeľom sovietskeho Lotyšska a...
+5Pamätníka osloboditeľom sovietskeho Lotyšska a...

Mohutný obelisk, ktorý sa vypínal na lotyšskou metropolou, bol pamiatkou zo sovietskej éry, stredobodom pamätníka na oslavu oslobodenia Lotyšska Červenou armádou od nacistického Nemecka. Koncom augusta sa ho však domáci rozhodli nadobro zbaviť.

80-metrová betónová veža zdobená červenými päťcípými hviezdami bola prominentným prvkom panorámy Rigy. Ako hrdo však stála, tak rýchlo sa zvalila do neďalekého rybníka keď ju ťažká technika za jasotu a potlesku prizerajúcich sa zbúrala.

Zrútenie obelisku vysielali naživo lotyšské médiá. Tento pamätník bol posledným zo série sovietskych pripomienok zbúraných po ruskej invázii na Ukrajinu.

Pomník stál medzi sochami – troch vojakov Červenej armády a na druhej strane ženy predstavujúcej „Vlasť“ so vztýčenými rukami.

@viceworldnews An obelisk that was the centrepiece of a controversial Soviet-era monument has been destroyed in the Latvian capital of Riga over Russia’s invasion of Ukraine. Latvia’s ethnic Russian community had protested against the monument being removed. #soviet #latvia #latviantiktok #russia #ukrainewar ♬ original sound - VICE World News

Pamätník osloboditeľom sovietskeho Lotyšska a Rigy od nemeckých fašistických útočníkov postavili v roku 1985, keď bolo Lotyšsko ešte súčasťou Sovietskeho zväzu.

Už od roku 1991, keď Lotyšsko znovu získalo nezávislosť a nakoniec sa stalo členom NATO a Európskej únie, vyvolával obelisk kontroverzie.

Lotyšský parlament v máji odhlasoval schválenie zbúrania pamätníka Park víťazstva a mestská rada v Rige ho nasledovala.

Krajina sa tak pripája k ostatným v odstraňovaní pamätníkov Sovietom: napríklad Estónsko tiež nedávno odstránilo sovietsky pamätník z druhej svetovej vojny z blízkosti mesta na ruských hraniciach.

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkēvičs na Twitteri uviedol, že zbúraním pamätníka Lotyšsko „uzatvorí ďalšiu bolestivú stránku histórie a hľadá lepšiu budúcnosť“.

Riga, Lotyšsko Čítajte viac Tam, kde losos stojí menej ako kurča. Na Lotyšsko, ktoré hostí MS, spomínajú dvaja Slováci

Lotyšsko má však veľkú populáciu etnických Rusov, z ktorých niektorí protestovali proti likvidácii pamätníkov zo sovietskej éry.

Na každoročný ruský Deň víťazstva, ktorý pripomína sovietske víťazstvo v druhej svetovej vojne, sa ľudia zhromažďovali pred pamätníkom v Rige, aby k nemu položili kvety.

Lotyšsko má s Ruskom spoločnú 214-kilometrovú hranicu a žije tu početná etnická ruská menšina, ktorá tvorí asi 25 % obyvateľstva.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu čočík, mall.tv Čítajte viac Čech v čínskom rýchlovlaku: Ultramoderné vybavenie, asociálni spolucestujúci
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #Riga #Sovietsky zväz #vojna na Ukrajine